Han får hovedæren for 30 millionersprosjektet på Sandripheia

Da arbeidet med å oppgradere Sandripheia sto i stampe, tok utålmodigheten til Bjørner Ellingsberg (54) slutt. I disse dager sluttføres oppgraderingen til 31 millioner.

Bjørner Ellingsberg har de siste fire årene brukt mange timer i uka på å bidra til det nye ski- og skiskytteranlegget, som straks er ferdig utbygd på Sandripheia.

VENNESLA: – Da sønnen min begynte i skiskyting, hadde de allerede i fem år snakket om å bygge ny skistadion, og da bare begynte jeg å tegne den – parallelt med tegningene til Kristiansand kommune. Det var kanskje litt ufint, men til slutt har det blitt slik jeg tegnet den, gliser Bjørner Ellingsberg.

Han er en av fem kandidater som du kan stemme fram i kampen om «Folkets Ildsjelpris», som skal deles ut på Idrettsgalla Sør i Sparebanken Sør Amfi lørdag 3. november. Du kan lese i bunnen av saken – under «fakta om ildsjelprisen» – hvordan du kan stemme på Ellingsberg.

Lurer du på hvem de fire andre kandidatene er? Her kan du lese om og stemme på dem.

Overtalte politikerne

I disse dager sluttføres arbeidet av det interkommunale anlegget, bortsett fra asfalteringen av løypene som først skjer til våren. Nytt ski- og skiskytterstadion, nye løyper og et topp moderne helautomatisk snøprodokusjonsanlegg er de viktigste ingrediensene. Men veien fram har vært lang og kronglete – ikke minst har det vært vanskelig å finansiere anlegget.

– I 2016 møtte jeg opp på gruppemøter til alle de politiske partiene i Kristiansand. Rådmannen hadde ikke lagt inn penger til anlegget i budsjettet. Men da politikerne sørget for en helomvending, opplevdes det som en kjempestor seier. Da skjønte jeg at dette kom til å bli noe av, sier nestformannen i skigruppa til Øvrebø.

I tillegg til Øvrebø, som alene har bevilget penger og stått for dugnad til en samlet verdi på én million kroner, har også Torridal, Vindbjart og Oddersjaa vært med på finansieringen.

Bystyret i Kristiansand var svært uenige om de ville bevilge penger til Sandripheia. Her kan du lese mer om hvordan finansieringen til slutt falt på plass.

– Viktig at barn lærer å gå på ski

Men det er Ellingsberg som har tegnet hele anlegget og alle byggene samt stukket ut det nye løypenettet. I tillegg har den tidligere skiskytteren holdt kontakt med Norges Skiskytterforbund angående det tekniske, han har ledet dugnader tre ganger i uka og han har sendt søknader som til slutt endte med pengegaver fra diverse fond og banker.

Bjørner Ellingsberg var håndballformann i Øvrebø IL i sju år, blant annet da Øvrebøhallen brant ned, og var sentral i gjenreisningen av hallen.

– Motivasjonen min har vært en blanding av å ivareta skisporten i en tid med stadig grønnere vintre, jeg synes det er fryktelig viktig at barn lærer å gå på ski, samtidig som jeg også har hatt et ønske om å legge til rette for fysisk aktivitet for befolkningen generelt, sier ildsjelen.

Eivind Drivenes, styreleder for Sandripheia Fritidspark, er mektig imponert over hva Ellingsberg har fått til.

– Bjørner kom inn i en periode der prosessen sto i stampe, men han så muligheter. Hadde det ikke vært for slike ildsjeler, hadde ikke anlegget sett dagens lys, sier Drivenes.

Her kan du lese mer om den voldsomme satsingen på skisporten på Sandripheia.

Håndballformann i sju år

– Jeg begynte å telle timer, men det ga jeg fort opp. Jeg fant ut at det var best å ikke se det tallet, humrer trebarnsfaren – som også er leder i Agder Skiskytterkrets.

Men som ildsjel har han en mye lengre løpebane enn den som «bare» handler om snø. Han har vært håndballtrener i 15–20 år, enten for seniorlaget han selv spilte for eller til et av de tre barna. I tillegg var han formann i håndballgruppa i sju år, og var blant annet sentral i både byggingen – og gjenoppbyggingen (etter brannen) – av Øvrebøhallen. I tillegg har han vært veldig aktiv i oppussingen av menighetshuset i bygda.

– Det som kjennetegner Bjørner er en stor arbeidskapasitet, at han er raus, utadvendt og veldig flink til å få med seg andre, sier Eivind Drivenes.

Har du fått med deg disse tre ildsjelskandidatene:

Han bygde KBK til å bli Norges beste badmintonklubb

Har vært ildsjel i Torridal i mer enn 60 år: – Jeg har nok vært litt egoist også

Å være ildsjel er en glede. Man kan ikke erstatte det med betalte verv

Fakta om Folkets ildsjelpris

To priser, én i Vest-Agder som kåres av Fædrelandsvennens lesere og én i Aust-Agder som kåres av Agderpostens lesere.

Idrettslag på Sørlandet har nominert kandidater.

Kriteriet for å vinne er at vedkommende over tid skal ha lagt ned en ekstraordinær frivillig innsats for sitt idrettslag.

En jury fra Los, Vest-Agder Idrettskrets og Fædrelandsvennen har plukket ut fem kandidater i Vest-Agder, mens tilsvarende er gjort i Aust-Agder.

Lesere kan stemme fram sin favoritt ved å sende sms til 03811, og skriv «ILDSJEL», samt en bokstav, avhengig av hvem du stemmer på. For eksempel «ILDSJEL B», hvis du stemmer på Bjørner Ellingsberg.

«ILDSJEL A»: Nils Aurebekk

«ILDSJEL B»: Bjørner Ellingsberg

«ILDSJEL C»: Terje Dag Østhassel

«ILDSJEL D»: Inger Steinsland

«ILDSJEL E»: Kalle Glomsaker

Avstemningen varer fram til tirsdag 30. oktober klokka 09.00.

PS: Kun én stemme teller per telefon.

De to med flest stemmer i hvert fylke går til finale. Deretter nulles alle stemmene ut og det stemmes på ny over de to finalekandidatene.

Vinneren utropes på Idrettsgalla Sør i Sparebanken Sør Amfi lørdag 3. november.