Sport

NIF fikk pålegg om åpenhet allerede i 2007

Allerede under idrettstinget for ni år siden ble sentralledelsen i Norges Idrettsforbund pålagt å tilrettelegge for åpenhet med offentlighetsloven som rettesnor.

Idrettstoppene har vært flere møter med kulturminister Linda Hofstad Helleland om åpenhet. Her blir idrettspresident Tom Tvedt intervjuet etter et møte hos kulturministeren.

De siste ukene har det vært stor oppmerksomhet rundt åpenhetskulturen i norsk idrett. Norges Idrettsforbund og flere store særforbund har måtte tåle kritikk, og tidligere denne uken instruerte kulturminister Linda Hofstad Helleland idrettsforbundet til å ta grep.

Nå viser det seg imidlertid at debatten om åpenhet i sentralleddet i Norges Idrettsforbund ikke er ny. Allerede i 2007 ble det gjort et vedtak som berører kjernen av det som diskuteres i disse dager, melder Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

— Da vedtok idrettstinget at det skulle utarbeides en strategi om større åpenhet. Men det er tydeligvis ikke gjort noe med det, sier den tidligere lederen i Norges Motorsportforbund, Terje Rønning, til byrået.

  • Bakgrunn: Derfor krever kulturministeren fullt innsyn i alt

Lukket prosess

På idrettstinget for ni år siden la han nemlig fram et forslag med følgende ordlyd:

«Idrettstinget pålegger Idrettsstyret i løpet av kommende tingperiode å innarbeide et system for større åpenhet i NIFs sentrale organer. Prinsippene i lov om offentlighet i forvaltningen (offentlighetsloven) skal legges til grunn for nye interne retningslinjer i NIF».

Forslaget ble enstemmig vedtatt.

Bak forslaget lå frustrasjon over manglende muligheter til innsyn i prosessen rundt hvor Norges nye hovedanlegg for motorsport skulle ligge.

— Prosessen rundt dette var helt lukket, men hadde stor samfunnspolitisk betydning. Vi fikk ingen innsyn i prosessen eller pengebeløp. Derfor foreslo vi dette. Da det ble vedtatt, forventet vi jo også at det ville skje noe, sier Rønning.

- Flere tiltak

Informasjonssjef i Norges Idrettsforbund, Martin Hafsahl, sier følgende til ANB om at det allerede i 2007 ble fattet vedtak om større grad av åpenhet.

— Dette spørsmålet ble behandlet av det Idrettsstyret som ble valgt i 2007. De kvitterte ut sitt arbeid på Idrettstinget i 2011, uten at saken ble diskutert på nytt.

— Idrettsstyret 2007-2011 iverksatte imidlertid flere tiltak. De innførte som praksis å publisere dagsorden før styremøtene, og å arrangere åpen time for pressen direkte etter alle styremøter. Dette temaet er midt i kjernen av det Bernander-utvalget skal utrede, så det er nå naturlig å vente på utvalgets anbefalinger, legger han til. (©NTB)

Les også

  1. «Idretten må tvangsmedisineres med åpenhet»

  2. Tidligere skipresident Sverre Seeberg går til angrep på VG

  3. Offentlighetsekspert: - Unødvendig med utredning for å finne ut av dette

  4. Her er reiseregningene til Brann-sjefene

  5. Idrettspresidenten: Sier nei til oppfordringen fra Helleland

  6. Derfor krever kulturministeren fullt innsyn i alt

  7. Kulturministeren tvinger NIF-toppene til full åpenhet