Sport

Lorentzen på skuddhold til medalje etter opptur i VM: – Det blir spennende i morgen

Håvard Holmefjord Lorentzen (27) jublet etter en sterk VM-åpning. Nordmannen henger med i medaljekampen etter to distanser.

Håvard Holmefjord Lorentzen så fornøyd ut med eget løp.
  • Viljam Brodahl
    Aftenposten

OSLO/VIKINGSKIPET: Det er invitert til VM-fest i Vikingskipet på Hamar denne helgen. Fredag gikk Håvard Holmefjord Lorentzen de to første av totalt fire løp under verdensmesterskapet i sprint. Han åpnet med en god 500 meter.

– Se han jubler. Lorentzen trengte en forløsning. Han trengte å kjenne på litt gammel storhet, utbrøt TV 3s Even Wetten.

Lorentzen gikk i mål til foreløpig ledertid på 34,90. Bergenseren knyttet neven og jublet vilt da han krysset mållinjen. På tribunen var det stående applaus av omtrent samtlige. Det var nemlig hans tredje beste tid på distansen denne sesongen. Han har kun gått bedre under perfekte forhold i Salt Lake City og Calgary.

– Jeg er kjempefornøyd. Det er det beste løpet jeg har gått i år. Det er utrolig godt å få det ut på hjemmebane, sa han til TV 3 om løpet som holdt til en foreløpig 8. plass.

Godt fornøyd tross svakere 1000

Derfor var det ekstra jubel og spenning da Lorentzen sto klar for sin beste distanse denne sesongen, 1000-meter.

Etter en svak åpning ble det tungt, og Lorentzen havnet på en 7. plass på distansen.

Etter at det russiske sprintlaget trakk seg på grunn av sykdom etter dag én, er han nummer fem sammenlagt.

– Jeg er godt fornøyd, men jeg skulle helst vært enda litt skarpere på 1000 meter. Jeg fikk ikke opp farten sånn som jeg ville. Jeg brukte så mye krefter som jeg følte at jeg trengte i starten, men jeg fikk ikke så mye fart, sier han til Aftenposten etter første dag av sprint-VM.

Sprinttrener Jeremy Wotherspoon er enig med eleven. Nå skal de jobbe med å forbedre 1000-meteren til neste dag.

– 500-meteren var best. Det var en grei start på helgen, men han kunne gått bedre på 1000-meteren. Jeg håper vi kan finne en løsning på det til i morgen, sier Wotherspoon

  • LEST DENNE? Selvkritisk Lorentzen like før VM-start: – Resultatene har vært dritdårlige, rett og slett
Odin By Farstad ble nummer 24 på distansen.

To distanser igjen

Tatsuya Shinhama har tatt et solid grep om VM-tittelen, etter at han fulgte opp sin annenplass på 500-meteren med å vinne fredagens andre konkurranse.

Lørdag avgjøres alt. Da skal han og konkurrentene gå 500 og 1000 meter nok en gang. Lorentzen er 0,33 poeng bak Pavel Kulizjnikov i sammendraget, som innehar tredjeplassen i sammendraget.

– Hadde det vært en annen fyr, så hadde jeg sagt at det er mulig. Han hadde en dårlig dag, jeg hadde en god dag. Jeg ville ikke avskrive at han fremdeles kan ta gullet. Sprintdistansen er brutal. Plutselig gjør man en feil, så er man ute. Det blir spennende i morgen.

Vinneren av sprint-VM går til den utøveren som presterer beste sammenlagt på de fire løpene. I 2018 ble Lorentzen verdensmester i det som ble en jubelsesong for bergenseren. Han vant også OL-gull på 500 meter det året.

– Dette resultatet gjør at hans posisjon som mulig outsider til medalje, er styrket. Du skal ikke avskrive ham, mente Wetten Wetten.

Henrik Fagerli Rukke og Odin By Farstad deltar også for Norge i sprintmesterskapet. Rukke ble nummer 17, mens Farstad endte på 24. plass på åpningsdistansen. På 1000-meteren ble det henholdsvis 23. og 19. plass.

Hege Bøkko fikk det ikke helt til å stemme under VM-åpningen i Vikingskipet.

Godkjent fra de norske kvinnene

Ida Njåtun og Hege Bøkko fikk æren av å gå mesterskapets første øvelse. De norske jentene fikk det derimot tøft på 500-meteren.

Njåtun, som først ble vraket til VM, fikk ikke til et optimalt løp. Tiden 39,58, omtrent halvsekundet bak 29-åringens bestenotering på distansen, holdt kun til en 23. plass.

Bøkko startet med en tjuvstart, men da hun først kom i gang slo hun lagvenninnen. Åpningen var derimot ikke av det beste slaget.

– Hun mangler litt krutt og fart, kommenterte Flygind Larsen.

– Det er ikke snert, og hun mangler råskapen, supplerte Wetten.

Tiden i mål ble 39,17. Det holdt til en skuffende 19. plass. 28-åringen mente hun ble satt ut av hjemmepublikumet.

– Det er et helt ok løp. Jeg følte ikke jeg var helt i min sone. Det er supert med hjemmepublikum, men det blir litt forstyrrende når de roper navnet ditt rett før start. Jeg fikk den tjuvstarten. Jeg skulle helst unngått den, men sånn er det, sa hun til TV 3.

På 1000-meteren, omtrent halvannen time etter åpningsdistansen, klatret den norske duoen på resultatlisten. Bøkko ble nummer 16, mens Njåtun endte på plassen bak.

I sammendraget er Bøkko nummer 19 og Njåtun nummer 20 før dag to. På herresiden innehar Henrik Fagerli Rukke 20.-plassen og Odin By Farstad 21.-plassen.

Les mer om

  1. Skøyter
  2. Håvard Lorentzen