Sport

Tre matchpucker for Oilers

Dersom Oilers vinner på Jordal lørdag, er de norgesmestere.

Stavanger Oilers trenger bare en seier til for å sikre seg NM-tittelen.
 • Lars Fisketjøn
 • Kristian Kvendseth

Stavanger Oilers – Vålerenga 4-2 (3-1 i kamper)

DNB Arena (Aftenbladet.no): Med seieren over Vålerenga torsdag kveld, har Oilers sikret seg tre matchpucker. De leder finaleserien – som spilles best av sju kamper – med 3-1, og kan avgjøre allerede lørdag ettermiddag i Oslo. Men skal det skje må de trolig opp på et enda høyere nivå enn de viste i den fjerde NM-finalen. For selv om det ble seier, satt den svært langt inne mot et Vålerenga-lag som kjempet strålende og viste at de aldri kommer til å gi opp.

— Vi har faktisk en bedre følelse nå enn vi hadde da vi kom hit i dag i og med at dette er den beste kampen vi har gjort i DNB Arena. Vi følte vi var best i dag, og kontrollerte så å si hele matchen. Derfor var det ekstra bittert å tape. Det er tre kamper igjen, og to av dem går på Jordal. Det er selvfølgelig fordel Oilers nå, men klart dette er mulig for oss, sier Vålerenga-trener Espen Knutsen til Aftenbladet.

Vålerenga startet best

4377 tilskuere kledd opp til fest i svarte og gule t-skjorter skapte en fantastisk ramme rundt den fjerde finalekampen. Tross massiv støtte på tribunen fikk Oilers på ingen måte noen lett reise mot seieren. Faktisk var det Vålerenga som fikk kampens to første store sjanser i en ikke altfor velspilt førsteperiode.

Morten Ask er kanskje Vålerengas største profil og må levere offensivt dersom Oslo-laget skal komme tilbake i finaleserien. Bare fem minutter inn i den fjerde finalekampen fikk han sjansen til å gi sitt lag ledelsen. Gjestene kontret tre mot to, Sondre Olden holdt pucken lenge før han fant Ask alene på bakre stolpe. Vålerenga-spilleren klarte imidlertid ikke løfte pucken over foten til Oilers-målvakt Ruben Smith – som hadde lest situasjonen og reddet strålende. Noen minutter senere var det nok en gang nære på for bortelaget. Igjen var Morten Ask involvert, og igjen reddet Ruben Smith flott fra kloss hold.

— Det føles bra for tiden. Selvtillit er veldig viktig for å stå bra i mål. Når du har selvtillit leser du spillet bra, og pucken spretter oftere via noen og ut i stedet for inn i mål, sier Smith.

Smiths redninger løftet stemningen i DNB Arena og ga Oilers energi i jakten på ledelsen. Stavanger-laget slet med å finne ut av Vålerengas smarte forsvarsspill før mot slutten av perioden, da store, sterke Tommy Kristiansen rev seg fri foran Vålerenga-målet. En kombinasjon av VIF-målvakt Steffen Søberg og oppforende backspill holdt pucken de nødvendige centimeterne på rett side av streken, sett med Oslo-øyne. Dermed gikk lagene i garderoben etter kampens første 20 minutter på stillingen 0-0 etter en periode der i hvert fall Oilers gjorde mange feilvalg med puck og aldri klarte å komme opp på nivået de har vist tidligere i finaleserien.

Heldige Oilers

Midtperioden startet med Vålerenga-press. Flere ganger måtte Ruben Smith rette opp i lagkameratenes feil, blant annet da Nick Schaus rotet bort pucken på egen blålinje og lot gjestene kontre to mot èn. Men da Vålerenga fikk kveldens første sjanse i fem mot fire, klarte heller ikke Smith nekte Vålerenga å ta føringen i kampen. 25.20 var spilt da Jonte Berg ble spilt fri av Sondre Olden. Fra skrått hold plasserte svensken pucken over Oilers-målvaktens høyre skulder. 1-0-scoringen var særdeles fortjent sett ut fra spill og sjanser.

Vålerenga fortsatte å kjøre kampen etter scoringen. Oilers fortsatte å se merkelig passive ut og havnet stadig på etterskudd utover i andre periode, noe som resulterte i både Vålerenga-sjanser og Oilers-utvisninger. Oslo-laget kunne og burde økt ledelsen, men bakerst hos Stavanger sto Ruben Smith bra og reddet gang etter gang. Til slutt skulle sjansesløseriet straffe seg for de hvitkledde gjestene.

Nick Schaus våknet for alvor i semifinaleserien mot Lillehammer og har vokst i takt med alvoret i kampene. Fem scoringer ble det på backen mot Lillehammer. Torsdag kveld satte han satt første i NM-finalen da han utlignet til 1-1 mot slutten av midtperioden etter en flott kontring. Kurt Davis spilte sin amerikanske backpartner fri, og fra god posisjon satte Schaus pucken i krysset bak Steffen Søberg. At Oilers kom seg helskinnet fra en 2. periode - der Vålerenga oppsiktsvekkende nok vant skuddstatistikken med 14-4 – kan Stavanger prise seg lykkelige over.

Heller ikke i innledningen av tredje periode var Oilers skikkelig på. Christian Dahl-Andersen pådro seg en tidlig utvisning etter å ha tapt en duell langs vantet i egen sone, men heldigvis for Stavanger-laget ble de ikke straffet for det. Det ble de imidlertid like etter at utvisningen var ferdigsonet. David Bräck fikk stå merkelig alene foran Ruben Smith og prikkskyte inn 2-1 til Vålerenga. Scoringen kom nok en gang etter svake prestasjoner i egen sone fra Oilers. På dette tidspunktet så det tungt ut for hjemmelaget som knapt nok hadde produsert et skudd på mål siden slutten av 1. periode.

— Vi var litt nervøse, og ingen av rekkene tok skikkelig tak i kampen. Alle rekkene ventet på at noen andre skulle gjøre det. Da vi lå under 1-2 var det ingen god følelse, sier Martin Strandfeldt.

Sekundene som endret alt

Petter Røste Fossen har vist svært god form i det siste. Da Oilers trengte scoring, valgte Petter Thoresen å sette sammen en rekke med Tommy Kristiansen, Snorre Hallem og nevnte Røste Fossen. Det ga resultat nesten på direkten. Med størrelse, tyngde og oppforende spill skiftet den nykomponerte rekken balansen i kampen i løpet av ett lite minutt.

Først kriget Petter Røste Fossen inn utligningen til 2-2 etter å ha blitt framspilt av Tommy Kristiansen. Da var det spilt 47 minutter og 22 sekunder. Dommeren rakk knapt å droppe pucken før de samme profilene sto bak 3-2. Tommy Kristiansen brøt seg inn foran mål, vant duellene med samtlige VIF-backer og kriget pucken i mål bak Steffen Søberg. Hvis det ikke var fyr i publikum før, var det i hvert fall det nå.

— Jeg jublet mye mer enn jeg pleier, men det var absolutt ikke planlagt. Det var bare en så ubeskrivelig deilig følelse å være med å snu kampen at det bare skjedde helt naturlig, sier Kristiansen.

Båret fram av en fullsatt arena giret Oilers opp enda et hakk etter å ha tatt ledelsen. Og da Kurt Davis på fantastisk vis fant poengkonge Dan Kissel alene med keeper, og amerikaneren lurte returen på sitt eget skudd forbi Søberg, var kampen i realiteten avgjort med 11 minutter igjen å spille. For plutselig var Oilers til å kjenne igjen. Med fart, entusiasme, kraft og direkte spill tok de omsider brodden av Vålerenga – som fikk svært dårlig betalt for den gode kampen de tross alt gjorde i Stavanger.

— Vålerenga var piggere enn oss i dag, men vi hevet oss i 3. periode og scoret tre kjappe. Vi fant en måte å vinne på denne gang også, sier Kristiansen.

For Oilers betyr seieren at de nå kan vinne NM-gull dersom de slår Vålerenga på Jordal. Klarer de ikke det, skifter serien til Stavanger for kamp 6 mandag kveld med samme utgangspunkt. Også der kan Stavanger-laget vinne og ta hjem kongepokalen, slik de blant annet gjorde det i fjor. Dersom det skulle bli nødvendig med en sjuende og avgjørende kamp, blir denne spilt i Oslo onsdag kveld.

Vi fulgte kampen direkte

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  KOMMENTAR
  Publisert:

  En 90 minutters kraftanstrengelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5