Sport

Følelsen Andreas Stjernen har hatt i to VM, vil han ikke ha igjen

Skihopperen Andreas Stjernen fikk sin første verdenscupseier sist helg, men er det godt nok for å få bli med i OL?

Andreas Stjernen har en egen stil, men hvis han lykkes, spiller ikke det noen rolle.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Når VM i skiflyvning skal ha sin trening og kvalifisering i Oberstdorf torsdag, er det en spent trønder som tar på seg dressen.

Stjernen lyktes endelig i et verdenscuprenn – og attpåtil i skiflyvning i Oberstdorf. Men det gir absolutt ingen garanti for å komme med på laget til helgen, så rart det enn høres.

Norge har et så godt lag der kun fire av seks i VM-troppen blir tatt ut.

– Jeg har vært i to VM tidligere uten å få hoppe et eneste hopp når det gjelder. Den følelsen av kun å være reserve vil jeg ikke ha igjen, sier Stjernen.

Les også

I det 139. forsøket vant endelig Andreas Stjernen: – Ufattelig fortjent

Norge har et sterkt lag i VM, men to må ut i Oberstdorf. Denne gjengen har vært best denne sesongen. F.v. Andreas Fannemel, Johann André Forfang, Andreas Stjernen, Daniel André Tande, Robert Johansson og Halvor Egner Granerud

Har et kjempesterkt lag

Landslagstrener Magnus Brevig forklarer situasjonen slik:

– Det er blitt sånn i laget fordi det er så enorm bredde. Vi opplever som trenerteam at det begynner på null hver helg. Vi ser hvem av de i seks som er i form og om bakken passer teknikken deres.

Brevig forklarer det sterke laget med følgende fra siste verdenscuprenn:

– Norge tok over 250 poeng i nasjonscupen og nest beste nasjon tok 111.

Han fortsetter å fortelle om en helt spesiell innsats:

– I Kulm var Stjernen best i første treningsomgang, Anders Fannemel og Robert Johansson best i den andre. Daniel-André Tande vant kvalifiseringen foran Stjernen, mens Stjernen vant verdenscuprennet foran Tande. Da ble Robert nummer fire, 0,6 poeng unna pallen. Johann André Forfang ble nummer åtte, men han ble disket, sier treneren og fortsetter:

– Vi har mange medaljekandidater. Skulle vi tatt ut laget etter to treningsrunder sist, da hadde kanskje Tande ligget dårligst an.

Les også

Toppidrettssjefen: – Northug er fortsatt en del av langrennsuttaket

Treningen blir avgjørende

Det betyr med andre ord at hopperne må overbevise på trening, for i det hele tatt å komme til kvalifisering.

– Vi har ikke hatt så mange gode enere opp gjennom, men vi har et særs godt lag. Jeg tror det er flere grunner til det enn bare psykologi, at det nå er så mange som hevder seg i toppen.

– Hva er grunnen til at Stjernen endelig, etter så mange år, kunne klatre på pallens øverste trinn?

– Det virker som at det nå er blitt en stor aksept for å dyrke det iboende tekniske mønstret som han har. Stjernen har en litt karakteristisk måte å hoppe på. Det ser ikke ut som læreboken, men kan han vinne renn med det, så holder det.

Satser på å fly igjen

Stjernen vil gjerne at det å vinne skal bli en vanesak.

– I Kulm hadde jeg flyt og det klaffet. Det handler om teknikken på hoppkanten og at jeg er teknisk bra i luften. Det ble en god generalprøve foran VM, sier han.

Samtidig er skihopperen fra Steinkjer fullstendig klar over at det er mange hindre før han kan få være med i VM på ordentlig. Han må rett og slett levere på trening.

Mens Peter Prevc fra Slovenia ble verdensmester for to år siden, foran Kenneth Gangnes, var det tyske Severin Freund som tok det individuelle gullet for fire år siden.

I 2016 var det imidlertid Norge som fikk laggullet. Stjernen var der, men ikke med. Han var reserve.

Les også

Rollene er byttet om. Nå er det Løfshus som leker seg med Northug

Måtte hjem en tur

Nå fikk han et par døgn hjemme hos familien i Trondheim, og den vesle datteren Ella, før ferden gikk til Tyskland onsdag. Johann André Forfang var også på svipptur til Norge, mens de fire andre hopperne ble i Mellom-Europa før det første av to mesterskap denne vinteren. Snart er det OL også.

– Jeg har vært god, men ikke god nok til å få hoppe i skiflyvnings-VM fordi jeg aldri har hoppet godt på treningen før kvalifiseringen. Det må jeg bare endre på nå, sier den ferske verdenscupvinneren.

Les mer om

  1. Hopp
  2. Andreas Stjernen