Sport

Aamodt hyller Jansrud og Svindal: - Den beste duoen i norsk idrettshistorie

Men lørdag var det Aleksander Aamodt Kilde som var Norges beste.

Kjetil Jansrud (t.v.) og Aksel Lund Svindal jubler etter dobbeltseieren i Beaver Creek fredag. Foto: Nathan Bilow

  • Odd Inge Aas
    Odd Inge Aas
    Journalist

De norske alpinistene har fått en fantastisk start på sesongen.

Aksel Lund Svindal vant tre av de første rennene. Fredag ble det dobbeltseier med Kjetil Jansrud på annenplass i utforen i Beaver Creek.

Lørdagens super-G ble imidlertid en nedtur for duoen. Tett snøvær gjorde forholdene vanskelige for de to norske, og da de i tillegg gjorde en stor tabbe hver, ble det ikke mye å skryte av. Lund Svindal endte som nummer 21, mens Jansrud havnet helt nede på 55.-plass.

Aleksander Aamodt Kilde fikk bedre forhold på startnummer 28. Han kjørte inn til en sterk syvendeplass.

LES KOMMENTAREN FRA OLA BERNHUS:

Les også

Svindal og Jansrud – større enn de største

Best i norsk idrettshistorie

Duoen Jansrud og Svindal er nå bare én verdenscupseier bak duoen Kjetil André Aamodt og Lasse Kjus.

De to herjet alpinverden på 90— og starten av 2000-tallet.

Kjetil Andre Aamodt (t.v.) og Lasse Kjus hanket inn medaljer i løpet av sine imponerende karrierer. Foto: Richardsen, Tor

Til tross for at duoen står med 36 medaljer fra OL— og VM-sammenheng, mener han bestemt at Lund Svindal og Jansrud allerede har overgått dem.- Ja, de er bedre enn oss. Vi vant jo 39 ganger i verdenscupen til sammen. Nå kan de utligne oss der. De er fortsatt unge, og de overgår oss. De må bare nyte det. De har mange år foran seg, også som duo. De kommer til å stå som duo i norsk idrettshistorie for all tid.

- Er de den beste duoen uavhengig av idrett?

— Ja, jeg mener det.

- Du er villig til å gi fra deg tronen?

— Jeg føler det er lenge siden vi ble forbigått. Jeg ser ingen grunn til at de ikke kan vinne det dobbelte av det vi gjorde i verdenscupen.

Les også

Dobbelt norsk i utfor: - Dette er en maktdemonstrasjon

En myk og en rå

Aamodt peker på kjørestilen som en av forskjellene på de to norske kjempene.

Mens Jansrud ifølge Aamodt er «myk og god og har en veldig god skiteknikk», er Lund Svindal hakket råere. I enkelte partier av løypene er ingen av konkurrentene i nærheten av å holde følge med ham, samtidig som fartsfantomet fra Kjeller også mestrer de mer teknisk utfordrende delene av bakken.

Aamodt og Kjus har tatt med seg det gode samarbeidet fra landslaget og over på TV-skjermen. Det beste med å ha en partner på så høyt nivå er at man hele tiden pusher hverandre for å bli bedre.

— De er to kulturbærere som kan veldig mye om alpint og idrett. De har gode holdninger og verdier. Det betyr mye, sier Aamodt.

Bedre i Europa i år

Begge de norske har vist i en årrekke at de liker seg veldig godt på den nordamerikanske snøen i Beaver Creek og Lake Louise i starten av sesongen.

Det har vært lengre mellom seirene når man kommer til det europeiske kontinentet.

Aamodt er spent før rennene i Val Gardena og Santa Caterina, og tror at Svindal denne sesongen vil hevde seg også i de europeiske fjellene.

Han tror det er østerriske Marcel Hirscher som blir den argeste konkurrenten i verdenscupen sammenlagt. Han er slalåm og storslalåmspesialist, men gikk helt til topps i lørdagens super-G.

Les mer om

  1. Alpint
  2. Aksel Lund Svindal
  3. Kjetil Jansrud