Sport

Ukrainsk OL-utøver testet positivt for doping

Etter å ha blitt knust av Therese Johaug og resten av verdenseliten på 10-kilometeren, testet ukrainske Valentyna Kaminska (34) positivt for tre forbudte stoffer.

TESTET POSITIVT: Valentyna Kaminska.
  • Simon Zetlitz Nessler, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

Den positive testen ble bekreftet av det internasjonale testbyrået (ITA) i en pressemelding.

Kaminska har gått sprint, 10 kilometer klassisk og stafetten i OL. Hun har ikke hevdet seg i noen av rennene.

Den positive testen ble avgitt etter 10-kilometeren 10. februar, hvor Kaminska endte på 79. plass, over syv og et halvt minutt bak gullvinner Therese Johaug.

Den positive testen inneholdt spor av de forbudte stoffene mesterolone, methylhexaneamine og heptaminol. 34-åringen er nå midlertidig suspendert i påvente av et utfall i saken.

Få alle nyheter, OL-programmet og vurderinger i vårt OL-studio.

Kaminska har tidligere deltatt i VM i 2013, OL i 2014, OL i 2018, VM i 2019 og VM i 2021. Individuelt er en 42. plass fra tremilen i fjorårets VM hennes beste mesterskapsresultat.

IVRIG MESTERSKAPSLØPER: Ukrainske Kaminska har vært å se i flere av de største mesterskapene de siste årene. Her fra VM i Seefeld i 2019.

Det er den andre positive dopingprøven som har blitt avgitt under årets OL. Tidligere i mesterskapet testet den iranske alpinisten Hossein Saveh Shemshaki positivt i en prøve tatt utenfor konkurranse etter iraneren hadde ankommet Kina. I tillegg har også dopingsaken rundt Kamila Valijeva skapt store overskrifter de siste dagene.

Kunstløperen var med på laget til Den russiske olympiske komité (ROC) som vant lagkonkurransen, men det ble senere kjent at hun hadde testet positivt i en prøve fra 25. desember. 15 år gamle Valijeva har siden fått lov til å delta videre i mesterskapet i påvente av en dom, og hun leder den individuelle konkurransen før torsdagens friprogram.

Les mer om

  1. OL 2022
  2. Vintersport
  3. Langrenn