Sport

Jansrud kjørte inn en årslønn på to renn

— Men det er ikke slik at jeg teller penger, sier verdens beste alpinist, Kjetil Jansrud (29) etter en innbringende helg.

Da hele alpintsirkuset tok av seg hatten for Kjetil Jansrud, kunne nordmannen like gjerne gjøre det samme etter to seirer i Lake Louise. Reuters

 • Fredrik Saltbones

Det lønner seg å være god på ski. I alle fall om man er best. Kjetil Jansruds drømmehelg i Lake Louise i Canada har nemlig ikke bare gitt en seiersrus, men også klingende mynt i kassen.

For på helgens verdenscupseirene i utfor og super-G har Jansrud håvet inn 437.778 kroner i rene premiepenger. Det er nesten 100.000 kroner mer enn nordmenns gjennomsnittslønn i 2013, ifølge Dagens Næringsliv.

Etter tre renn denne sesongen har Jansrud håvet inn over halvparten av premiepengene han vant forrige sesong — 810.000 kroner.

Tallene er hentet fra FIS' premieoversikt.

— Sånn er det. Pengene er ikke en motivasjon for meg, men jeg kan ikke si at jeg ikke bryr meg heller. Jeg vil jo ha alpintkjøring som jobb og ikke være avhengig av foreldre som da jeg var ung, og da er jeg avhengig av å vinne renn. Men det er ikke slik at jeg sitter og teller penger, sier Jansrud til Aftenposten.

Drømmer om sammenlagtseier

Etter drømmestarten på sesongen leder Jansrud nå verdenscupen sammenlagt foran slalåmspesialistene Marcel Hirscher og Fritz Dopfer. Der tar han nå også sikte på å ligge ved sesongslutt.

— Verdenscupen sammenlagt er nok det største man kan vinne som alpinist, fordi det viser hvem som har vært den beste alpinisten over en lengre periode. Jeg har en ambisjon og et stort ønske om å vinne sammenlagt, sier Jansrud.

Sent mandag kveld norsk tid ankom han hotellet i Beaver Creek, hvor han i helgen skal kjøre to nye renn i fartsdisplinene - i tillegg til ett i storslalåm.

Og det er nettopp i storslalåm Jansrud må begynne å plukke verdenscuppoeng dersom drømmen om sammenlagtseier skal gå i oppfyllelse.

— Mye står og faller på hvordan jeg gjør det i storslalåm. I tillegg til å måtte være stabilt i toppen i fartsrennene må jeg ta mange poeng i storslalåm for å ha en mulighet til å slå folk som Hirscher, sier Jansrud, som ble nummer 15 i storslalåmrennet i Sölden i sesongåpningen.

Krevende

I løpet av en sesong blir det arrangert færre renn i fartsdisiplinene enn slalåm- og storslalåmrenn i verdenscupen. Det gir en fordel til en slalåmspesialist som Hirscher.

Aksel Lund Svindal vant verdenscupen i både utfor og super-G forrige sesong, men måtte likevel se seg slått av Hirscher i sammendraget.

— Det sier litt om hvor vanskelig det er. Man må nesten vinne alle fartsrennene og plukke jevnt med poeng i storslalåm om man skal henge med. Derfor fokuserer jeg først og fremst på cupene i utfor og super-G, så får vi se hvordan det ender i sammendraget til slutt, sier Jansrud.

- Vil du fokusere mer på storslalåm fremover?

— Det er litt sent å gjøre så mye med det nå. Men jeg har vært god i storslalåm tidligere, så jeg har fortsatt gode muligheter til å gjøre det bra i den disiplinen. Alle stiller med blanke ark på startstreken i Beaver Creek, sier bronsemedaljøren i storslalåm fra OL i 2010, som heller retter fokus mot å være mer stabil i fartsdisiplinene.

Skal bli mer stabil

— Man skal ikke være nummer 15 i ett renn, for å så være nummer to i det neste. Slik tror jeg ikke det blir i år. Men én ting er å si det, en annen ting er å gjennomføre det, sier Jansrud.

Landslagstrener Håvard Tjørhom har også tro på en mer stabil Jansrud-sesong.

— Kjetil tar nye steg hele tiden. Han har levert veldig variert tidligere, men jeg håper og tror han er på et mer stabilt nivå i år. Han har i alle fall trent utrolig godt, sier Tjørhom.

Han mener å vinne verdenscupen sammenlagt bør være en naturlig målsetting for Jansrud etter den strålende sesongstarten.

— Å vinne verdenscupen totalt er en naturlig målsetting for Kjetil. Det er et trofé som henger høyt og viser hvem som har vært den beste alpinisten over en hel sesong, sier han.

 1. Les også

  Jansrud vant for andre dag på rad

 2. Les også

  Jansrud vant i utforåpningen

 3. Les også

  Norges nye slalåm-ess reiser til USA for å teste snø

 4. Les også

  Kristoffersen hylles av alpinstjernene etter seieren

Les mer om

 1. Alpint

Relevante artikler

 1. SPORT

  Jansrud usikker på om han holder nivået

 2. SPORT

  Aamodt hyller Jansrud etter ny seier: - Vanvittig nytelse å se på

 3. SPORT

  - Jansrud kan gjøre hva han vil og likevel være raskest

 4. SPORT

  Slik vurderer Jansrud vinnersjansene i verdenscupen

 5. SPORT

  Jansrud klar for sesongdebuten i helgen

 6. SPORT

  Hirscher suveren i Åre