Store forskjeller i medaljebonuser i OL. Sjekk hvilke land som betaler millionbeløp.
TOKYO (Aftenposten): Norske medaljevinnere får ikke bonuspenger. I andre land betales det ut store summer.
Kristian Blummenfelt ble en ny norsk OL-helt mandag. Han tok Norges første gull i sommer-OL siden 2012.
Men han får ikke noe pengebelønning fra norske idrettsmyndigheter. Olympiatoppen prioriterer nemlig om å støtte opp om arbeidet mot medaljene – ikke å premiere medaljevinnerne.
– Hva synes du om at du ikke får gullbonus?
– Forskjellige nasjoner har forskjellige ordninger. Jeg får ingenting fra forbund og Olympiatoppen, men jeg har gode sponsorer. De spytter inn ganske mye for medalje, så det ble en god lønningsdag også, sier Blummenfelt til Aftenposten.
OL-draktene er en protest mot seksualisering. Det er bare ett problem, mener norsk TV-ekspert.
Thailand og Hongkong
Kontrasten er imidlertid stor til flere andre nasjoner. Enkelte medaljevinnere får nemlig store pengebeløp fra sine nasjonale forbund.
Da taekwondo-gullvinner Panipak Wongpattanakit landet hjemme i Thailand tirsdag, ble hun lovet en sum tilsvarende 2,7 millioner kroner. Pengene betales fra et nasjonalt fond for sportsutvikling, forteller Bangkok Post.
For fekteren Edgar Cheung Ka-long var OL-gullet enda mer innbringende. 24-åringen fra Hongkong får en sum tilsvarende 5,7 millioner kroner, ifølge AFP.
Amerikanske gullvinnere får på sin side rundt 300.000 kroner.
«Premierer ikke prestasjoner»
I Norge er det imidlertid ikke tradisjon for å betale medaljebonus, hverken fra Olympiatoppen eller Norges idrettsforbund. Storbritannia er et av landene med samme regel.
Toppidrettssjef Tore Øvrebø oppsummerer norsk praksis slik:
– Vi forbereder prestasjoner og bidrar til det, vi premierer ikke prestasjoner.
I stedet har Olympiatoppen en stipendordning. Den har en inntektsgrense, slik at stipendene går til utøverne som trenger hjelpen mest. Og pengene kan ikke brukes på hva som helst.
– Pengene skal bidra til å skape idrettsprestasjoner. Det er ikke en bonus til fri benyttelse, forklarer Øvrebø.