Sport

1,3 milliarder brukes på å gjenreise Vålerenga. Men pengene forplikter langt utenfor toppidretten.

Man har snakket om millioner, forskjellsbehandling og et løft for idretten. Men først og fremst ønsker de involverte å snakke om muligheter. Lørdag åpner nye Vålerenga stadion.

Vålerengas nye stadion ligger midt i hjertet av Oslo, en anelse mot øst. Akkurat slik de vil ha det. Foto: Hans O. Torgersen

 • Halvor Ekeland

– Se der. Der har vi muligheten til å ha vår egen fanzone på et 4,4 mål stort område.

– Og der bygger vi et TV-studio. Der er veggene som Klanen har brukt sine egne penger på for å få bedre akustikk.

Daglig leder i Vålerenga Fotball forteller engasjert. Erik Espeseth peker og smiler. Han kan knapt vente på helgen. Dette skal bli en fest for ham, spillerne og klubben. Men også en fest for Idretts-Oslo. Lørdag (kl. 15.00) åpner Vålerengas damelag stadion mot Kolbotn. Søndag (kl. 18.00) er det herrenes som spiller kamp i Eliteserien mot Sarpsborg 08.

Endelig skal man få sitt nye hjem. Endelig skal klubben løftes til et nytt nivå. Endelig skal Vålerenga bli den bystoltheten den ønsker å være. Men hva kreves for å bli idrettsklubben med stor I i Oslo?

Les også

Anders Myrvold (42) gjør comeback i eliteserien

Forpliktelsene

Rundt 1,3 milliarder kroner skal brukes på å gjenreise Vålerenga. Den nye fotballarenaen koster rundt 760 millioner kroner. Den nye hockeyhallen koster rundt 553 millioner uten moms. Det er enorme pengesummer.

Men millionene forplikter.

For selv om dette er to toppmoderne gigantanlegg, skal også bredden få nytte av millionene.

– Vålerenga er en slags storebror. Det er noen man forventer at tar litt ansvar, og det ser vi at Vålerenga gjør allerede. De har kjempestore breddeavdelinger. Men det å ha et godt lag på toppen, gir også alle barn noe å strekke seg etter. Det blir viktig med begge anleggene, forklarer byråd for kultur, idrett og frivillighet, Rina Mariann Hansen (Ap).

– Så tror og forventer jeg også at Vålerenga må ta et nytt steg som toppklubb. Det å ha et flaggskip i byen, er utrolig viktig, legger byrådsleder og tidligere Vålerenga-leder, Raymond Johansen (Ap), til.

Byråd Rina Mariann Hansen og byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Halvor Ekeland

På Valle er man klare for å ta tak i forpliktelsene, mulighetene og potensialet som ligger der. Blant annet vil de lage mer opplegg rundt kampdag og støtte opp om de andre breddeklubbene i Oslo.

– Stadion vil medføre at vi har en større mulighet til å gjøre flere aktiviteter. Vi gjør det fordi vi ønsker å gi noe tilbake til klubber i Oslo og omegn, at hele Oslo etter hvert skal kunne identifisere seg med Vålerenga. Det er enklere om du har ditt eget hjem, enn om du er på Ullevaal, sier daglig leder i Vålerenga Fotball elite, Erik Espeseth.

Les også

Vålerenga-ikonet «Henger’n»: – Sjelen i klubben er borte. Og den er ikke lett å få tilbake.

Daglig leder i VIF fotball elite, Erik Espeseth, er naturligvis svært stolt over den nye stadionet. Foto: Halvor Ekeland

Ønsket seg mer

Den nye fotballstadionet er mer eller mindre klart til åpningen lørdag. Det gjenstår fortsatt litt arbeid utenfor, men på innsiden er det umulig ikke å bli imponert. Når Aftenposten er på omvisning, dunkes det musikk for å teste anlegget før premièren, mens et lag trener ute på banen i regnværet.

Kun noen korte skritt unna den nye arenaen er arbeidet med den nye ishockeyhallen i gang. Foreløpig er det ikke mulig å se at dette skal bli et av verdens mest moderne hockeyanlegg. Gravemaskinene løfter steiner i den ene enden av byggeplassen, mens det gjøres klart til sprengning på den andre.

Foreløpig er nye Jordal kun en byggeplass. Øverst til venstre skal den nye hallen være. Nederst til høyre ser du den midlertidige ishallen. Foto: Halvor Ekeland

Anlegget skal etter planen være ferdig neste høst, men det er varslet forsinkelser.

Daglig leder i Vålerenga Hockey, Gunnar Thøgersen, gleder seg naturligvis til at anlegget skal stå ferdig, men hadde allikevel håpet på enda mer.

– Hvis du skal se det fra et rent breddeperspektiv, så er det akkurat det samme som det har vært. Det kommer noen ekstra garderober totalt på anlegget. Men det blir nytt og flott. Jeg håper vi får lagt mer til rette med et nytt anlegg, sier Thøgersen.

– De som vil merke det best, er elitelaget. Inntektssiden håper vi at skal bli betraktelig bedre. Så må vi også klare å komme tilbake til toppen av norsk hockey. Anlegget gir den muligheten. Størrelsen, inntektene gjør at vi får de samme konkurransemulighetene som Stavanger Oilers, legger han til.

I kontorene til VIF hockey har de hengt opp et bilde fra den aller siste kampen på Jordal. Det vekker gode minner for VIF-leder Gunnar Thøgersen. Foto: Halvor Ekeland

For selv om selve anlegget ikke blir større, blir det mer moderne, mer energieffektivt, varmere og med bedre infrastruktur. Forhåpentligvis vil det nye anlegget gi hele klubben et løft.

– Vi satser jo på bredde. Det er implementert veldig i Vålerenga Hockey generelt, vi er profesjonalisert hele veien. Vi har ett mål for øye: Vi skal produsere egne spillere i Oslo og omegn, forklarer den daglige lederen.

– Vi forventer å få et fantastisk breddeanlegg på Jordal. 80 prosent gikk til bredden. Det forventer vi at det blir i fremtiden også, sier Hansen i byrådet.

Les også

Her skal Klanen skape unik fotballatmosfære: – Skal gjøre det til et hjem

Et løft for bredden

Det er spesielt én vesentlig forskjell på de to anleggene. Oslo kommune har hatt ansvaret for utbyggingen av nye Jordal, mens Vålerenga Fotball har betalt for den nye fotballstadionet. Kommunen solgte fotballtomten til Vålerenga for én krone, og har også inngått en leieavtale på en skole under fotballtribunene. Årlig skal kommunen betale rundt 31 millioner kroner for denne skolen. De legger samtidig vekt på at de trengte en ny skole i Oslo.

Fotballbanen skal eies av Vålerenga Fotball, mens nye Jordal eies av Oslo kommune. Allikevel håper byråden at breddeidretten skal få et løft begge steder.

For om toppen får muligheter, vil det smitte nedover i systemet, tror Johansen.

– Vålerenga må også kjenne sin besøkelsestid. De må ta ansvaret som nå ligger der. Vålerenga skal bli den beste klubben for talentene i Oslo. Den rollen har de ikke klart å ta enda, sier byrådslederen.

Slik blir den nye stadionet til Vålerenga, verdt nærmere 800 millioner kroner. Foto: Hans O. Torgersen

På den nye stadionet sitter mannen som skal ta det ansvaret, Erik Espeseth. Utsikten fra femte etasje i stadionbygget viser Oslo sentrum én vei, Vallhall arena og gressbaner en annen vei, og den splitter nye gressmatten inne på stadionet en tredje vei.

– Vi ønsker at grasrota igjen skal komme tilbake som publikummere på stadion, gjennom et stort antall aktiviteter ute i byen. Vi ønsker at de unge talentene skal være supportere av eget lag seks dager i uken. På den syvende dagen ønsker vi dem hjertelig velkommen til Vålerenga. For at vi skal få til det, må vi gjøre noen flere aktiviteter også utenfor stadion, sier Espeseth.

Slik ser den nye banen ut rett ovenfra. Foto: Hans O. Torgersen

Les også

Det er 30 år mellom de to bildene. I mellomtiden har familien Thoresen fargelagt norsk ishockey.

Enorme markedsmuligheter

Hos fotballklubben handler den nye stadionet om enorme markedsmuligheter.

Utenfor ser det fortsatt litt trist ut, der regnet plasker ned over anleggsmaskinene, men på sikt kommer plassen til å myldre av familier, aktiviteter og underholdning.

Alle mulighetene vil trolig gi millioner i klubbkassen. Penger som kan gå rett ut til å styrke Oslo-klubben.

Flere store selskaper har vært aktuelle for å kjøpe stadionnavnet. Akkurat nå er Vålerenga i konkrete forhandlinger med to aktuelle kandidater.

– Jeg er rimelig trygg på at vi får på plass stadionnavn etter hvert. Det er lite sannsynlig at det kommer til søndagen. Det kan være på plass i løpet av to uker, eller det kan være på plass til seriestart neste år, forklarer han.

– Hvor mye koster et stadionnavn i disse dager?

– Det er vanskelig å si på generelt grunnlag. Det kommer litt an på hva slags skreddersøm man legger opp til sammen med partneren. Det bør ligge på en 6–7 millioner kroner i året og oppover, opplyser Espeseth.

Les også

«Iskrigerne» ble ydmyket i avskjedskampen: – Har havnet i bakleksa på grunn av Jordal

Les også

VIF-legendene tok farvel med Jordal: – Både gøy og vemodig

Vaffeltiden er forbi

På lørdag sparkes den første fotballkampen i gang på den nye stadionet. Det blir starten på det som forhåpentligvis gir Oslo-idretten et løft.

Både fotballklubben og hockeyklubben snakker om å løfte bredden. Begge ønsker å gi barn og unge et enda bedre idrettstilbud. Det er tanken som ligger i bunnen. Sannsynligvis blir anleggene også starten på en modernisering og oppgradering av kampopplevelsen.

– Man kan komme litt mer i tiden for hva som er mulig inne i arenaen. Pølse- og vaffeltiden på idrettsarrangement er jo forbi. Det er ikke bare VIP, men mer sånn som Vålerenga Fotball har gjort. Du skal ikke enten være vanlig publikum, eller være VIP. Det er et stort segment mellom der som burde få bedre muligheter, bedre fasiliteter og en bedre kampopplevelse, sier Thøgersen.

For nå skal Vålerenga endelig bli den klubben de ønsker å bli: et samlingspunkt for hele Oslo-idretten.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Kjetil Rekdal tar et kraftig oppgjør med utviklingen i norsk fotball:

Les mer om

 1. Fotball
 2. Vålerenga Fotball
 3. Oslo kommune
 4. Vålerenga hockey
 5. Breddeidrett
 6. Raymond Johansen
 7. Rina Mariann Hansen

Relevante artikler

 1. FOTBALL

  Nytt arenanavn for Vålerengas nye stadion: – Et nødvendig onde

 2. OSLOBY

  Slik skal Vålerengas nye stadion bli en pengemaskin

 3. OSLOBY

  Krise for Vålerenga Hockey – Nye Jordal Amfi blir ett år forsinket

 4. FOTBALL

  Vålerenga-ikonet «Henger’n»: – Sjelen i klubben er borte. Og den er ikke lett å få tilbake.

 5. OSLOBY

  – Lurer på hvordan vi skal overleve

 6. OSLOBY

  Budsjettsprekk på 141 mill., inntil to år forsinket og for liten for landslagsspill