Sport

- Fullt mulig med en Tour de France-etappe i Finnmark

Fjell, fjorder, reinsdyr langs veien og Nordkapplatået som prikken over i-en. Arctic Race fortsetter å bergta sykkelverdenen.

svp://19935?view=ap
  • Kjetil Flygind

NORDAKAPP (Aftenposten): Finnmark viste seg fra sin mektige side da Arctic Race-feltet skrev sykkelhistorie i går. Og noe særlig mer spektakulært enn målgangen på Nordkapp får du neppe.

— Dette er på mange måter som en Tour de France i miniatyr. Alt ligger til rette for å kunne arrangere en Tour de France-etappe her, det er fullt mulig tror jeg. Vi har ikke snakket om det i ASO ennå, men vi får se hva som skjer etter årets ritt, sier president i ASO, Jean-Etienne Amaury.

Han er toppsjefen i Amaury Sport Organisation, sykkelarrangøren som har ansvaret for Tour de France. Og Arctic Race of Norway. Etter fjorårets drømmeritt i nydelige omgivelser i blant annet Lofoten, ble toppledelsen i ASO imponert over hva Knut-Eirik Dybdal & co har fått til i Nord-Norge. I år er Amaury på plass for å følge rittets andre år. Og han har allerede latt seg begeistre.

Fotavtrykk

— Vi var redde for tåke og regn på etappen i går, men heldigvis ble ikke det noe problem. Og jeg må si det er veldig fascinerende å være her og følge rittet. Selve rittet er også fascinerende. TV-bildene var fantastiske i går, og landskapet langs løypen er fantastisk og det setter virkelig sitt fotavtrykk på dette rittet. Opplevelsen her er fantastisk, sier Amaury til Aftenposten.

Les også

Nordhaug: - Hadde skikkelig lyst til å vinne

Den 204 kilometer lange etappen fra Hammerfest til Nordkapp ble da også et fantastisk skue OG historisk. Aldri før har det blitt arrangert et sykkelritt så langt nord. Og ikke minst ble det en perfekt start sett med norske øyne ettersom Lars Petter Nordhaug rullet over mål som førstemann, og vant åpningsetappen inn til Nordkapp. Da hadde rytterne kjørt langs mektige Porsangerfjorden, i tunneler, over små fjellknauser før de ankom Magerøya og en knalltøff avslutning på etappen. Langs løypen var det også bra stemning. Vel å merke de plassene det var folk. For mange steder var det ikke et menneske å se på flere kilometer. Men det er Nord-Norge med sine enorme avstander.— Denne avslutningen her på Nordkapp er veldig spesiell. Det er en av de aller mest spektakulære avslutningene jeg har sett, og det bidrar til å gjøre hele rittet spesielt, fortsetter ASO-presidenten.

Nordhaug: - Rått

- Når kan Tour de France-sirkuset komme hit?

— Det er et godt spørsmål det er vanskelig å svare veldig konkret på. Det er mye som skal på plass før vi kan gjøre det. Men hvorfor ikke? På et tidspunkt kan det skje. Vi må i så fall først se på mulighetene. Da jeg kom hit kikket jeg på infrastrukturen. Og det skal nok være mulig med et så stort arrangement her. Og samarbeidet med de lokale arrangørene er strålende. Alle er vennlige og står på. Det er viktig, sier Amaury.

Tour de France-direktør Christian Prudhomme poserer sammen med julenissen før første etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway i Hammerfest torsdag.

Rytterne kom kalde og slitne til Nordkapplatået i går. Men reisen hadde vært fin, tross sur vind og tøffe bakker.— Det var kaldt i starten, men det var en fin tur. Det er et fantastisk og rått sykkelritt. Mye publikum noen steder, og mer øde andre steder. Avslutningen her på Nordkapp var stor, sier Lars Petter Nordhaug. Han starter dagens etappe i den blå ledertrøyen.

— Jeg hadde skikkelig lyst til å vinne. Jeg prøvde å være kynisk og gikk på. Jeg er en aggressiv rytter og prøver mye, så dette var veldig moro. Og så er det ofte sånn at når man først begynner å vinne, så kommer det ofte mer, sier Nordhaug. Som nå går for sammenlagtseier.

Tømmerstokker

Thor Hushovd fikk en tøff dag på jobben.

— Jeg hadde ekstremt tunge bein, de føltes som tømmerstokker. Men reisen hit var fantastisk. Det var nydelig langs fjorden. En naturreise. Det var fint helt til vi kom opp mot Nordkapp. Da føltes det som vi kjørte ut i et slags ingenting, sier Hushovd.

— De utenlandske rytterne ble fascinert av det vi fikk se langs løypen av både natur og folk. Dette er et veldig viktig sykkelritt for norsk sykkelsport, avslutter mannen som vant rittet i fjor. I går havnet han halvannet minutt bak vinneren Nordhaug.

Alexander Kristoff var bare 15 sekunder bak i mål, han klarte ikke å ta igjen landsmannen på slutten.

— Det ble tøft, det var som forventet. Jeg visste avslutningen ville bli tøff. Jeg var ikke langt bak, men nok til ikke å kunne kjempe om seieren. Men Lars Petter fortjente å vinne. Han hadde ikke vunnet noe i Belkin-trøya før nå, så det var viktig for ham. Han har kjørt sterkt før, så det var ikke overraskende at han tok dette, sier Kristoff.

svp://19935?view=ap