- Kvinnehåndball er vi stolte av. Herrehåndball ser jeg aldri på

Reklame-guru forklarer hvorfor tre av fire håndballinteresserte gir blaffen når herrene spiller.

Se video av Norge-Kroatia 34-31 i vinduet ovenfor

KATOWICE/BERGEN: I motsetning til tidligere er det TV3, og ikke TV 2, som viser herrenes håndball-EM. Norges 34-31-seier over Kroatia søndag ble i snitt sett av 225.000 seere. Åpningskampen mot Island fredag hadde et snitt på 227.000 seere.

TV3 sa seg godt fornøyd da de presenterte tallene mandag. Men tallene er langt, langt dårligere enn det TV 2 kunne vise til under kvinnenes håndball-VM før jul:

Trond Blindheim er rektor ved Høyskolen Kristiania.

821.000 seere fulgte VMs åpningskamp mellom Norge og Russland. Nesten halvannen million seere fulgte avslutningen av åttedelsfinalen mot Tyskland. Det var tradisjonen tro svært høye seertall gjennom hele mesterskapet. På det meste fulgte 1,85 millioner VM-finalen (1,532 millioner i snitt).– Jeg skjønner godt at forskjellen er som den er, sier Trond Blindheim, rektor ved Høyskolen Kristiania.

– Det går altfor fort

Han trekker frem flere årsaker til at håndballdamene trekker flere seere enn herrene i Norge. For det første har det en del å si at det er TV3 og ikke TV 2 som sender kampene, siden TV 2 har større dekningsgrad, mener Blindheim, ekspert på markedskommunkasjon og forbrukeratferd

– Men det viktigste er at håndballdamene vinner flere kamper. Kvinnehåndball er vi stolte av. Herrehåndball ser jeg aldri på, sier rektoren.

– Så du fikk ikke med deg helgens kamper?

– Nei. Herrehåndball gir ikke samme underholdningsverdi. De vinner ikke like mange kamper. Det fine med kvinnehåndball er at man faktisk ser hvor ballen er. I herrehåndball går det altfor fort, det er jo som i ishockey der man aldri ser pucken, sier Blindheim.

– Tradisjon har vel mye å si, og at folket er vant til at håndballkvinnene stort sett vinner?

– Ja, du må ha noen som vinner. Se bare på bilsport, plutselig begynte folk å bli interessert da Solberg-brødrene vant. Og hopp: Jeg synes egentlig at de hoppreglene er ganske teite, men nå vinner de norske, og da må jeg følge med, sier Blindheim.

Reinkind: – Vi må slå damene

Herrelandslagets Harald Reinkind ble forelagt TV3s seertall mandag.

– Jeg vet ikke om det er bra eller dårlig, jeg. Vi må vel si oss brukbart fornøyd, men selvsagt må vi ha som mål å slå damene, sier Reinkind.

225.000 nordmenn valgte å bruke søndagskvelden til å se Harald Reinkind og de norske håndballherrene mot Kroatia.

– Vi skulle gjerne sett at det var enda større interesse. Men det er vel resultatene som legger grunnlaget for det, fortsetter han. – Er det så enkelt?

– Ja, jeg tror det. Du ser hvor stor interesse det er rundt ski der Norge gjør det så godt. Alle følger med på de, og slik er det med håndballjentene også. Gjør vi det godt kommer også publikumstallene, sier Reinkind.

– Magnus Carlsen er vel et godt eksempel på det?

– Absolutt. Jeg har selv sittet og sett på sjakk i flere timer når han har spilt, sier Reinkind.

  • Neste kamp er tirsdag kveld mot Hviterussland.