Sport

Ny fulltreffer fra spurtkanonen

Det hjelper ikke hva Thor Hushovd og de andre spurterne prøver på. Ingen strekker til i spurten mot Tom Boonen.

  • Espen Hansen
    Aftenposten

To triumfer på to forsøk. Krefter som en bjørn. Taktikk som får alle andre til å vakle og gjøre feil. Visst er det tidlig i Tour de France, men nå skal det mye til for å ta den grønne trøya fra Tom Boonen.For den belgiske stjernen er ikke bare en super spurter. Han er god til det aller meste bortsett fra å klatre i de verste fjellene. Han har 13 seire bak seg allerede denne sesongen. De to siste i Tour de France, men vel så imponerende var det da han i løpet av en uke i april vant Pro Tour-rittene Flandern Rundt og Paris-Roubaix. Belgia er i ferd med å få sin største sykkelstjerne siden Eddy Merckx. Helt opp på siden av Merckx kan han aldri komme, for han er ikke en mann for sammendraget i de store etapperittene. Men populariteten hans i hjemlandet er enorm — også blant giftelystne damer.- Han virker veldig sterk, men ikke uslåelig, sa Thor Hushovd mens Boonen ble hyldet som vinner i går. Hushovd klarte ikke i farten å huske sist han slo Boonen i en ordentlig spurt.

Utålmodig.

Mens Hushovd ble for utålmodig og startet spurten for tidlig, timet igjen Boonen og hans lagkamerater i Quick Step alt perfekt. Da Hushovds krefter ebbet ut, tråkket Boonen for alvor til og kunne igjen sykle jublende over målstreken.Han har tatt en klar ledelse i kampen om den grønne trøya. Boonen har 70 poeng mens Stuart O'Grady er nærmest med 50. Vår mann Hushovd er nummer fire, 23 poeng bak.- Dette har mye med selvtillit å gjøre. Da jeg kjørte Tour de France i fjor, var jeg mye mer nervøs. Nå har jeg fått den nødvendige erfaringen man trenger for slike løp, sa vinneren før han gikk over til å skryte av lagkameratene.Quick Step har bygd opp hele Tour-laget for at Boonen skal vinne den grønne trøya. Det var gøy for ham å vinne etappene både i Angers og på selveste Champs-Élysées i fjor, men da bestemte han seg også for å sette alle kreftene inn på trøya i år.Boonen ble faktisk oppdaget av Lance Armstrongs lag US Postal og startet proffkarrieren der. Han fikk ikke den backingen han ville ha og endte med å kjøpe seg ut av kontrakten. Forræderiet gjorde Armstrong rasende, men de skværet opp under Tour'en i fjor.

Perfekt.

I går gjorde også Hushovds lagkamerater jobben slik de skulle. Men siste opptrekker Jaan Kirsipuu ble overrasket da Hushovd kom opp på siden av ham før han selv slo ut.- Han startet nok noen meter for tidlig, fastslo esteren - det var riktig.- I så mye motvind skal man ikke starte så tidlig som Thor gjorde, understreket også trener Atle Kvålsvoll.- Jeg måtte også bruke mye krefter på å holde Kirsipuus hjul, for det ville tydeligvis også Juan Antonio Flecha ha, sa Hushovd uten at han brukte det som noen unnskyldning.- I dag var jeg ikke sterk nok. Men mye kan skje i sykling, og det er fremdeles nesten tre uker igjen av Tour de France. Det er selvsagt ikke snakk om å gi opp, sa Grimstad-gutten.Robbie McEwen kom i mål på tredjeplass, men mistet alle poengene etter å ha skallet til landsmannen Stuart O'Grady i spurten.- Det var i hvert fall gode nyheter, sa Hushovd før han gikk inn i bussen.

Les også

  1. - Arvesen gjør en kjempejobb

  2. Perfekt opptrekk endte med bråstopp

  3. Armstrong fikk 500 kroner i bot

  4. Vil vinne fire spurter i dag

  5. - Unnskyld, Thor!

Jubelgutt for andre dag på rad. Belgiske Tom Boonen har spurtet forrykende så langt i Tour de France.

Les mer om

  1. Tour de France