Sport

Bergenseren som vekket Boasson Hagen

Fredrik Mohn endret treningshverdagen til Edvald Boasson Hagen. Det skal gi etappeseier i Tour de France.

Trener Fredrik Mohn og Edvald Boasson Hagen samarbeidet tidligere. Her på SATS-Sandsli.
  • Newspilot Newspilot

I 2011 avsluttet Edvald Boasson Hagen og trener Fredrik Mohn samarbeidet – mot begges vilje. Under treningsregimet til Team Sky fulgte tre sesonger uten suksess for rudsbygdingen.

TØRST PÅ SEIER. Edvald Boasson Hagen (28) har så langt ikke hatt suksess i Tour de France, men mye tyder på at rudsbygdingen igjen har funnet tilbake til formen.

— Sky bestemte seg for at de skulle at over treningen til Edvald. Verken han eller jeg ønsket i utgangspunktet det, men vi ville ikke lage noe dramatikk ut av det, sier 28-åringens trener, Fredrik Mohn.

Les også

Cavendish' sykkel sjekket for juks etter «historisk f***up»

— Trivdes ikke i Sky

Foran årets sesong ble duoen gjenforent og Boasson Hagen skiftet beite til nystartede MTN-Qhubeka. Nå er målet en etappeseier i Tour de France.

— Vi så vel alle at han ikke var fornøyd med opplegget i Sky. Han trivdes ikke med det. Vi begynte å samarbeide igjen for å finne tilbake til det han hadde. Vet hvordan vi skal få til det, men vi er jo ikke sikker på at det er godt nok enda. Det ser likevel ut som vi har fått til noe, sier Mohn, som også er trener i Team Fixit og for Kristoffer Skjerping.

Les også

Tour de France direkte: I dag skal Kristoff og Boasson opp den berømte veggen

Endret treningene

Selv om en kragebensskade ødela noe av vårsesongen er det mye som tyder på at Boasson Hagen har funnet tilbake til seg selv. Like før Tour de France ble «Eddy the Boss» dobbeltmester i NM, etter først å ha knust alle på temporittet og deretter vant spurten på landeveisrittet – foran blant andre Askøytalentet Odd Christian Eiking.

Les også

Så nær var Eiking mestertrøyen

— Jeg har ikke noe negativt å si om Sky, men den måten de utvikler ryttere på passer nok bedre for andre enn det gjorde for meg. Jeg ble bra i bakker, men kanskje ikke på de kvalitetene jeg ønsker å være best på, sier han til Dagbladet.

Under Mohn har Boasson Hagen kuttet ned på reising, trent mer på spurter, og vært atskillig flere timer i styrkerommet.

— Edvald har responderer godt på det. Meg og Edvald lever vårt eget liv med tanke på trening. MTN-Qhubeka legger seg ikke opp i det. Vi hadde den friheten i Sky, helt til de tok over. Edvald er en av dem som trener mest og hardest, og vi er veldig opptatt av at han skal etablere seg i toppen, sier treneren, som mener lagbyttet var karriéreviktig for kapteinen i det Sør-Afrikanske laget.

«Tour de Norvege»

Så langt i touren har ikke alt gått veien for Boasson Hagen. På første etappe gjorde vind det vanskelig for den normalt sterke temposyklisten. På den andre etappen ble han hindret av flere velt.

Likevel har Mohn troen på etappeseier i de 19 dagene som gjenstår av årets sykkeleventyr.

— I dag er en mulighet. Det er en etappe som han vanligvis er god i. Men det kommer litt an på hva laget bestemmer. Han har også gode muligheter i morgen på brosteinen. Vi har et klart mål om etappeseier, og i hvert fall være topp tre på en av etappene, forklarer treneren.

Les også

Hushovd takker TV 2 for kjendisstatusen sin

Boasson Hagens største vinnersjanse er likevel trolig på den 16. etappen fra Bourg-de-Péage til Gap. I 2011 slo den franske sportsavisen, L'Equipe, opp tittelen «Tour de Norvege», etter at Thor Hushov og Boasson Hagen slo resten av feltet inn til nettopp Gap.

Skjerping i Østerrike

Fredrik Mohns andre proffsyklist, Kristoffer Skjerping, kjører for tiden syvdagersrittet Østerrike Rundt. Mohn ser mange likheter mellom de to profilene.

— Det er den typen syklister jeg har erfaring med. Sterke syklister som er passelig bra i bakker og passelig bra til å spurte. Jeg skiller mellom syklister som kan vinne noe og ikke. Det finnes utrolig mange gode syklister som aldri vinner noe. De blir ofte hjelperyttere. Kristoffer og Edvald er ryttere som kan vinne ritt, mener Mohn.

Allerede i dag kan Boasson Hagen vise godt gammel slag i tourens tredje etappe, som går fra Anvers til Huy i Belgia.

Les også

  1. Boasson Hagens gule Tour-drøm: - Det er mulig

  2. Boasson Hagen: - Har følt meg veldig bra ... frem til i dag

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Edvald Boasson-Hagen