Sport

Tviler på om Sør-Korea tapte med vilje

Et av de merkeligste resultatene i håndball-VM kom da Sør-Korea tapte med 12 mål mot Tyskland torsdag kveld – etter å ha ledet til pause! Spekulasjonene startet umiddelbart: Tapte koreanerne med vilje for å slippe Norge i åttendedelsfinalen?

Thorir Hergeirsson syns det er merkelig at Sør-Korea ledet til pause og tapte med 12 mål ved full tid.
 • Arne Hole

FREDERIKSHAVN: — Det er ikke helt vanlig å lede til pause og tape med 12, men jeg vet ennå ikke hva som har skjedd i den kampen, sa Thorir Hergeirsson da han kom i intervjusonen etter at Norge hadde slått Romania.

Også flere av de norske jentene hevet øyenbrynene etter at Tyskland hadde slått Sør-Korea 40-28. Ved pause ledet Sør-Korea 15-14! Altså tapte asiatene annen omgang med 13-26!

Etter hvert begynte spekulasjonene om Sør-Korea hadde lagt seg for å slippe Norge i åttendedelsfinalen. I Norges pulje var nemlig Russland puljevinner allerede før Norge-Spania. Og puljevinneren skal møte nummer fire i nabopuljen. Ville Sør-Korea heller møte Russland enn Norge?

Les også

Norsk keepersjef om reaksjonen på VM-blemmen: - En skandale

— Gir muligheter for å styre

Den norske København-treneren Reidar Møistad så slutten av kampen mellom Tyskland og Sør-Korea.

— Jeg synes det snudde fort der. Fra å lede med to mål rett etter pause, lå sørkoreanerne plutselig under med fire (seks minutter senere). Men slik oppsettet er, gir det jo lagene mulighet til å styre litt. Det er en del av gamet – uten at jeg skal påstå at Sør-Korea la seg.

Møistad skjønner likevel om så var tilfelle.

— Jeg ville ikke ha møtte Norge i en åttendedelsfinale!

- Så sørkoreanerne kan ha peilet seg inn mot Russland?

— Som sagt skal ikke jeg påstå noe, men selv om Tyskland er gode, skal du ikke tape med 12 mål. Sør-Korea gjorde noen tekniske feil, skjøt dårlig og dermed kom det kontringer i mot. I time out-en virket ikke den sørkoreanske treneren veldig engasjert. Om han toppet laget, er ikke så godt å si, for de sørkoreanske spillerne ser jo dønn like ut for oss, sier Møistad.

Les også

Dette er håndballjentenes fremste våpen

— Kan ha gitt opp

NRK-ekspert og tidligere landslagsspiller Geir Oustorp stusset også over resultatet.

— Jeg håper at Sør-Korea ikke la seg, men jeg skjønner at folk lurer. Sørkoreanerne tapte det første kvarteret av annen omgang 16-4! Det skal jo ikke skje. Men det går også an å se det som at treneren ville spare laget da han skjønte at det ville gå mot tap. Om de tapte med to eller 12 spilte jo ingen rolle.

- Tror du de heller ville møte Russland?

— Som jeg ser det må det være hipp som happ. Resultatet kan også tilsi at Tysland er i gang og at laget ikke er så dårlig som vi først trodde. Jeg tipper Thorir bruker resultatet for alt det er verd, sier Oustorp, som minner om at Romania tapte mye Spania da laget skjønte at slaget var tapt. Da ga rumenerne helt opp mot slutten.

TV 2-ekspert Bent Svele vil se kampen på video før han uttaler seg mye om saken.

— Sør-Korea har jo ikke målvakter. En ting er å legge seg, men du trenger jo ikke å tape med 12?

Rammet Norge i EM 2012

Å styre et resultat til egen fordel er ikke noe nytt hverken i håndball etter fotball. Norges herrelandslag i håndball opplevde det i EM 2012. Like før slutt ledet Slovenia med fire mål over Island. Det resultatet ville gjøre at slovenerne kom til hovedrunden uten poeng. Hvis de derimot vant med to, ville de få med to poeng. Samtidig ville Norge ryke ut.

— Det var ikke fair play mot Norge, men vi måtte tenke på oss selv, innrømmer den slovenske stjernen Uros Zorman etter kampen. Da hadde Slovenia sluppet inn to enkle mål, slik at de slo Island med to.

— Jeg ville gjøre så godt jeg kunne, men fikk beskjed av treneren om at vi skulle vinne med et eller to mål, innrømmet Slovenias keeper Gorazd Skof etter kampen.

Skuespillet i sluttminuttene avstedkom heller ikke noe raseri i den norske troppen.

— Jeg forstår slovenerne godt, og jeg ville gjort det samme selv. Vi skulle hatt litt mer av den kynismen og faenskapen Slovenia viste, sa keeper Ole Erevik.

Tyskland – hvis Norge vinner

Resultatene torsdag gjør at Russland-Sør-Korea allerede er klar som den ene åttendedelsfinalen når de fire beste fra gruppe C skal møte de fire beste fra gruppe D (Norges gruppe).

Vinner Norge over Spania fredag kveld, venter Tyskland i åttendedelsfinalen. Det var det laget alle ekspertene ønsket seg på forhånd. Tyskerne kvalifiserte seg ikke til VM, men fikk et wild card av IHF-president Hassan Moustafa.

Taper Norge mot Spania, får vi regjerende verdensmester Brasil eller Frankrike. Brasil og Frankrike møtes klokken 18.15 fredag kveld, slik at Norge vet hva de går til når kampen mot Spania begynner kl. 20.30. Aftenposten forsøkte å komme i kontakt med Sør-Koreas ledere fredag. Gjennom den danske team guiden, som spurte om vi kunne få stille spørsmål, fikk vi beskjed om at koreanerne klokken 20 vil svare på om de vil svare.

 1. Les også

  «Vikki»: - Klubbskiftet betydde alt

 2. Les også

  Taballjumbo i eliten – nå venter EM

 3. Les også

  Slik spilte Norge

Les mer om

 1. Håndball