Sport

Skandaledokumentar om doping kun tre uker før VM

Den tyske TV-kanalen ARD hevder at det er systematisk doping både i Russland og Kenya.

Den tyske TV-kanalen ARD kommer lørdag med ny dokumentar om doping.
  • Roar Lyngøy
    Roar Lyngøy

Fra 22. til 30. august arrangeres friidretts-VM i Beijing. Og allerede nå snakkes det om doping, drøye tre uker før mesterskapet.

Den tyske statskanalen ARD skapte store overskrifter verden over med sin dopingdokumentar i desember, og lørdag ettermiddag viser kanalen en ny dokumentar om doping i idretten.

Dokumentaren «I friidrettens skygge» kaster et kritisk søkelys på løpestormakten Kenya og avslører minst én russisk friidrettsutøver, skriver ARD i en pressemelding.

Les også

Hevder hundrevis av positive dopingprøver ble ignorert

Harde muskler

I programmet sier den russiske 800-meterløperen med verdens syvende beste tid på distansen i år, Anastasia Bazdyreva, dette til skjult kamera:

— Jeg får harde muskler av anabole steroider. Jeg kan løpe med anabole steroider. Det er vanskelig, men det går an… Du føler deg annerledes når du er på steroider, sier hun ifølge ARD.

Journalisten Hans-Joachim Seppelt står bak programmet. Han var også mannen bak dokumentaren før jul, en dokumentar som avslørte systematisk dopingbruk i russisk friidrett.

Den nye dokumentaren setter også fokus på løpestormakten Kenya, hvor det avsløres at leger deler ut dopingpreparater til dem som vil benytte seg av det.

«Gjennomsyret av doping»

I desember hevdet ARD at russisk idrett er gjennomsyret av dopingmisbruk. Det kom frem i dokumentaren «Hemmelig dopingmappe: Hvordan Russland produserer sine vinnere». Programmet var spekket med anklager mot utøvere, idrettsledere og myndighetene.

Ekteparet Julia Stepanova og Vitalij Stepanov var sentrale figurer i dokumentaren. Stepanova er selv friidrettsutøver og tatt for doping, mens ektemannen tidligere jobbet i Russlands antidopingbyrå (RUSADA).

— Du kan ikke nå målene dine uten doping. Du må dope deg. Det er slik det er i Russland, sa Vitalij Stepanov.

Sportsminister Vitalij Mutko la skylden på hevngjerrige utøvere, men lovet etterforskning. Saken ble også gransket av Verdens antidopingbyrå (WADA) og Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF).

Les også

  1. Baseball-stjerne sonet ferdig dom - så testet han positivt igjen

  2. Britiske aviser tar Froome i forsvar: - Ingen jukser

  3. Verdens antidoping-sjef: Hver tiende idrettsutøver er dopet

  4. Froome har gitt testdata til antidopingbyrå

  5. Slik jobber Skjerpings lag i kampen mot doping

  6. Nytt dopingsjokk i Danmark: Innrømmet EPO-bruk på direktesendt TV

Les mer om

  1. Friidrett