Norsk ekspert om detaljene i de russiske dopingbevisene: - Det er nådeløst

Mener Den internasjonale olympiske komité (IOC) ikke kan ha trodd noe på forklaringen fra langrennsløperen Aleksandr Legkov.

Aleksandr Legkov brukte dopingtestene som bevis for at han var ren på en pressekonferanse i Moskva. Forklaringen har ikke IOC trodd på.

Mandag la IOC frem begrunnelsen for at de har fratatt Aleksandr Legkov medaljene fra Sotsji-OL, og utestengte han på livstid fra OL.

De la frem flere detaljer om bevisene de har mot den russiske langrennsstjernen og mener de bekrefter at han har vært involvert i dopingbedrageriet.

Les også

Nye detaljer offentliggjort: IOC hevder at Legkov selv var involvert i dopingjuks

34-åringen vant individuelt gull og stafettsølv under lekene på hjemmebane.

Uttalelsene fra IOC viser at de ikke har stolt noe på forklaringen Legkov ga, men at de støtter tidligere direktør for Moskva-labriatoriet Grigorij Rodtsjenkov som et troverdig vitne.

Rodtsjenkov har samarbeidet med antidopingmyndighetene og er under amerikansk beskyttelse etter avsløringene.

– Det er nådeløst. De tror ikke noe på den forklaringen Legkov har gitt i IOC. De stoler fullt på Rodtsjenkov som har gitt mer informasjon til IOC enn det som stod i McLaren-rapporten, sier sportsblogger og journalist Andreas Selliaas til Aftenposten.

Detaljerte opplysninger om Legkov

Rodtsjenkov har gitt IOC mer detaljert beskrivelse av hva han har gjort med Legkov, og at skistjernen var med på leken.

– Det står at alle som var med på den listen var klar over hva de var med på i utgangspunktet, og at de visste at dopingprøvene kom til å bli byttet ut. Så dette er veldig dramatisk, sier Selliaas.

Les også

Russland mister nye OL-medaljer: Nå er Norge beste nasjon fra Sotsji

TV 2-kommentator og antidopingekspert Mads Kaggestad mener at bevisene mot Legkov er sterke nok til at IOC var nødt til å ta affære.

– Jeg ser at folk mener at det at en tredjepart har tuklet med prøvene ikke beviser at han har dopet seg, men hvorfor skal de bytte hans dopingprøve med en ren prøve hvis ikke han har vært dopet?

– Så jeg synes at Legkov har en veldig svak sak. Man kan alltid stille spørsmål om han var klar over det, men at russerne har drevet med manipulering av dopingprøver er svært alvorlig, og må få konsekvenser, sier Kaggestad til Adresseavisen.

Les også

Utestengt fra OL, men får gå verdenscup: – Veldig merkelig hele greien

TV 2-kommentator og antidopingekspert, Mads Kaggestad.

Skrapemerker på flaskene

IOC skriver at avgjørelsen om utestengelse ble tatt på bakgrunn at beviser som har kommet frem under etterforskningen av organisert russisk doping. Legkov har aldri blitt tatt for en positiv dopingprøve, men prøveflaskene hadde skrapemerker på seg.

Det mener IOC er bevis for at de er blitt åpnet, og tuklet med flere ganger.

– To av flaskene viser merker som indikerer at de blitt åpnet. Det bekrefter at utøveren har vært involvert i dopingbedrageriet, står det i dokumentasjonen IOC har lagt ut på sine nettsider.

I neste uke skal IOC avgjøre om Russland som nasjon kommer til å bli utestengt fra OL i Sør-Korea i februar neste år. Selliaas mener at det store spørsmålet nå, er hvorvidt visestatsminister og organisasjonssjef for fotball-VM i 2018, Vitalij Mutko, står bak dopingarbeidet til Russland.

– Det store spørsmålet er om IOC sier at det var Rodtsjenkov som var hjernen bak systemet, og frikjenner Mutko. Hvis de konkluderer med at Mutko var en sentral brikke i dette systemet, så får ikke Russland være med i OL, enkelt og greit, sier Selliaas.

Les også

Russisk landslagstrener forsvarer utøverne: – Det kan virke som om de er mordere

Tviler på russisk deltakelse

Han mener det er tvilsomt at Russland får delta i OL, selv om IOC hadde ønsket å la de rene utøverne få delta.

– Det spørs hvor sterkt presset mot IOC blir i denne saken. Slik det ser ut, ser det veldig tvilsomt ut for at de får delta i OL. Så er det jo spørsmålet om de vil delta om de får, det kan hende at de trekker seg i protest mot det de kaller utenlandsk propaganda mot Russland, sier Selliaas.

Han mener at det er krise i IOC bare en uke før avgjørelsen faller. Han tror det sitter langt inne for organisasjonen å utestenge en av verdens største vintersportsnasjoner.

– At det er krise i IOC er det ingen tvil om, men samtidig har de et godt grunnlag til å ta en beslutning. Det bra at de utestenger de som jukser, men det er ikke bra for den olympiske bevegelsen at en av de største nasjonene blir tatt for omfattende juks og blir utestengt.

– Det er dårlig politisk, dårlig for organisasjonen, og dårlig økonomisk, sier Selliaas.

Kaggestad tror IOC kommer til å utestenge hele den russiske OL-troppen, men at de er åpne for at saken prøves videre i Idrettens voldgiftsdomstol, CAS.

– IOC kommer til å se latterlig ut om de ikke utestenger Russland når de har en nulltoleranse for doping. De vil tape veldig ansikt dersom de ikke gjør det. Dersom russerne vinner i CAS, kommer IOC til å peke på dem, sier Kaggestad.

– Jeg synes at Legkov har en veldig svak sak, sier Mads Kaggestad.
Les også

FIS-lege kritisk til McLaren-rapporten: – Antidopingarbeidet er på vei i feil retning

Økonomi og politikk

Begge mener at det ikke bare handler om idretten, men også om politikk og økonomi. Konflikten med Nord-Korea har vært debattert kraftig i forkant av lekene, og Kaggestad tror at det er mange politikere som ønsker å ha tilstedeværelsen til en stor nasjon som Russland i Sør-Korea.

– Det er en den største krisen som er i internasjonal idrett. Det er et bakteppe som gjør at idretten bare blir en liten brikke. Du har alt med Nord-Korea, og det er klart at for deltagerne at det er trygt man har en svær delegasjon fra russerne der. Storpolitisk gir det mer stabilitet å ha med russerne, så det er nok mange som tenker at vi kan la de være med likevel, selv om de har vært dopet, sier Kaggestad.

Les også

Langrennsmiljøet skremt: – Det kunne vært våre dopingprøver som det ble tuklet med

Så langt har 19 idrettsutøvere blir diskvalifisert fra Sotsji-OL, og Russland har blitt fratatt elleve medaljer. Dommene har blitt anket til CAS.

Norge har fått to nye sølvmedaljer, og to nye bronsemedaljer etter dommene. Kaggestad tror det vil komme flere diskvalifikasjoner og utestengelser.

– De vil nok gjøre seg ferdige med oppryddingen før de tar sin avgjørelse om russisk OL-deltakelse i neste uke. Så det er god grunn til å tro at det vil komme flere nyheter, sier Kaggestad.