Svindals kamp for å berge karrieren: – Ser positivt ut, men han må passere noen milepæler

Aksel Lund Svindal er i rute etter kneoperasjonen. Hittil har ikke den skadeplagede alpinstjernen fått noen tilbakeslag i opptreningen.

Aksel Lund Svindal drømmer om nok et vellykket comeback fra en alvorlig skade. Her er han fra et super-G-renn der han ble nummer to i Val d'Isere forrige sesong, kun slått av Kjetil Jansrud. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

I januar fikk 34-åringen operert sitt kranglete høyre kne. Under inngrepet ble det påvist at Svindals menisk hadde løsnet. Det var roten til smertene han hadde slitt med en stund.

Over tre måneder senere er fartskongen godt i gang med nok et forsøk på å kjempe seg tilbake i verdenstoppen. Svindal har alltid lyktes i sine tidligere comeback.

Skal han klare det også etter sin fjerde alvorlige skade?

Sportssjef Claus Ryste (i midten) ser positivt på Aksel Lund Svindals (t.h.) progresjon i opptreningen etter kneoperasjonen i januar. Foto: Linn Cathrin Olsen / NTB scanpix

– Dette er en type skade der man må skyndte seg langsomt, men akkurat det har Aksel blitt veldig god på. Hittil har det ikke vært noen tilbakeslag, så det ser positivt ut, opplyser alpinistenes sportssjef Claus Ryste til NTB.

– Kommer han tilbake i godt, gammelt slag?

– Det er for tidlig å si. Aksel er en løper som har hevdet seg på aller ypperste nivå, og det ønsker han selvsagt å klare igjen. I første omgang er målsettingen å bli helt frisk og kunne trene seg tilbake i posisjon til å konkurrere om å vinne. Det er noen milepæler han må passere først.

Les også

Jansrud savner Svindal: - Vi mister en ressurs

Ulike faser

Svindal la for en måned siden ut et treningsbilde på Instagram av seg selv i styrkerommet. Det hadde følgende bildetekst: «Når du har savnet å ha vekter på skuldrene dine».

Det tar tid å komme seg tilbake etter en meniskoperasjon. I januar forespeilet landslagslege Marc Strauss at Svindal sto overfor en seks måneder lang opptrening.

– Etter en slik operasjon er det ulike faser man må gjennom. I den første fasen handler det om å kunne gå, deretter om å løpe og sykle og til slutt er det skibiten. Aksel må tilpasse seg gradvis, forklarer Ryste.

– Når kan han begynne å trene med ski?

– Det blir nok ikke før mot høsten, anslår sportssjefen.

Les også

Rogne pådro seg samme skade som Svindal: – Jeg gråt hver morgen i to uker

Spolerte sesonger

Svindal har vært svært skadeplaget de siste tre sesongene. Nero-alpinisten hadde akkurat kommet tilbake og begynt å hevde seg i verdenscupen igjen da han måtte legge seg under kniven på nytt like etter årsskiftet.

Dette er Svindals fire alvorlige skader, som alle kunne ha ødelagt hans alpinkarriere:

* Kuttskade i setemuskulaturen (desember 2007 – tilbake oktober 2008)

* Akillesskade (oktober 2014 – tilbake februar 2015)

* Korsbånd og menisk (januar 2016 – tilbake desember 2016)

* Operasjon av menisk (januar 2017–)

Aksel Lund Svindal har vært mye skadeplaget de siste årene. Her er han kort tid etter at han ble operert for røket korsbånd i januar 2016. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Les også

Jansrud om skadeplaget Svindal: – Han legger ikke opp

Ryste har en rekke ganger omtalt fartsfenomenet som en av alpinsportens råeste til å håndtere alvorlige skader. Det er fortsatt tilfelle.

– Han er flink til å holde seg fokusert på de riktige tingene. Det har vært tøft for ham, men han jobber seg gjennom det. Totalt sett har det vært mange skader, men han er en rå type. Det er derfor han har klart å komme tilbake fra skade enda sterkere.

– Skjerper det motivasjonen at det er en OL-sesong i vente?

– For alpinister er det klassikerne (i verdenscupen) som henger høyest. OL gir kanskje litt ekstra motivasjon, men kjenner jeg Aksel rett betyr det ikke noe mer enn det, mener Ryste.