«Urovekkende» klimautvikling i alpinsporten – Norge varsler nye grep

Alpinsjef Claus Ryste sier Norge jobber med nye tiltak for å gi kraftigere bidrag i klimakampen. Søndag samles verdens ledere til klimatoppmøte i Egypt.

Sportssjef i alpint Claus Ryste sier det gjøres mer for å minske klimaavtrykket. Foto: Lise Åserud / NTB

Varmere klima, avlyste renn og vanskeligere arbeidsforhold preger alpinsporten i økende grad.

– Vi ser at breene våre blir mindre, sier Ryste til NTB.

– Det er ikke noe gøy for utøverne og trenerne når vi ikke får jobbet så mye, men vi er vant til å tilpasse oss. Vi jobber på videre, sier han.

Etter sesongstarten i østerrikske Sölden, der kvinnenes storslalåmrenn ble avlyst som følge av dårlig vær, måtte utforrennene i Sveits og Italia ukene etterpå avlyses grunnet snømangel.

12. og 13. november er det verdenscup i parallellslalåm i østerrikske Lech, men ifølge nyhetsbyrået TT er det stadig ikke snø i traseen.

Breene ble tynnere

Alpinistenes avlysninger kommer parallelt med at det ropes stadige varskuer rundt klimautviklingen. Som et resultat av temperaturøkning mistet Europas isbreer gjennomsnittlig 30 meters tykkelse i perioden 1997 til 2021, og Grønlandsisen smeltet betydelig, ifølge en rapport fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) og EUs Copernicus-program.

Det kommende klimatoppmøtet COP27 arrangeres i den egyptiske feriebyen Sharm el-Sheikh fra og med søndag.

Den svenske alpinstjernen Sara Hector kaller det en «urovekkende utvikling» at konkurranser i sesongstarten har blitt avlyst. 30-åringen tok gull i storslalåm i Beijing-OL i vinter.

– I vår sport merkes klimaforandringene. Det er litt dobbeltsidig. Man kan virkelig forsøke å klimakompensere, og det gjør vi, men det er ikke det samme som at man ikke legger igjen avtrykk i det hele tatt, sier hun noen dager før FNs klimakonferanse, ifølge TT.

Tiltak

Claus Ryste forteller at Norge har tatt flere grep for å minske klimaavtrykket, blant annet ved å bytte ut deler av bilparken til elbiler. Samtidig er det mer å gå på.

– Det er en diskusjon som er tiltakende. Bevissheten på alle nivå, med tanke på produksjon av snø, preppemaskiner og ikke minst reising, har blitt større.

Nå kommer det flere tiltak.

– Vi jobber med partnerne nå for å lage en konkret plan. Det er et tema som er oppe og et arbeid som er påbegynt, bekrefter Ryste.

– Vi er vel en av dem som setter ganske stort fotavtrykk, det må vi være ærlige på. Da er det også mulig å gjøre større ting. Det er potensial, sier han.

– Umulig å slutte å reise

Svenske Hector har tatt valget om å flytte til Østerrike, blant annet for å minske klimaavtrykket i forbindelse med reising. Likevel tror hun ikke at alle klimamål kan oppfylles.

– For å være i toppen i denne sporten er det umulig å slutte å reise, konstaterer hun.

Ryste håper Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) også gjør alvor av diskusjonene om å tilpasse kalenderen så det blant annet ikke blir to turer til USA på én sesong.

Han legger til at de ofte er lenge på samme sted.

– I forhold til vanlige folk reiser vi fryktelig mye, men jeg har inntrykk at folk tror vi reiser mer enn vi gjør. Vi reiser til et sted og blir der, sier Ryste.

Klimasatsing

Det svenske alpinlandslaget dro for fem år siden i gang en klimasatsing der målet var å minske avtrykket med 50 prosent fram til 2022. Kommunikasjonssjefen for alpint i Sverige, Kalle Olsson Bexell, tror ikke de vil greie det, men sier at de har kommet et stykke på vei.

– Jeg tror ikke vi vil nå 50 prosent som vi hadde som målsetting, men den var satt høyt, sier han og legger til at de er relativt nære.

– Sist sesong hadde vi minsket utslippene våre med 46 prosent, men det var mye grunnet koronapandemien.