Håndballekspert om Lundes marerittkamp: - Hun var ikke i nærheten

Katrine Lunde hadde en tung dag på jobb de 30 minuttene hun fikk spille mot Romania.

Katrine Lunde hørte som oftest bare suset når de rumenske skuddene smalt rundt hodet på henne. Redningsprosent på sju er sjelden kost for stjernekeeperen.

Én redning på 15 skudd gir en redningsprosent på sju. Mens Aalvik Grimsbø hadde 60 i redningsprosent mot Montenegro på fredag.

— Det var ikke mye til greie. Fra å stå helt fantastisk mot Angola, var hun ikke i nærheten i dag. Riktignok står hun bak et svakere forsvar og får mye nærskudd mot seg. Men det er svært sjeldent en målvakt ikke er borti ballen på så lang tid, sier Randi Gustad, håndballekspert i TV2. ## - Leverte ikke godt nok

Selv om Norge konsekvent opererer med uttrykket «målvaktsteam», har det hersket liten tvil om at Kari Aalvik Grimsbø har vært den mest foretrukne så langt. Trønderen leverte en drømmekamp mot Montenegro sist, og virker å ha funnet storformen til OL.

Les også

Norges reserver trente knallharde intervaller rett etter kampslutt

Likevel fikk Lunde sjansen fra start i 29-28-seieren mot Romania, uten å takke for tilliten. Foran andre omgang hadde landslagssjef Thorir Hergeirsson fått nok, og plasserte henne på benken.

— Som forsvaret foran henne, leverte hun ikke godt nok, forklarer islendingen.

Aalvik Grimsbø reddet fem av 17 skudd i andre omgang, som gir 27 i redningsprosent.

- Katrine kommer tilbake

På spørsmål om hva Hergeirsson signaliserer når han bytter ut Lunde ved pause, svarer han retorisk:

— Hvor mange redninger hadde vi i første omgang?

— Èn, i følge den offisielle statistikken.

Les også

Norge stormer videre - nå venter heftig rivaloppgjør

— Det er godt nok svar i seg selv, svarer Hergeirsson, og legger til:

— Men Katrine kommer tilbake.

Da Lunde møtte media i pressesonen etter kampen, var det lite som tydet på at hun hadde spilt sin kanskje verste landskamp noensinne – i alle fall målt i antall redninger. Hun virket ubemerket, og både smilte og var kortfattet i svarene, slik hun pleier.

— Det var en vanskelig kamp, og det ble ikke så mange redninger. Men det var likevel helt ok, sier Lunde om sin egen prestasjon.

- Hvordan tolker du at du ble tatt ut ved pause?

— Jeg prøver ikke å tolke så mye.

- I stand til å stenge buret

Etter å ha blitt vraket til VM i desember, ble hun foretrukket til OL på bekostning av ti år yngre Silje Solberg. Til tross for at Lunde virker å være over toppen, vil verken Gustad eller Øystein Havang, håndballekspert i NRK, avskilte Kristiansand-jenta.

Les også

Slik spilte håndballjentene da kvartfinalen ble sikret

(for abonnenter)
— Kari vil nok stå mot Sverige, men det er ingen fare å sette inn Katrine. Hun er i stand til å stenge buret. OL er definitivt ikke over for Katrine. Norge har et kjempekort i henne, sier Havang, og får støtte av Gustad.

— Jeg er ikke bekymret for jeg vet at når det teller som mest, så har Katrine et ekstra gir. Det har hun vist gang på gang. En kamp som ikke teller noe særlig, som denne mot Romania, gidder jeg ikke å legge vekt på, sier Gustad.

- Har hun en fremtid på landslaget etter OL?

I RIO: Åge Harald Drangsholt.

— Ja, det har hun. Målvakt er en posisjon hvor man bare blir bedre og bedre med alder. Hun har rutine og mental styrke som er uvurderlig. Så lenge hun er motivert, er det ingen grunn til ikke å satse på henne, sier Gustad.- Selv om Kari er foran nå, kan det svinge fort. Det er ikke større forskjell enn det. Alt handler om Katrines ønske om å fortsette. Hun må være villig til å gå i kjelleren. Det er ikke noe fysisk som hindrer henne. Men i OL om fire år er det lite som tyder på at hun står, sier Havang.