Sport

Rittdirektør: – Vi må inkludere de som kaster ut syndebukkene

Roy Hegreberg, som er rittdirektør i Tour des Fjords, har ikke lyst å se utøvere med en doping-fortid stå øverst på pallen.

Roy Hegreberg (bildet) ønsker å gjøre sporten bedre, og premiere lagene som tar et oppgjør for å fremme den nye og rene sykkelsporten.
  • Anders Boine Verstad
    Anders Boine Verstad

– Vi skal ha et tydelig standpunkt og belønne de lagene som har kastet ut utøvere med en dopingdom. Vi ønsker ikke at trøyen med Ren Idrett-logoen skal kles av utøver med en dopingdom i bagasjen, sier Hegreberg.

Etter Aftenbladets artikkel som viste til at flere lag med doping-fortid får delta i rittet, har rittdirektøren reagert på fremstillingen av saken. Han sier at Tour des Fjords ønsker å være med å forsterke antidopingarbeidet og den opprenskingen som har vært i sykkelsporten.

Hegreberg drar frem eksempelet med det polske laget CCC–Sprandi–Polkowice. De ble nektet deltakelse i tre år, blant annet på grunn av at syklisten Davide Rebellin, som står med en dopingdom fra OL i Beijing, syklet på laget.

Totalvurdering for hvert lag

I fjor fikk ikke Rebellin ny kontrakt, og laget fjernet flere av syklistene med en doping-historie. Dermed var de velkommen til rittet.

– Vi ønsker å belønne de lagene som rensker opp i egne rekker. De som kaster ut gamle syndebukker må vi inkludere, mener Hegreberg.

Les også

Les også: UCI vil bruke Tour des Fjords for å profilere VM

Davide Rebellin vant sølv i OL i Beijing i 2008, men ble senere fratatt medaljen etter å ha blitt tatt for doping.

Når lag med en dopingfortid har rensket opp og søkt om å kjøre rittet, gjøres en totalvurdering fra arrangørens side. Etter at CCC–Sprandi–Polkowice ryddet opp, forhørte han seg blant annet med sykkelekspert Mads Kaggestad om invitasjonen.

– Dersom vi ikke føler at lagene gjør noe for å renske opp i egen fortid, så velger vi og ikke godta forespørselen for å sykle rittet, sier Hegreberg.

– Vi skjønner også at lagene ikke har kontroll over enkeltutøvere døgnet rundt. Det blir feil å utestenge 27 andre ryttere og et helt lag dersom de ikke står bak utøveren på noen som helst måte, sier Hegreberg.

Les også

Tour des Fjords-vinneren: - Dette kan bli blant de største rittene i verden

Usikker på Team Sky

Et ferskt tilfelle i sykkelsporten som stadig diskuteres, er Chris Froomes positive urinprøve.

Under 2017-utgaven av Vuelta a España, som Froome vant, testet han dobbelt av tillat mengde salbutamol. Laget hans Team Sky står på listen over inviterte lag til Tour des Fjords.

– Her må vi forholde oss til realiteten. Der må det komme en dom før vi dømmer, eller tar en vurdering av saken, sier Hegreberg.

Tour des Fjords blir i år på Sørlandet fra 22. til 24. mai. Hammer Series blir årets proffritt i Stavanger. Det arrangeres fra 25. mai til 27. mai.

Chris Froome (bildet) deltok i firedagersrittet Vuelta a Andalucia Ruta Ciclista Del Sol til tross for at han har en dopingsak hengende over seg. Her fra podiet etter seieren i 2017-utgaven av Vuelta a España

Les mer om

  1. Tour des Fjords
  2. Tour de France
  3. Doping
  4. Mads Kaggestad
  5. Chris Froome