Slik forklarer ekspertene masseeksporten av norske sykkelproffer

Ingen nordiske land eksporterer flere syklister til verdenstouren enn Norge.

Norges syv siste sykkelproffer: Sondre Holst Enger (til venstre), Kristoffer Skjerping, Vegard Stake Laengen, Odd Christian Eiking, Sven Erik Bystrøm, Daniel Hoelgaard og Vegard Breen.

Da rogalendingen Daniel Hoelgaard (22) nylig ble presentert som Odd Christian Eikings (20) lagkamerat i franske FDJ fra og med neste sesong, føyet han seg inn i en imponerende rekke av norske sykkeleksporter de par siste årene.

Siden før sesongen 2014 har nemlig hele syv norske ryttere på kontinentalnivå blitt signert av profflag på sykkelsportens høyeste nivå, verdenstouren.

LES OGSÅ: [Daniel Hoelgaard blir sykkelproff](/100Sport/sykkel/Daniel— Hoelgaard- blir- sykkelproff- 597330_1.snd))

Bare i år er tre norske ryttere blitt proffer, hvilket kan øke den norske kontingenten til ni ryttere i verdenstouren neste år – gitt at Vegard Breen forlenger sin kontrakt med Lotto- Soudal og at eventuelle opprykk og nedrykk går i nordmennenes favør.

I tillegg sykler Edvald Boasson Hagen for et lag på nest øverste nivå.

— Vi har hatt en god generasjon på vei frem i noen år nå. I år har vi vært verdens nest beste nasjon på U23-nivå, så det har lagt litt i luften, sier Eiking, som er proff fra og med 2016. ## Norsk invasjon

Antallet norske sykkelproffer er eksepsjonelt sammenlignet med våre naboer. Selv om Danmark denne sesongen har flere ryttere i verdenstouren enn Norge, har de til sammenligning kun eksportert tre ryttere til nivået i samme tidsrom som Norge har eksportert syv.

Nå skal det legges til at danskene har sitt eget lag på nest øverste nivå i Team Cult Energy. Lagene på dette nivået, prokontinental, regnes også som profesjonelle.

LES OGSÅ: [Boasson Hagen er med for fullt i Tour of Britain](/100Sport/sykkel/Boasson- Hagen- er- med- for- fullt- i- Tour- of- Britain- 597550_1.snd)

Sverige er for lengst akterutseilt med kun én eksport til verdenstouren siden 2014 og to ryttere totalt.

— Nå kommer det antallet til å endre seg litt fortsatt, for danskene har noen ryttere som nok vil bli signert i løpet av vinteren. Men tendensen viser at norske ryttere er blitt svært attraktive for storlagene, sier TV 2s sykkelekspert Kaggestad, og mener det er helt naturlig.

I fjor var Norges U23- lag det suverent beste under VM, og tok både gull og bronse – i tillegg til en femteplass. Nå er fire av seks fra det laget blitt proffer.

- Godt omdømme

Kaggestad begrunner boomet av talenter med flere momenter.

— For det første har sykkelinteressen her til lands virkelig skutt fart, deretter er det blitt jobbet veldig bra på klubbnivå. Det arbeidet har ført til at Norge nå har flere kontinental- lag, som gir de beste god matching og en bra treningskultur, sier Kaggestad, og fortsetter:

— I tillegg har de etablerte norske proffene gitt nordmenn et godt omdømme. De er profesjonelle, seriøse og de doper seg ikke, sier Tour de France- guruen.

LES OGSÅ: [Her er fem gode sykkelnyheter for bergenserne](/100Sport/sykkel/Her- er- fem- gode- sykkelnyheter- for- bergenserne- 597263_1.snd)

Svein Erik Vold er sportsdirektør for laget som har hatt alle de tre seneste eksportene i stallen denne sesongen, Team Joker. Han mener talentproduksjonen er et resultat av lengre tids arbeid.

— Etter at Tour de France og Thor Hushovds suksess ble TV- sendt, har rekrutteringen er blitt god, hvilket igjen har gitt de aldersbestemte konkurransene et høyere nivå, sier han, og skyter inn:

— Det har vært en god spiral de siste 10–12 årene, der vi ser de virkelige resultatene først nå.

- Utviklingen vil fortsette

Verken han eller Kaggestad tror den norske sykkelinvasjonen kun er et blaff. Det er nemlig ikke kun snakk om en gyllen generasjon, mener de.

— Jeg tror det komme flere. Ikke i år, men i årene som kommer. Så lenge man klarer å opprettholde økonomien og det fortsatt finnes ildsjeler, så ligger alle forutsetningene til rette for at utviklingen skal fortsette, sier Kaggestad.

LES OGSÅ: [Wiggins: - Cavendish bytter lag](/100Sport/sykkel/Wiggins- - - Cavendish- bytter- lag- 596432_1.snd)

Helt essensielt er det, mener han, at de mange kontinentallagene fortsetter å gi rytterne muligheter til å konkurrere på et høyt nivå foran både profflag og agenter.

— For vår del handler det om å opprettholde utviklingen. Jeg tror denne utviklingen kan fortsette i mange år, sier Vold, som gir det hele ett premiss:

Nasjonal avslutning i Bergen

— Da må det også bli flere gode sykkelritt i Norge, sier han.

Denne helgen arrangeres sesongens siste norgescup i Bergen. Siden det står om avgjørende poeng, stiller derfor et sterkt felt med mange ryttere fra kontinentalnivå. Slik er det ikke alltid.

— Klubbrytterne har ikke mange slike sjanser til å møte de beste kontinentalrytterne. Kanskje det bør stilles krav til at kontinentalrytterne skal stille i norgescupritt for å heve nivået ytterligere, foreslår Vold.