Sport

I kveld trekkes Norges motstandere: Frykter Sverige, men ikke verdens beste lag

Norges overmenn fra VM-finalen er landslagssjefens drømmemotstander.

De norske håndballherrene har hatt mye å juble for de siste årene, og i det kommende mesterskapet har de store ambisjoner.
  • Øystein Jorem
    Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

I kveld trekkes puljene for neste års EM i håndball for herrer. Etter årets VM-sølv er forventningene skyhøye, men siden Norge er rangert i tredje gruppe blir motstanden knallhard allerede i gruppespillet på starten av mesterskapet.

– Jeg synes det er rart at vi er seedet i gruppe 3. Vi kom på fjerdeplass i forrige EM, og så havner vi på tredje nivå. Jeg vet ikke hvorfor, men det spiller nok ikke så veldig stor rolle, sier Berge til Adresseavisen.

Les også

Keeperens storspill fikk publikum til å måpe. Håndballgutta klare for EM.

Men Berge tror uansett at det ikke vil ha stor betydning for Norges sjanser.

– Når det er i et EM, spiller det egentlig ikke så stort rolle hvem vi møter. Det er jevne lag hele veien, men jeg synes det hadde vært greit å slippe å møte Sverige. De er ganske like oss, og da er det greit å unngå de, sier landslagstrener Christian Berge.

Også håndballekspert og tidligere landslagsspiller Håvard Tvedten forstår lite av seedingsgruppene.

– Jeg forstår ingenting av at Hviterussland er andreseedet og Norge tredjeseedet når vi kom så langt forrige EM. Det er vanskelig å forstå hvordan de har kommet frem til det, det henger ikke på greip. Det har mye å si, men samtidig kan jo Norge trekke et møkkalag fra nivå 2, mener Tvedten.

Håndballekspert Håvard Tvedten forstår ingenting av at Norge er plassert på nivå 3, men tror de uansett skal være gode nok til å nå semifinale.
Les også

Norge knuste laget som snøt dem for VM-gull: – Det var revansje

Vil møte verdens beste lag

I det som ble karakterisert som en av norsk idretts største prestasjoner tapte Norge mot Frankrike i VM-finalen i januar. Selv om Frankrike regnes som verdens beste lag, trekkes de frem som Berges drømmemotstander i EM.

– Jeg vil møte Frankrike en gang til. Jeg irriterer meg over de siste kampene, både i VM-finalen og bortekampen nå sist. Det er et lag jeg føler vi kan gjøre det bedre mot, så jeg kjenner på revansjesuget, sier Berge.

Også Tvedten er enig i at Norge bør håpe på at Frankrike blir motstander fra den øverste gruppen.

– Det er et lag som står veldig bra til Norge, og jeg tenker at det et lag vi har hatt mange tette oppgjør mot og slått. Kroatia på hjemmebane er vanskelig med atmosfæren rundt. Spania står vi dårlig til, og Tyskland er kanskje det beste laget fra puljen, sier han.

Christian Berge ønsker revansje for VM-finaletapet, og trekker fram Frankrike som sin drømmemotstander.
Les også

Derfor ble VM-heltene håndballspillere

Fra nivå 2 mener Tvedten at vi absolutt bør håpe på å få Hviterussland.

– Det er ikke mye å tenke over. Det er et lag vi skal slå. Hvordan de havnet i puljen er et mysterium. Og så vil jeg ha Østerrike fra det laveste nivået. Da hadde vi hatt en god pulje, sier Tvedten

Store forventninger

Han sier at laget har store forventninger til seg selv før turen til Kroatia.

– VI må passe på at inngangen til mesterskapet blir riktig. Vi trenger å jobbe med stabiliteten, og spill mot lag der vi er favoritter. Den mentaliteten må vi jobbe med, vi mangler noen prosent der. Vi er flinke til å slå nedenfra, men for å bli ordentlig stabil må vi bli flinke den andre veien også, sier Berge.

Les også

Norge fikk en gladnyhet rett før avkast. Så rundspilte de Belgia.

Tvedten har store forventninger til laget før EM – sluttspillet. Han mener at Norge har store muligheter til å komme seg til minst en semifinale, litt avhengig av hvilke lag som trekkes.

– Forventningene er skrudd opp, og det fortjener laget å få. De har bevist at de har spilt bra, og nå handler det om å gjenskape suksessen og vise at det ikke er en hype. Jeg synes at Norge har et av de beste lagene i verden nå, med en fantastisk bredde. Norge er ungt lag som vil prege herrehåndball i lang tid fremover, sier Tvedten.

Les også

Berge tror Sagosen vil prege et av verdens beste klubblag: – Han har selvtilliten og ferdighetene som skal til

Spiller i Porec

Før trekningen er det bestemt at Norge spiller i gruppe B, og sammen med tre andre lag vil de ha base i Porec, helt nord i Kroatia. Dersom lagene går videre vil de møte lag fra gruppe A, i hovedspillrunden.

Nivåinndelingen gjør at Norge kan få både Frankrike og Danmark, lagene som er regjerende verdensmester og OL-mestre. Norge tapte VM-finalen mot Frankrike tidligere i år, og det må sies å være en mareritt-trekning dersom de havner i pulje med de allerede i starten av mesterskapet.

EM går i perioden 12.–28. januar 2018.

Det er allerede klart på forhånd at Norge skal spille i gruppe B. Kroatia spiller i gruppe A, Ungarn i gruppe D og Slovenia i gruppe C. Dermed kan ikke Norge møte de i puljespillet.

Slik er gruppene før trekningen:

Nivå 1: Tyskland, Spania, Kroatia (A) og Frankrike

Nivå 2: Danmark, Hviterussland, Sverige og Makedonia

Nivå 3: Norge (B), Serbia, Montenegro og Tsjekkia.

Nivå 4: Ungarn (D), Slovenia (C), Østerrike og Island.

De tre beste lagene fra hver pulje avanserer til hovedrunden, og poengene de opptjener seg i gruppespillet tas med dit.

De to beste fra de to hovedrundegruppene spiller semifinale 26. januar.

Les mer om

  1. Frankrike
  2. Christian Berge
  3. Håndball
  4. Håndball-EM