Sport

Samtlige nordmenn klare for Kollen-renn

Beste nordmann, Tom Hilde (122,5 meter), vrakes til lagkonkurransen.

Tom Hilde var best av de norske i kvalifiseringen til Holmenkollrennet.
  • Mats Slaastad Birkelund

Alle de sju nordmennene kom seg trygt gjennom kvalifiseringen til søndagens storbakkerenn i Holmenkollen. Vanskelige forhold preget fredagens kvalifisering.

Tett snøvær og varierende vind gjorde oppgaven vrien for Kenneth Gangnes og resten av verdenseliten. Best av dem som måtte kvalifisere seg var polske Stefan Hula med et hopp på 126,5 meter. Han hadde tyske Andreas Wellinger og østerrikske Manuel Poppinger nærmest seg på resultatlista.

Tom Hilde var best av de norske hopperne. Han endte på sjuendeplass etter å ha landet på 122,5 meter i nasjonalanlegget. Joachim Hauer (116,5 meter) ble nummer ni, mens Anders Fannemel (117 meter) ble 11. mann.

Andreas Stjernen skuffet med 114,5 meter, men er likevel kvalifisert for søndagens renn.

Kenneth Gangnes, Daniel André Tande og Johann André Forfang var alle forhåndskvalifisert. Gangnes hoppet 122,5 meter, mens Tande landet på 125 meter i kvalifiseringen. Forfang valgte å stå over hoppingen fredag.

Tyske Severin Freund har vunnet de tre siste rennene i Holmenkollen. I kvalifiseringen måtte han nøye seg med beskjedne 112,5 meter. Verdenscupleder Peter Prevc landet på 121,5 meter.

Kamil Stoch ble diskvalifisert på grunn av feil skilengde. Det betyr trolig at polakken benyttet for lange ski i forhold til sin egen vekt. Stoch får dermed ikke hoppe søndagens renn.

Lørdag skal det hoppes lagkonkurranse i Holmenkollen. Der utgjør Tande, Fannemel, Forfang og Gangnes Norges lag. Det betyr at landslagstrener Alexander Stöckl gir tillit til de samme fire som forsvarte Norges ære under VM i skiflyging i Kulm nylig. Der endte det med gull.

Daniel André Tande, Anders Fannemel, Johann André Forfang og Kenneth Gangnes hopper lørdagens lagkonkurranse.

Etter seieren i Sapporo (Japan) forrige helg, var det en skuffet Fannemel som plantet skiene på 117 meter i fredagens kvalifisering.

Umiddelbart etter hoppet sa Fannemel til Aftenposten at han trodde Tom Hilde kunne ha hoppet seg inn på lørdagens lagkonkurranse, etter god hopping gjennom hele dagen.

Fannemel på sin side slet med å finne ut av bakken. I treningsomgangene ble det 123 og 112 meter. Men han fikk altså tillit i lagkonkurransen.

— Jeg har hoppet veldig lite her. Jeg har sikkert flere hopp i Sapporo enn her, så jeg må bare finne litt ut av ting. Det gikk greit på trening, men ikke fullt så bra i kvalifiseringen, sier Fannemel.

Tom Hilde har hoppet Norge til en ekstra verdenscupplass den kommende perioden etter solid hopping i kontinentalcupen (nivået under verdenscupen). Hilde har vært stabilt god gjennom treningsomgangene og kvalifiseringen.

— Jeg er godt fornøyd. Jeg har hatt tre veldig like og stabile hopp, så nå kan jeg dra hjem og se på video om det er noe jeg kan forbedre. Det er mye enklere å gjøre det etter tre like hopp, enn om jeg hadde hatt tre vidt forskjellige hopp og det ene går langt. Da vet man ikke helt hva man skal gjøre, sier Hilde.

(©NTB)

Les også

  1. Holmenkollmedaljen til Kasai

  2. Johaug: - Jeg ble kjempelei meg

  3. Bjørgen fortalte om mamma-livet: Varsler comeback om under to måneder

  4. Hun blir første kvinne som dømmer menn på høyeste nivå

  5. Sundby: - Tror aldri noen vinner i Kollen på blanke ski

Les mer om

  1. Hopp
  2. Anders Fannemel
  3. Tom Hilde