OL utsatt til 2021 etter massivt press

Viruspandemien tvang den japanske OL-arrangøren og IOC til å flytte sommerlekene til neste år.

Det blir ingen sommerleker i Tokyo i år.

– Komplette leker vil bli avholdt i 2021 som et minnesmerke over menneskehetens seier over viruset, sier Japans statsminister Shinzo Abe ifølge NTB.

Den internasjonale olympiske komité (IOC) bekrefter i en pressemelding at IOC-president Thomas Bach og Abe er blitt enige om en utsettelse av sommer-OL etter et telefonmøte tirsdag. Abe offentliggjorde beslutningen for pressen etter møtet.

– Dette vil gjøre det mulig for utøverne å konkurrere under optimale forhold og vil gjøre lekene trygge også for publikum, sa Abe.

I tillegg til Abe og Bach var også leder i organisasjonskomiteen Yoshiro Mori, Tokyo-guvernør Yuriko Koike og OL-minister Seiko Hashimoto med i møtet.

Det er første gang i historien at et OL blir utsatt. Sommerlekene skulle etter planen arrangeres fra 24. juli til 9. august, men blir nå flyttet til 2021. Nærmere dato oppgis ikke av IOC.

Under møtet, som beskrives som «veldig vennlig» og «konstruktivt» av IOC, ble de også enige om lekene skal beholde navnet «Olympiske og paralympiske leker Tokyo 2020».

Den tradisjonelle fakkelstafetten skulle egentlig begynne torsdag. Heller ikke den blir det noe av med det første.

Japans statsminister Shinzo Abe bekreftet tirsdag at sommer-OL utsettes til 2021.

Roser beslutningen

Toppidrettssjef Tore Øvrebø i Olympiatoppen er enig i avgjørelsen.

– Vi har over litt tid skjønt at det kom til å ende slik. IOC måtte få lov til å skaffe seg et veldig godt grunnlag for å ta en god beslutning. En forhastet beslutning ville trolig ført dem inn i en umulig juridisk situasjon, sier Øvrebø.

– Denne koronapandemien har dradd ut i tid og fordelt seg ujevnt på kloden, dermed ville forutsetningene for OL-deltagelse vært forskjellige. Helsen går først, både for utøverne og alle andre involverte, fortsetter han.

Olympiatoppen har ansvaret for Norges deltagelse i OL og Paralympics.

– Hva betyr dette for Olympiatoppen?

– På kort sikt må vi skaffe oversikt over hvordan utøvere og landslag reagerer. Noen vil være frustrerte, andre lettet fordi de har en større mulighet neste år. Men en OL-satsing som forlenges med ett år er ikke gjort i en håndvending, og nå handler det om å endre fokus fra noen måneder frem i tid til ett år og noen måneder.

Tore Øvrebø er toppidrettssjef.

– Skal ivareta enkeltmenneskene

Ifølge toppidrettssjefen er situasjonen er kompleks. Det er store summer og mange personer knyttet til et OL, og mange kontrakter og avtaler som er tidsbegrenset. Nå må mye skyves på, og dette arbeidet er allerede i gang.

– Om en stund, helst før pandemien er over, har vi skrudd sammen en ny satsing som er konkurransekraftig. Vi skal ivareta enkeltmenneskene og ikke bli overveldet av kompleksiteten.

– OL-utsettelsen får både økonomiske og sportslige følger. Hva gjør dere for utøverne?

– Vi har dialog med en forbausende stor andel av de OL-aktuelle utøverne. Denne kontakten går primært gjennom landslagene, og det er mange fagfolk hos oss som følger opp. Utøverne er ekstremt dedikerte og målrettede personer. De fleste er vant til å ha nye mål hvert år. Isolert sett så er det mulig å håndtere dette for de fleste, sier Øvrebø og legger til:

– Det er en ytre faktor som gjør at dette blir utsatt, ikke en politisk beslutning. Alle skjønner at det ikke går an å samle så mange mennesker til kappestrid i en tid hvor det er helsefarlig å bevege seg rundt i verden.

Erkjenner at det ikke går

I løpet av de siste dagene har flere krevd at lekene utsettes. Natt til mandag opplyste Canada at de ville droppe OL om ikke lekene ble utsatt ett år, mens Australia varslet at det ikke er praktisk mulig for dem å delta fra 24. juli.

Mandag ba Idrettspresident Berit Kjøll idrettsstyret om å beslutte at Norge ikke sender utøvere til Tokyo-OL dersom lekene ikke utsettes.

Abe sa mandag for første gang at lekene ikke kan avholdes slik situasjonen er i dag.

– Om jeg blir spurt om OL kan avholdes i dette øyeblikk, må jeg si at verden ikke er i en situasjon som gjør det mulig, sa han i nasjonalforsamlingen.

Det ble stopp for Tokyo-OL i 2020.

– Koster Japan 67,5 milliarder kroner

Utsettelsen vil ifølge japanske økonomer koste vertslandet dyrt i form av utgifter og tapte inntekter, skriver nyhetsbyrået DPA.

– Om IOC velger å utsette 2020-OL, vil det koste Japan om lag 640,8 milliarder yen, sier økonomiprofessor Katsuhiro Miyamoto ved universitetet i Kansai.

Summen tilsvarer 67,5 milliarder kroner etter dagens kurs, ifølge NTB.

Forrige uke vedtok det europeiske fotballforbundet (Uefa) at sommerens fotball-EM utsettes til sommeren 2021.