Sport

Her er Norges tre håp i Tour de France

Alexander Kristoff får ikke med seg landsmann Bystrøm og sin faste opptrekker til Tour de France.

De tre norske rytterne i Tour de France. Fra venstre: Vegard Stake Laengen, Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen.
  • Kurt B. M. Haugli
    Journalist

Men en nordmann kommer til å få sin debut. Vegard Stake Laengen skal sykle sitt første Tour de France.

Norge har et solid knippe med ryttere på World Tour-lag, men det er bare tre av de 10 som sykler i den øverste divisjonen, som nå får være med på det meste legendariske av alle legendariske sykkelritt.

Les også

– Jeg tipper at Kristoff sitter i Stavanger og har mest lyst til å droppe hele Tour de France

Ikke overrasket

– Det er strengt tatt ingen overraskelse. Flere av de norske rytterne er førsteårs proffer på det øverste nivået. Dette er ryttere som trenger å etablere seg. Tour de France er en stor belastning, og det er stor konkurranse på laget om å bli en av de utvalgte, sier Mads Kaggestad. Han er tidligere proffsyklist og nå sykkelekspert for TV 2.

Alexander Kristoff vinner spurten i Rund um den Finanzplatz Eschborn – Frankfurt 1. mai i år.

De tre norske innslagene i årets utgave av Tour de France er:

Alexander Kristoff (Katjusja): Er spurteren på laget og bør ha gode sjanser på de litt flatere etappene. Hans muligheter ble redusert da det ble klart at hans faste spurtopptrekker Michael Mørkøv ikke får være med. Det gjør heller ikke hans faste hjelper Sven Erik Bystrøm. Kristoffs kontrakt går ut etter sesongen, og det er nå sådd tvil om hvordan Katjusjas lagledelse egentlig har tenkt å disponere sine ryttere under Tour de France.

Edvald Boasson Hagen (Dimension Data): Har litt av den samme rollen som Alexander Kristoff i sitt lag, i hvert fall dersom ikke Mark Cavendish blir frisk og rekker Touren. Har hatt en blandet sesong, men vant både Tour des Fjords og Tour of Norway. Samtidig er dette er ritt som ikke blir ansett for å ha den aller beste deltagelsen. Har en rekke etapper med anstendige muligheter til seier, men har vist seg litt for veik i spurten litt for ofte de siste årene.

Vegard Stake Laengen (UAE Emirates): Rytteren fra Asker får sin debut i Tour de France. Det er hans første sesong på UAE-laget (tidligere Lampre-Merida). Han har en tradisjonell hjelperytterrolle, men i et lag med såpass flat struktur vil han få muligheten til å gå for egne muligheter. Har hatt en god sesong, og det toppet seg med en 6. plass sammenlagt i Tour of California.

Edvald Boasson Hagen etter at han vant den første etappen av Tour of Norway på selveste 17. mai.

Disse får ikke være med leken

Dermed er det ikke plass til disse rytterne som alle sykler på World Tour-lag: Sondre Holst Enger (AG2R), Truls Korsæth (Astana), Odd Christian Eiking (FDJ), Daniel Hoelgaard (FDJ), Sven Erik Bystrøm (Katjusja), Amund Grøndahl Jansen (Lotto NL Jumbo), Sindre Skjøstad Lunke (Sunweb).

Det handler også litt om politikk når lagene tas ut.

– Det er klart at et fransk lag vil ha flest mulig franskmenn med i det store rittet i hjemlandet. Og et nederlandsk lag vil nok prioritere nederlandske ryttere, sier Mads Kaggestad og sikter til at norske ryttere som Eiking og Hoelgaard (fransk lag) ikke får plass på sitt lag.

Les også

To av Kristoffs hjelpere vrakes fra Tour de France: – Han bør være bekymret

Kristoff ikke nødvendigvis svekket

En av Norges største håp om etappeseier i Tour de France har de siste sesongene handlet om Alexander Kristoff. I fjor hadde han to annenplasser. I 2015 ble det to 3.-plasser, men i 2014 hadde han to etappeseiere.

Etter at hans faste opptrekker på Katjusja, danske Michael Mørkøv, ble vraket fra laget, mener mange at hans sjanser til etappeseier i år er svekket. Slik reagere ikke TV 2s sykkelekspert.

– Kristoff skulle sikkert ha ønsket både Mørkøv og Bystrøm rundt seg. Men han er jo ikke alene. La oss vente litt for å se hvordan Katjusja bygger opp laget. Han vil uansett ha en bra gjeng rundt seg. Jeg ønsker ikke å svartmale situasjonen, sier Kaggestad.

PS: I fjor var det fire norske ryttere med i Tour de France: Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen, Vegard Breen og Sondre Holst Enger.

Les mer om

  1. Tour de France
  2. Alexander Kristoff
  3. Mads Kaggestad
  4. Edvald Boasson-Hagen
  5. Sykkelritt
  6. Astana