«Denne gjengen har en helt unik lagånd»

KOMMENTAR: Stjernenykker er like fjernt som en svensk hoppukeseier.

De norske spillerne har jublet mye i VM og mer kan det bli til helgen.

ALBERTVILLE: Åttendedelsfinale, kvartfinale - og nå semifinale. Og det stopper ikke der, for med tap skal vi spille om en VM-bronse.

Det har vært mange opp- og nedturer siden Norge spilte C-VM i 1990. Nedturene fikk vi senest i fjor. Bronsen glapp i EM, OL glapp i kvalik i Danmark og VM-glapp i kvalik mot Slovnia. Så kom IHF-president Hassan Moustafa og reddet oss med sitt wild card.

Idrett kan ofte være tilfeldig. I 1992 fikk Danmark plass i fotball-EM fordi Rest-Jugoslavia ble utestengt på grunn av borgerkrigen. Sikkhetsrisiko, mente UEFA og ga plassen til Danmark, som tok EM-gullet.

Og vi trenger ikke å gå lenger enn til våre egne håndballjenter som fikk gratisplass i Barcelona-OL 1992 og tok sølvet.

Les også

Håndballgutta klare for historisk semifinale: - Nå kan alt skje

Håndballguttas ferd trenger ikke å stoppe i semifinalen. Norsk landslagshåndball på herresiden har fått hår på brystet og så mange spillertyper at det ser ut som en musical.
Sånn sett er det ikke noe hokus pokus å forklare Norges suksess. Vi har fått mange spillere som rett og slett går under betegnelsen verdensklasse. 21-åringen Sander Sagosen styrer skuta så bra at han ligger på annenplass på assistlisten i VM.

Les også

Landslagssjefen sto med én tanke etter finalehelgen var sikret

Kristian Bjørnsen og Magnus Jøndal ville også forsvart en plass på et av verdens beste lag. Kent Robin Tønnesen fikk plass på årets lag i sin første sesongen i Bundesliga.
Bjarte Myrhol har vært på et av verdens beste lag (Rhein-Neckar Löwen) og valgte selv en roligere tilværelse i danske Skjern. På banen ser vi at han kunne satte seg på første tog tilbake til Tyskland og gått rett inn på hvilket som helst lag. Han er en gigant både på og utenfor banen.

Les også

Slik hylles VM-heltene: «Til kona: Skal til Paris. Kommer hjem mandag»

Snart verdenskeeper også

De andre fortjener kanskje ikke betegnelsen verdensklasse, men det er ikke tvil om at flere av våre gutter kunne spilt i enda bedre klubber enn de gjør i dag. Eivind Tangen har et klipp i skuddet målt til 110 km/t, og det er ingen god idé å gi bort målvaktsjobb i bursdagspresang når han skyter. Eller for den saks skyld vår neste eksport til Bundesliga, Magnus Abelvik Rød.
Det eneste Norge mangler, er en målvakt som leverer i kamp etter kamp, slik andre land har hatt i Thierry Omeyer, Niklas Landin og Arpad Sterbik for å nevne tre storheter. Eller for den saks skyld damelandslagets keepertrener Mats Olsson. Enten god eller veldig god. Aldri dårlig.
Torbjørn Bergerud har god tid på seg til å bli like god. 22 år er ingen alder for en keeper. Likevel har Lier-gutten rukket å vise sitt potensiale – ikke minst da han la grunnlaget for norsk seier med sin førsteomgang mot Makedonia. Mot Ungarn fortsatte han på samme spor, og selvtilliten vokser.

Les også

Han var Norges beste: - Nærmest prikkfri offensivt

Spiller hverandre gode

Christian Berge har også rukket å sette sitt preg på laget etter at han overtok for Robert Hedin. Svensken var en kunnskapsrik og hyggelig mann, men ikke så strukturert som Berge. Likevel skal Hedin ha litt av æren for fremgangen. Han fikk etablert rekruttlandslaget, slik at spranget ikke skulle bli så stort fra junior til senior.
Selv om vi kan plassere fem av de norske spillerne i klassen for verdensstjerner, er det likevel det kollektive som har brakt oss dit vi er. Og en unikt lagmiljø. For håndballgutta er det ikke noe ork å dra på landslagssamling etter strie økter med klubblandslaget. Da gleder de seg bare til å treffe hverandre igjen. Nykker er like fjernt som en svensk hoppukeseier.

Les også

«Håndballgutta er så ekte og ærlige. Og heldigvis helt unorske»

Lett spill i kvartfinalen

Ungarn hadde fått én dag mindre hvile enn Norge etter åttendedelsfinalen, men det spørs om likt utgangspunkt hadde hjulpet ungarerne nok. Espen Lie Hansen dro Norge i gang slik bare han kan, det vil si helt uten hemninger og med en enorm selvtillit. Be den gutten om å gå på vannet, så prøver han.
Det sto 11-4 etter halvspilt førsteomgang! Godt norsk spill, men samtidig hadde Ungarns veterankeeper Roland Mikler en svart dag på jobben: tre redninger på 30 minutter. Eller skjøt våre gutter rett og slett for godt? Maken til førsteomgang har vi ikke hatt mange av i vår medaljeløse håndballhistorie.

Kvarteret før slutt ledet Norge med ti mål. Da var det ikke lenger noen vits å brenne nordsjøoljen undøvendig. Ungarn fikk pyntet på til minus tre mål, men Norge hadde fått revansjert forsmedelig tap i tidligere mesterskap og kvaliken til VM 2013.
Det er lett å bli overmodig i spådommene for dette laget, for semifinalen i Paris fredag vil by på helt annen motstand enn det Ungarn bød på. Likevel, med den flyten og selvtilliten dette laget har må ingen ting utelukkes.
Vi sier som Kari Storækre i 1985: God tur til Paris!
TV 2 fredag kl 20.45: Norge i semifinale

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Johaug-saken diskuteres og du får høre historien om da Leif Justers hund angrep en Stabæk-spiller: