Sport

Birgit Skarstein fosset inn til overlegent VM-gull: - En drøm som går i oppfyllelse

Var helt suveren i finaleheatet.

Birgit Skarstein vant VM-gull i Florida.
  • NTB

Pararoeren Birgit Skarstein slo tilbake etter OL-skuffelsen og tok et overlegent gull under ro-VM i Sarasota-Bradenton i Florida søndag.

Skarstein drømte før finalen på mesterskapets siste dag om å ta VM-medalje i roing bare et halvt år etter at hun klarte det samme i para-VM på ski, og innfridde til de grader.

– Det er en drøm som går i oppfyllelse. Det har vært en fantastisk sesong med seier i verdenscupen, verdensrekord og VM-gull. Jeg er veldig lykkelig nå, sa Skarstein til NTB etter seieren.

– Det var en lang distanse, men jeg har jobbet med kapasiteten min, og det ga resultater. Det var viktig å ta en medalje her før OL i Tokyo, det har vært et mål, la hun til.

Les også

Brun gikk i svart da han tok VM-bronse

Ledet fra start til mål

Det norske håpet ledet med over tre sekunder allerede etter 500 meter, og ved 1500 meter hadde forspranget økt til det dobbelte. 28-åringen vant til slutt drøye seks sekunder foran Moran Samuel fra Israel. Sylvia Pille-Steppart fra Tyskland tok bronsen.

– Det var tøff sidevind, i tillegg til at jeg fikk den tøffeste banen. Egentlig skulle vi bli plassert i baner basert på forhold etter hvor vi lå på seedingen, men jeg fikk den tøffeste banen. Jeg merket det rett før start, og måtte bare omstille mentalt. Jeg fikk høre at det var en tabbe etterpå, men det gikk bra likevel, smilte Skarstein.

Stor sesong

Skarstein har tatt medaljer i roing i alle verdenscuper og mesterskap siden 2012. Skarstein ble lam fra livet og ned etter en operasjon som gikk feil da hun var 20 år tilbake i 2009.

I pararoing har det alltid vært 1000 meter som har stått på programmet, helt fram til denne sesongen. Nå er det 2000 meter som gjelder.

Skarstein vant verdenscupen i sommer, og hun satte også verdensrekord på distansen med 10.49 minutter.

Verdensmesterskapet i Florida er også et mesterskap som brukes til trening og testing foran OL og Paralympics i Tokyo i 2020. Stikkordet er varme.

(©NTB)