Sport

Boasson Hagen: - Føler ikke at dette er et steg ned

Edvald Boasson Hagens nye lag håper nordmannen blir en inngangsbillett til de store rittene.

  • Espen Hansen
    Aftenposten

GARDERMOEN (Aftenposten): Edvald Boasson Hagen er klar for det sørafrikanske laget MTN Qhubeka.

Sykkelprofilen innkalte til pressekonferanse på Gardermoen, der han fortalte om bakgrunnen for valget av nytt lag.

— Jeg har vurdert mange store lag, men jeg syntes MTN Qhubeka var et interessant prosjekt. Jeg gleder meg til å kjøre løp med dem neste år, sier Hagen.

Flere eksperter mener at nordmannen nå tar et steg ned, siden MTN Qhubeka ikke er et World Tour-lag.

— Det er hakket under på rangstigen, men jeg føler ikke at det er et nivå ned. De skal kjøre mange av de største løpene, vinne mange løp og få mye publisitet, sier Hagen.

- Prøve noe nytt

Edvald Boasson Hagen er ikke garantert å få sykle de aller største rittene neste sesong. Men MTN Qhubeka kommer de neste dagene til å presentere flere nye ryttere, og dermed håper laget å bli så stort at de vil få de nødvendige invitasjoner de trenger.

-Jeg har stor tro på at det vil skje, sa Edvald Boasson Hagen på pressekonferansen onsdag ettermiddag.

Edvald Boasson Hagen på pressekonferansen sammen med manager Birger Hungerholdt og MTN-Qhubeka-direktør Douglas Ryder.

Han insisterte på at selv om det nye laget holder til i en divisjon under den absolutte toppen, var det ingen nedtur for ham personlig.-Jeg gleder meg veldig til å prøve noe helt nytt. I MTN Qhubeka håper jeg å finne tilbake til vinnerfølelsen igjen, sa mannen som ikke har vunnet et eneste ritt denne sesongen. Hans siste seier var tempo-NM forrige sesong.

-Jeg har jo fått mange sjanser i Sky, men her vil jeg får mange flere sjanser. Jeg får større frihet i mitt nye lag, forklarte Boasson Hagen.

Gjør som Hushovd

Thor Hushovd gikk også ned en divisjon da han skiftet lag foran 2009-sesongen. Sørlendingen hadde vært trofast til Crédit Agricole på øverste nivå siden han ble proff i 1999. Men da det franske laget ikke klarte å finne en ny sponsor, måtte Hushovd finnet et nytt lag.

Sammenligningen halter likevel litt for det var aldri tvil om at Cervélo Test team kom til å bli invitert til de største rittene. Thor Hushovd var selv en garantist for det, Carlos Sastre også.

— Thor ønsket å være på å bygge opp et nytt lag. Det var det som trigget han mest den gangen. Han hadde to flotte år der, sier Hushovds trener Atle Kvålsvoll.

Cervélo levde bare i to år som eget lag, men det var to suksessrike år for nordmannen. Han ble verdensmester mens han fremdeles var tilknyttet laget, og han tok to etappeseire i Tour de France og én i Vuelta a España.

— Slik som MTN Qhubeka ser ut i dag er det jo ingen tvil om at Edvald får en kapteinsrolle i de løpene han ønsker, så slik sett tror jeg dette kan være et fint valg for ham, sier Kvålsvoll.

Avviste Tinkoff

Tinkoff Saxo var et av de andre lagene som var veldig interessert i Boasson Hagen, og en stund var de også det mest aktuelle.

— Jeg har vært litt frem og tilbake der, men det så ut til å bli den samme situasjonen der som nå i Sky. Man har én mann for sammendraget i store ritt (Alberto Contador), én mann for grønn trøye og klassikere (Peter Sagan), og da ville nok det bli mer låst enn i MTN Qhubeka.

Det har vært mye støy rundt Tinkoff Saxos interesse i nordmannen. Det toppet seg med noen Twitter-meldinger fra eier Oleg Tinkoff som både involverte Boasson Hagens blodverdier, skadehistorikk og terroraksjonen på Utøya.

-Jeg er ikke på Twitter, så jeg leste det ikke selv. Men jeg fikk det jo referert og det var så klart ikke bra. Det var ikke med på å sende meg dit, nei, sa Boasson Hagen.

-Vi ga kanskje noen feile signaler underveis om kan ha vært med på å skape den situasjonen som oppsto, forklarte manager Birger Hungerholdt.

Ifølge rytteren selv kan det hende han igjen tar opp samarbeidet med sin gamle trener Fredrik Mohn.

-Jeg holder døren åpen for det, ja.

Stolt eier

Lagets eier Douglas Ryder var mektig stolt av å presentere Edvald som ny rytter på laget:

— Edvald så nok at han andre steder ville få en roller som hjelper for andre ryttere. Hos oss bli han den store rytteren. Han skal få den hjelpen han trenger. Han har mye igjen av karrieren sin, og jeg tror han neste sesong fort kan komme opp i seks -12 seire igjen, påsto lagets eier.

Allerede før jul skal Hagen på treningsleir i Sør-Afrika sammen med resten av laget.

— Jeg gleder meg tl å dra til Afrika, sier Edvald Boasson Hagen.

Les mer om

  1. Edvald Boasson-Hagen