Shampo: - Dette er ekte vare hele veien

Usminket og dønn ærlig VIF-dokumentar gir et unikt innblikk i hockeylivet på Oslo øst.

BARSKE: Slik presenteres TV 2s hockey-dokumentarserie Iskrigerne, som handler om livet i og rundt Vålerenga. På bildet er (f.v.) Jonas Oppøyen, Morten Ask, Erik Follestad Johansen, trener Espen Knutsen, Alexander Bonsaksen, Brede Csiszar og Cato Cocozza.

JORDAL (aftenposten.no): Tirsdag blir Vålerenga ishockeys dokumentarserie, Iskrigerne, presentert, når TV 2 lanserer sitt høstprogram med brask og bram i Bergen. VIF er tilstede på høstlanseringen, og Norges mestvinnende og mest tradisjonsrike hockeyklubb får en sentral plass i kanalens høstprogram.

Mandag fikk Aftenposten og VG, som eneste medier, et innblikk i hva som kommer når Vålerenga fra mandag 10. november får sendetid på TV 2 Zebra fire dager i uken. På Jordal Amfi var direktør Jan Tore Kjær, trener Espen Knutsen, salgs— og markedssjef Lars Oddvar Fjeldvang og spiller Jonas Oppøyen samlet for å snakke om dokumentarserien hvor VIF viser alt.

Der fikk vi også se smakebiter på det som vil bli vist i serien. Og det er grunn til å glede seg, enten man er Vålerenga-supporter eller glad i ishockey generelt.

Glemte kameraene

— Det var vel bare én gang jeg viste alt, men jeg vet ikke om det blir tatt med, sier Oppøyen og gliser.

Men det er det plenty av andre situasjoner og hendelser som blir.

— Det var litt uvant å ha kamera rundt seg i begynnelsen. Jeg husker jeg tenkte at «det der var kanskje ikke så lurt å si». Men etter hvert glemte vi helt bort at de var der, vi tenkte ikke over det. Serien blir unikt ærlig og usminket, det er ekte vare hele veien og helt autentisk. Det tror jeg man er avhengig av for å lage bra TV. Og det tror jeg det blir. Skulle man bare vist at guttene sitter og spiser havregrøt hele tiden, hadde det blitt kjedelig, sier VIF-trener Espen «Shampo» Knutsen. Han blir selv den største profilen i serien.

I ett år har TV 2 fulgt Vålerengas hockeygutter. På Jordal Amfi, på oppdrag for sponsorer, på besøk på sykehus, på hjemmebane, og på bortekamper. Rundt 1000 timers råstoff er blitt til ti timer. Planen var å sende 12 programmer, men etter at sjefene i TV 2 i Bergen fikk se noe av materialet, ble dette utvidet til 20 programmer. Serien er på mange måter unik i sitt slag, for livet har virkelig gått sin gang på Oslo øst mens kamera har rullet og gått. På godt og vondt. For 2013/2014-sesongen var en innholdsrik sesong i VIFs minnebok. Men TV-kameraene har fått være med på alt. Også da trener Espen «Shampo» Knutsen var på sykehus da kona skulle føde.

Flere av spillerne har også spilt med mikrofon festet på utstyret eller drakten i kamp.

Håper på smitteeffekt

— Dette er en serie som er så tett på oss som det er teknisk mulig å komme. Kameraene har vært til stede når vi har avskjediget spillere, blant annet. Det blir positive ting – som da vi ble seriemester foran et fullsatt Jordal Amfi. Men også negative ting. Det må man. Det er sånn i livet, det går opp og ned. Jeg tror dette blir positivt for hele norsk hockey. Dette er gutter som ofrer livet sitt for sporten. Det er livsstilen til spillerne, det er dønn ærlig tvers i gjennom, sier klubbdirektør Jan Tore Kjær.

Han håper også serien på sikt vil kunne gi mer kroner i klubbkassen. Når serien har fått etablert seg.— Det blir spennende å se hva dette får å si for sponsorer og publikumsoppmøte på Jordal. Det er en drøm for oss å få oppleve denne satsingen TV 2 har gjort med oss.

Som sagt var det både oppturer og nedturer og nedturer for Vålerenga i fjor. Laget ble seriemester etter å ha slått Stavanger Oilers hele 7-1 i seriefinalen på Jordal. Men det ble tap i NM-finalen mot samme lag. Garderoben etter tapet er noe av det sterkeste Espen Knutsen vil trekke frem fra sist sesong. I tillegg kommer episoder som da Brendan Brooks ikke hadde arbeidstillatelse, da Eric Chouinard skjelte ut Shampo på benken i en kamp i Askerhallen, som førte til at han fikk sparken. I tillegg var kamera med da VIF-spillerne hadde en helg på hytetur i Sverige, hvor det ble både festet og kjørt snøscooter, samt en sesongavslutningstur til Spania.

— Kamera har vært med hjem til mange, også hos meg. Jeg ser ikke noe negativt i det. Men det er alltid noen «nisser» der ute som leter etter det negative og feil. De vil sikkert si «se på dem, de drikker og fester». Men jeg håper og tror at dette blir tatt godt i mot, sier Shampo.

Seriøse gladgutter

Jonas Oppøyen er en av flere spillere som får en sentral rolle i serien. Han gleder seg til å bli «hockeykjendis».

— Forrige sesong hadde vi en veldig fin spillergruppe her, så det var et perfekt tidspunkt å starte denne serien på. Jeg har ikke vært en del av en bedre gruppe enn i fjor. Vi spilte med mikrofon underveis, vi hadde kamera med oss overalt, så her er det null sminke. Dette er oss slik vi er, sier Oppøyen.

Landslagsback Alexander Bonsaksen får også en sentral rolle. Han er en av tre spillere som også er med på lanseringen i Bergen i dag.

— Dette tror jeg er bra for sporten vår, for hele norsk hockey. Folk får et unikt innblikk i garderobemiljøet og de får se hva vi driver med. Vi er en gjeng seriøse idrettsutøvere som trener mye, men som også har det morsomt sammen. Forhåpentligvis kan en sånn serie gjøre at flere får øynene opp for ishockey. Vi gleder oss veldig til den blir sendt på TV, og det blir ikke spart på noe, sier Bonsaksen.