Sport

Professor mener disse to har mange av de samme utfordringene

Håndballjentene og skuespillere har en rekke fellestrekk. De skal prestere og bli vurdert.

Pia Tjelta vant prisen «Sølvskjellet» for beste kvinnelige skuespiller under filmfestivalen i San Sebastian nylig. Det var for rollen i filmen «Blindsone». Håndballspiller Stine Bredal Oftedal har også mange utmerkelser fra sine prestasjoner i idretten.
  • Mette Bugge
    Journalist

– Uansett hvor nervøse de er, må det ikke vises utad, sier Anne Marte Pensgaard, professor i idrettspsykologi.

Hun har funnet en rekke likhetspunkter mellom de to yrkesgruppene, og mener kaptein Stine Bredal Oftedal & co. i EM må bruke mange av de teknikkene og ferdigheter som skuespillerne har.

Pia Tjelta er en slik dyktig skuespiller, som bruker kroppsspråket og behersker den oppgaven hun er tildelt. Selv om toppidrettsutøvere og skuespillere måtte slite inni seg, klarer de å fortrenge det. The show must go on.

Og hvis de får suksess, blir det pris eller EM-gull. Pia Tjelta fikk nylig en slik utmerkelse. Håndballjentene kan få det i Paris 16. desember.

Les også

Klubben som nesten overtok landslaget: – Noe vi må bruke for alt det er verdt

Professor i idrettspsykologi Anne Marte Pensgaard.

Kaptein i hovedrolle

I håndballmesterskapet i Frankrike har Bredal Oftedal en slags hovedrolle fordi hun er lagets kaptein, og skal oppmuntre og hjelpe de andre til å få ut sitt beste.

– Folk tar roller og får roller i laget vårt. Vi har mange ulike personligheter, men vi har samme mål: Å skape det beste laget. Dessuten må vi ta vare på de ferskeste, sier 27-åringen.

Hun tenker blant annet på Henny Reistad, 19-åringen som er mesterskapsdebutant.

– Jeg er forberedt på det som venter meg og får mange tips og råd av veteranene, sier nykommeren fra Vipers.

Hun er bevisst på at ikke motstanderne skal oppfatte henne som nervøs og usikker.

Må strutte av selvtillit uansett

– Hvis spillerne er veldig nervøse, må de også være litt skuespillere. De må se ut som om de har mer selvtillit enn de faktisk har. Det bør se ut som om de er trygge og vil beherske det som skal skje i kampen, mener professoren.

Pensgaard har jobbet med toppidrettsutøvere i mange år. Hun er tilknyttet både Olympiatoppen og Norges idrettshøgskole.

Når Norge drar til Brest torsdag, for å spille mot Tyskland, Tsjekkia og Romania i den innledende gruppen, har landslaget et stort press på seg.

Statistikken er skremmende god. Helt siden EM i 2008 har Norge vunnet gull, bortsett fra sølvet som kom i 2012.

– De vil merke press både fra sitt miljø og omverdenen. Det er noe du må lære deg å like når du er i den bransjen. Hvis ikke blir det fryktelig slitsomt.

Les også

Håndballjentenes leggetid får landslagssjefen til å reagere: – Vi føler oss maktesløse

Utfordring – ikke fare

Hun vet at utøvere som skal være i søkelyset på denne måten fort kan grue seg litt, men hun mener at det er sjarmerende det også.

– Det er få andre yrker der du får en slik sterk følelse, sier Pensgaard. Igjen tenker hun på toppidrettsutøvere og folk på en scene.

For å mestre dette finnes den en rekke mentale øvelser. Trening må til.

– De må lære seg å se ting som utfordringer og ikke en fare. Noen utøvere savner dette når de har gitt seg. Andre er glade for at de er ferdig med det.

– Men hvordan skal de takle det at «alle» tror at de bare skal til EM og hente gullet?

– Jeg sier ofte til utøvere at det de har gjort er historie. Det som ligger foran har ingen vunnet ennå. Du mister ikke det du har hatt, men alle må være i angrepsposisjon. Det gjelder å ta forventninger fra omgivelsene mer som inspirasjon enn et krav.

Les mer om

  1. Stine Bredal Oftedal
  2. Håndball
  3. Håndball-EM
  4. Henny Reistad