Sport

FIFA får kvinnelig generalsekretær for første gang

- Hun vil være et friskt pust i FIFA. En utenifra, ikke fra innsiden. Ikke en fra fortiden, men en ny, sier FIFA-president Gianni Infantino om ansettelsen av Fatma Samoura.

— Hun vil være et friskt pust i FIFA, sier president Gianni Infantino.

Den nye FIFA-presidenten Gianni Infantino sa nylig at han ønsket å bruke sommeren på å finne rett kandidat, som deretter kunne ansettes under FIFA-rådsmøtet i september.

På FIFA-kongressens siste dag ble det imidlertid klart at den nye generalsekretæren er Fatma Samoura, som i 20 år har hatt sitt virke i FN-systemet. Sist har hun hatt ansvaret for utviklingsprogrammer i Nigeria. Hun har ingen tidligere tilknytning til fotballen.

– Beæret

Annonseringen kom som en stor overraskelse på kongressen, som var ment å konsentreres rundt reformarbeid for å få rydde opp i en organisasjon som har blitt fanget i en enorm korrupsjonsskandale.

– Dette er en fantastisk dag for meg, og jeg er beæret over å ta rollen som generalsekretær i FIFA, sier Samoura i en uttalelse.

– Jeg ser fram til å bidra med min erfaring og jobbe med det viktige reformarbeidet som allerede er i gang i FIFA.

Senegaleseren vil begynne i midten av juni etter å ha gått gjennom en kvalifikasjonstest administrert av en uavhengig komité.

– Et friskt pust

FIFA-president Infantino, som annonserte ansettelsen i Mexico fredag, karakteriserer Samoura som en fantastisk person med god erfaring i å lede store organisasjoner.

– Vi må ta det seriøst når vi sier at vi omfavner mangfold og tror på likestilling, sier Infantino.

– Hun vil være et friskt pust i FIFA. En utenifra, ikke fra innsiden. Ikke en fra fortiden, men en ny.

FIFAs tidligere generalsekretær Jerome Valcke fikk sparken i januar og ble utestengt fra fotballen i 12 år for brudd på det etiske regelverket. Tyske Markus Kattner har fungert i rollen siden da.

FIFA-kongressen skal blant annet avgjøre om Kosovo og Gibraltar blir tatt opp som nye medlemmer. (©NTB)

Les også

  1. Espelund vraket fra UEFA-styret

  2. Espelund etter UEFA-vrakingen: - Jeg er skuffet

  3. FIFA-presidenten vil ha «Robin Hood-effekt» i UEFA

  4. Høgli i ny kampanje: - Mennesker dør i fotballens navn. Det er helt forferdelig