NHL-klubb setter Balcers-krav

San Jose Sharks vil trolig anbefale Rudolfs Balcers å bytte fra Oilers til Sverige allerede i sommer.

Rudolfs Balcers har kontrakt med Oilers også neste sesong, men kan likevel forsvinne. NHL-lagenes mening veier som regel veldig tungt når det gjelder klubbvalg, og San Jose Sharks – som lørdag sikret seg rettighetene til Balcers gjennom å velge 18-åringen i draften – skal nå diskutere spillerens fremtid sammen med hans agent.
  • Kristian Oftedal Kvendseth
    Kristian Oftedal Kvendseth

— Hvis Balcers skal bli i Stavanger, må i hvert fall Oilers garantere at de vil satse tungt på ham neste sesong. Det kommer San Jose Sharks til å sette som et klart krav, fastslår agent Erik Ryman.

Da California-klubben valgte Rudolfs Balcers i den femte runden av NHL-draften lørdag – og med det gjorde ham til tidenes første draftede spiller fra Oilers – begynte gratulasjonene å tikke inn. Den aller gjeveste kom fra hans nye klubb. Spørsmålet som fulgte lykkeønskningen var enkelt. "Når kan du komme til California?"

Svaret er kommende helg. Den årlige treningsleiren for talentene i Sharks-systemet starter søndag 5. juli.

— Det blir for å møte trenerne, de andre spillerne og vise meg frem. Planen er at jeg skal være der en uke. Det skal bli fint å få en Sharks-drakt og en Sharks-caps på seg for første gang, sier Balcers med et smil.

Les også

NHL-klubb draftet Oilers-talent

Ser mot Sverige

Selv om de nordamerikanske spillerettighetene til 18-åringen fra Latvia nå tilhører San Jose Sharks, er det ingen Oilers-supportere som trenger å frykte at Balcers skal forsvinne til verdens beste hockeyliga allerede til høsten. Veien dit er fortsatt fryktelig lang.

Bare de færreste av de over 200 talentene som ble draftet i helgen kommer noen gang til spille på øverste nivå. Og bare en håndfull av dem får skøyte på NHL-is neste allerede kommende sesong.

Balcers har flere ganger sagt til Aftenbladet at han håper å spille også neste sesong i Stavanger Oilers. Likevel tyder mye på at San Jose Sharks helst ser at han fortsetter karrieren i en klubb utenfor Norges grenser – fordi de mener at eliteserien ikke vil være en god nok utviklingsarena for 18-åringen.

Nicklas Sundström spilte ti sesonger i NHL – inkludert tre og en halv sesong i San Jose. I dag er svensken europeisk speider for nettopp Sharks. Sundström vil med stor sannsynlighet anbefale Balcers å bytte til en svensk klubb med det første. Sverige er regnet som Europas beste land når det kommer til å utvikle spillere til NHL. I år ble 19 svenske spillere NHL-draftet. Ingen med norsk pass ble valgt – og Rudolfs Balcers var altså den eneste som gikk fra et norsk lag..

Åpner for Oilers

— Norge har et ganske dårlig rykte som utviklingsarena blant NHL-lagene. Samtidig har jeg selv hatt Petter Thoresen som trener da jeg spilte i Storhamar. Han er en god mann. Hvis Balcers kan spille seniorhockey i Norge, og San Jose vet at han blir satset på og vil få mye istid i Stavanger, kan det være en løsning som alle kan leve med, selv om det kanskje ikke er det Sharks helst vil. Dessuten har Rudolfs selv sagt at han ønsker å spille ett år til i Oilers. Det veier selvfølgelig tungt. Da vil han også få fullført videregående skole i Stavanger, før han eventuelt drar til en ny klubb, forklarer Balcers agent, Erik Ryman.

Ryman forteller at han i løpet av de neste dagene vil kontakte ledelsen i Stavanger Oilers. Nå handler det om å få de nødvendige garantiene fra sportsdirektør Pål Higson og trener Petter Thoresen på plass før han tar diskusjonen med San Jose Sharks.

Regnes som norsk

Forrige sesong ble Balcers satt på tribunen da NM-sluttspillet dro i gang, men da ble han regnet som utlending. Kommende sesong regnes han som nordmann – noe som vil gjøre det lettere å spille med Balcers hele sesongen – selv om de sedvanlige nordamerikanerne kommer inn for å forsterke Oilers før sluttspillet drar i gang.

— San Jose spurte meg om fremtiden da de intervjuet meg før draften. Da svarte jeg at jeg helst vil spille i Oilers også neste år. Jeg har ikke hørt noe mer enn det, men jeg regner med at vi kommer til å diskutere det når jeg reiser bort i helgen, sier Balcers selv.

— Det viktigste nå er å bli større og sterkere. Vi snakker nok om fire–fem år før Balcers kan være aktuell for en plass i et NHL-lag. Hvis han velger å bli i Stavanger, er det nok svensk eliteserie som er den naturlige karriereveien videre for hans del neste sommer. Så kan han eventuelt gå derfra til Nord-Amerika om noen år, sier Erik Ryman.

PS: Onsdag avholdes importdraften til Canadian Hockey League – den canadiske juniorligaen. Ifølge Ryman er det ingenting som tyder på at Balcers kommer til å bli draftet der, eller at han vil spille juniorhockey i Canada neste sesong.