Sport

Ida Alstad forlater Byåsen - leies ut til storklubb

VM-helten: — En mulighet til å oppleve et ekstraordinært utenlandseventyr.

Ida Alstad (til venstre) og Heidi Løke fortsetter samarbeidet på banen.
  • Christian Skare Stendal

— Herregud, det blir et lite eventyr. Jeg håper alle forstår at dette er noe man ikke kan si nei til, sier Ida Alstad til Adresseavisen.

I romjulen kom nemlig forespørselen som gjør at Alstad kaster om på alle planer for vårsesongen.

Ungarske Györ ville nemlig ha backen, som i desember tok VM-gull etter å ha blitt hentet inn i den norske troppen foran kvartfinalen, på lån ut sesongen.

Les også

Alstad fikk VM-tittel som julebonus

Ida Alstad kom sent med i VM, men kunne feire til gagns etter at gullet var klart.

Storklubben har behov for forsterkninger etter at backene Anita Görbicz og Zsuzsanna Tomori pådro seg kneskader i VM, og slike spillere – som ikke allerede har spilt mesterligahåndball denne sesongen – vokser ikke på trær.Samtidig har Alstad en klausul i kontrakten som gjør at hun kan gå på lån til mesterligaklubber dersom muligheten byr seg.

— Når man får sånne tilbud er det vanskelig å ikke si ja. Det er kun snakk om et utlån, og jeg føler ikke jeg forlater Byåsen. Det er bare at jeg nå har en mulighet til å oppleve et ekstraordinært utenlandseventyr, og at jeg går mange utrolig spennende måneder i møte, sier Alstad.

Tommel opp fra Hergeirsson

Györ har allerede Heidi Løke, Kari Aalvik Grimsbø og Linn Jørum Sulland i stallen, og er en av de hardest satsende klubbene på kvinnesiden. Ungarerne vant Mesterligaen så sent som våren 2014, og gjør det de kan for å gjenskape den prestasjonen.

Men Alstad sa ikke ja helt på direkten.

— Det er en helhetsvurdering her. Vi går inn i et OL-år, og sportslig sett er det selvfølgelig bedre nivå på treningene og tøffere motstand i kamp. Selv om Györ har noen av verdens beste backer er jeg trygg på at det blir spilletid. Treneren sier at jeg ikke kommer til Ungarn for å sitte på benken, sier Alstad.

Forsvarskjempen har snakket med landslagssjef Thorir Hergeirsson om overgangen, og han har stilt seg positiv.

— Det var viktig for meg. Det vil være bedre nivå på trening, en lenger sesong og høyt internasjonalt nivå – samme som landslagsnivå – når man spiller i Mesterligaen. I Byåsen vil det være lite kamper i vår, sier hun.

Har planer om å komme hjem

Byåsens Teodora Tomac er på vei tilbake etter en korsbåndskade, og er rimelig godt besatt i venstrebackposisjonen. Derfor føler ikke Alstad at hun lar klubben i stikken når hun nå drar til Ungarn.

— Det ville vært noe annet om vi lå an til å ta gull eller sølv eller målsettingen var å nå mesterligakvaliken. Men Byåsen har fortsatt et godt lag, og med Teo tilbake er det godt nok sportslig til å nå målet om medalje. Jeg håper jeg vil utvikle meg sportslig i Györ, og kan ta med meg det tilbake til Byåsen, hvor jeg skal være i tre sesonger til.

- Kan det bli aktuelt med en permanent overgang?

— Så langt har jeg ikke tenkt. Det har gått rimelig fort nå, og nå er det snakk om ut sesongen. Jeg tar ikke med meg noe flyttelass nedover, jeg har bare med meg det nødvendigste, sier Alstad, som dro fra Trondheim tidlig lørdag morgen.

Bra for Byåsen-økonomien

Györ overtar lønnsforpliktelsene overfor Alstad, i tillegg til at Byåsen mottar et «lavt sekssifret beløp» som kompensasjon.

Alstad kaller det en «vinn-vinn-vinn»-situasjon, og mener at både hun, Györ og Byåsen kommer positivt ut av overgangen. Daglig leder Jørgen Nygård Pedersen i Byåsen sier til Adresseavisen at klubben opprettholder målsettingen om å ta medalje denne sesongen.

— Vår ambisjon står ved lag. Vi skal fortsatt bli nummer tre og gjøre alt vi kan for å kvalifisere oss til Europa, sier han.

— For oss betyr dette at vi mister en rutinert spiller, men vi vil også stå bedre rustet neste år ved at flere har fått erfaring i Byåsen, og Ida kommer hjem med erfaring fra Mesterligaen. Det betyr mer ansvar på dem som er igjen, og de må ta steget opp og ta det ansvaret.

Teodora Tomac, Emilie Hegh Arntzen og Maren Aardahl er blant spillerne som kan spille på venstrebacken.

- Men det er ingen tvil om at dette svekker Byåsen sportslig i vår?

— Ja, vi har en spiller mindre å bruke, en spiller vi har brukt en del, men vi vet ikke hvordan dette slår ut. Det kan være noen andre tar steget. Men det vil bety litt sportslig, sier Nygård Pedersen.

Les også

  1. Slik skal Norge kopiere danskenes gulltrippel

  2. Tror Byåsen-nei til Europa kan ødelegge for spillerne

Les mer om

  1. Håndball
  2. Ida Alstad
  3. Byåsen Håndball Elite