Hun var «sistevalget» til landslagssjefen – nå bøtter VIF-profilen inn mål

BEKKESTUA (VG) Selv om hun er toppscorer og herjer som aldri før, våger Vålerenga-spiller Karina Sævik (27) knapt å drømme om sommerens VM. Men landslagssjef Hege Riise roser spissens «forvandling».

FANT TILBAKE: Vålerengas Karina Sævik er tilbake i Norge – og tilbake i storform – etter noen tøffe år som utenlandsproff.

– Jeg kan si at hun var ikke blant førstevalgene da jeg tok ut den første landslagstroppen min. Da var hun en av de aller siste, innrømmer Hege Riise.

Men nå har landslagssjefen selvfølgelig fått med seg det åpenbare:

Karina Sævik, en gang omtalt som et av Europas største talenter, er tilbake i kalasform etter noen tøffe år.

27-åringen har pøst inn mål for Vålerenga. Ti scoringer på 11 kamper er tall Sævik aldri har vært i nærheten av før, og som også gjør henne til Toppseriens toppscorer.

OGSÅ FOR NORGE: Sævik fikk komme inn som innbytter i privatlandskampen mot Sverige tidligere i vår. Da scoret hun ett av målene i 3–3-oppgjøret.

På 2023s varmeste søndag gikk hun målløs av banen da Vålerenga slo Stabæk 2–0, men Sævik spilte likevel en god kamp for serielederne.

– Det er litt naturlig når du er på et lag som har ballen og er så mye på motstandernes banehalvdel, forklarer Sævik på spørsmål om hvorfor hun har begynt å score så mye.

Men selv om målene renner inn, er hun usikker på om hun får være med til sommerens VM i New Zealand.

– Selv om jeg gjør det bra i Toppserien, er det ikke sikkert. Det er mange i spissposisjonen som er aktuelle. Mange spiller utenlands også, sier hun.

Da skyter lagvenninnen Olaug Tvedten inn:

– Hvis ikke det hun har levert holder, da vet ikke jeg! mener Vålerengas midtbanekomet.

FORMSTERK DUO: Mye av serieleder Vålerengas suksess skyldes Sævik (t.v) og Olaug Tvedten, som er henholdsvis Toppseriens toppscorer og poengdronning. Tvedten har flest assists og mål av alle til sammen.

Norges førstevalg som spiss er og blir Lyon-stjernen Ada Stolsmo Hegerberg. Spørsmålet er om det er plass til Sævik i en angrepsrekke som også består av spillere som Guro Reiten og Caroline Graham Hansen.

– Jeg har vært en del høyrekant før, men det spørs hva de vil, sier Sævik.

Angrepsspilleren fra Haugesund har vært en profil i norsk kvinnefotball lenge, og i 2019 markerte hun seg for «årets mål».

Debuten på landslaget kom samme år, men samtidig startet nedturen.

Sævik ble hentet fra Kolbotn til stjerneklubben til PSG. I Frankrike ble det lite spilletid, og etter bare ett år reiste hun til storklubben Wolfsburg. Der ble oppholdet preget av ensomhet i corona-lockdown.

Da hun vendte hjem til Avaldsnes før forrige sesong, var hun ikke lenger helt den samme spilleren. For bunnlaget ble det vanskelig å score mål. Og landslagssjefen var nølende.

NY LANDSLAGSTRENER: Hege Riise tok over Norge i fjor høst. Til sommeren leder hun laget i VM for første gang.

– Det handlet mest om den fysiske formen, forklarer Riise.

Men etter overgangen til gulljagende Vålerenga har Sævik blomstret.

– Jeg tror det var avgjørende at hun kom til en klubb som la til rette for riktig fysisk trening. Det, og å få jevnlig spilletid, sier Riise.

Landslagstreneren vil ikke avsløre hvem hun planlegger å ta med til VM, men legger ikke skjul på at hun er fornøyd med «forvandlingen».

– Hun har hatt en god sesong for Vålerenga, men også i det hun har gjort for oss på landslaget. Karina har kommet tilbake til der hun var før hun dro til PSG. Da har hun veldig gode kvaliteter.

– Det er konkurranse om plassene. Men hun leverer og presterer, fastslår Riise.