Reagerer etter Tour de France-vinnerens kommentarer om Lance Armstrong: – Det er ikke akseptabelt

Den tidligere proffsyklisten Bradley Wiggins forteller om hvordan han idoliserte Lance Armstrong.

Lance Armstrong (t.v.) i den gule Tour de France-ledertrøyen i 2004, mange år før han innrømmet doping. Bradley Wiggins (t.v.) forteller nå om hvordan han som ung beundret Armstrong.
  • Pål Strande Gamlemoen

I 2012 opplevde Wiggins karrierens største triumf, da han vant Tour de France. Nå avslører han at en av hans største inspirasjoner som syklist var Lance Armstrong.

– Lance vant verdensmesterskapet i Oslo (1993, jou.anm) da jeg var 13 år. Jeg var helt fengslet av det. Jeg satt meg på sykkelen neste dag og tenkte at jeg var Lance Armstrong, sier Wiggins i et intervju med TalkSport.

– Uansett om folk liker det eller ikke, er han et ikon - på godt og vondt.

FIKK DU MED DEG? Svensk OL-vinner «frustrert og forbannet» over kommentarene: – Alle kan ikke få barn

Innrømmet doping i intervju

Lance Armstrong vant Tour de France syv år på rad, fra 1999 til og med 2005. Han var anerkjent som en av tidenes største syklister, helt til han gjorde et intervju med den amerikanske talkshowverten Oprah Winfrey i 2013.

Da innrømmet Armstrong å ha bedrevet systematisk doping i flere år. Han ble fratatt alle Tour de France-titlene, i tillegg ble alle resultatene hans etter august 1998 strøket.

Bradley Wiggins ble selv offer for Armstrongs juks. I 2009 havnet han på fjerdeplass i Tour de France - Armstrong tok den siste plassen på podiet. Wiggins ble først tilkjent tredjeplassen etter Armstrongs innrømmelse.

– Han behøver ikke beklage til meg

Wiggins, som la opp som profesjonell syklist i 2016, forteller at han har lært Armstrong å kjenne som person etter karriereslutt.

– Jeg vet hva han har vært gjennom. Han behøver ikke å beklage til meg. Jeg forventer ingen unnskyldning. Det er så mange andre som har vanæret sporten vår og så mye ille som skjer i verden ellers - fæle ting. Lance har betalt en dyr pris.

David Lappartient har vært UCI-president siden 2017.

LES OGSÅ: Tennisstjernenes Saudi-Arabia-kamp skaper reaksjoner: – De er brikker i et politisk spill

David Lappartient er president i det internasjonale sykkeforbundet, UCI. Han mener Wiggins’ kommentarer er problematiske.

– Bradley Wiggins er Bradley Wiggins. Han sier alltid noen rare ting. Da jeg så kommentarene hans, tenkte jeg: «Utrolig.» Denne fyren vant Tour de France og er OL- og verdensmester, også støtter han Lance Armstrong, som er utestengt på livstid for juks. For meg er det ikke akseptabelt med en uttalelse som dette, spesielt fra en tidligere Tour de France-vinner, sier Lappartient, ifølge The Independent.