- Helt fantastisk

De hadde hverken ski eller skøyter på bena. Likevel vant de en VM-tittel for juniorer. Golfgutta spås en karrière på Europatouren. Men verdensmester Thorp tror han er amatør også neste år...

  • Arne Hole

Norge hadde aldri tidligere kvalifisert seg til et junior-VM i golf, men da de først kom til Nagoya i Japan, ble resten av verden forbløffet. Marius Thorp vant den individuelle konkurransen, og Norge slo storebror Sverige med ett slag i lagkonkurransen.— Helt fantastisk! Det går ikke an å være med på noe større, sier Marius Thorp fra Bærum Golfklubb. Han beviste nok en gang at EM-gullet i seniorklassen i fjor ikke var noe blaff.- Dette var like stort som EM-gullet, om ikke større. Å vinne både individuelt og med laget er noe spesielt, sier Thorp, som har to store oppgaver i vente neste måned; lag-EM i Sverige - og rosinen i pølsa: British Open. Men Europatourkvalifiseringen i høst har han et svært nøkternt forhold til.

Hard jobbing.

— Jeg har sagt at jeg skal spille kvalifiseringen, ikke at jeg tror at jeg er proff neste år. Jeg skal gjennom 16 runder før jeg eventuelt er på touren. Nei, det er nok mer sannsynlig at jeg stiller opp for å forsvare VM-gullet neste år, sier gutten som fyller 18 år onsdag. Feiringen lover han at skal starte allerede på flyet hjem i dag.Landslagstrener Niklas Diethelm er imidlertid ikke i tvil om at både Thorp og de tre andre gutta er fremtidige tourspillere.- Om de kan bli topp ti i verden, vet vi ikke, men at de vil bli gode nok til å spille på Europatouren eller PGA-touren, er det ingen tvil om. Disse gutta jobber hardt, og det er derfor de har kommet dit de er. Ungdom som bare har talent, men ikke vil jobbe hardt kommer ikke på laget vårt, sier Diethelm.

Beholdt roen.

Thorp viste hva som bor i ham da to av de andre gutta mistet slag mot slutten av sisterunden i går. Og da Bærums-gutten havnet i greenbunkeren på det 18. hullet, kunne bare et godt innspill og en en-putt redde Norge unna omspill mot Sverige. Thorp slo seg inn til ca. to meter fra flagget - og satte putten.Også Anders Kristiansen, som så vidt har fylt 16 år, viste også storhet på det 18. og satte en birdie.- Marius er pr. dato den beste spilleren, men to av de andre er bare 16 år og har oppnådd mer enn Marius hadde da han var 16, så det er vanskelig å si hvem som er det største talentet. Det er utrolig at lille Norge har så mange gode juniorer. Alle kan nå langt, sier svenske Diethelm, som fikk "dobbeltseier" gjennom to annenplasser til Sverige. Men svenskene har bare sine "torp", ingen Marius Thorp.

Denne gjengen er kledd for suksess. Fra venstre kaptein Arild Thorp, Espen Kofstad, Anders Kristiansen, landslagstrener Niklas Diethelm, Are Friestad og Marius Thorp.