Norsk seier i nyttårshopprennet: - For en prestasjon

Daniel-André Tande ble rørt til tårer etter triumfen i Tyskland.

Her skjønner Daniel-Andre Tande at han har vunnet hopprennet. Til venstre Halvor Egner Granerud og Tom Hilde.

GARMISCH-PARTENKIRCHEN/OSLO: Daniel-André Tande har vist god hoppform denne sesongen, og er blant favorittene i hoppuka. I første omgang i det gjeve nyttårshopprennet svevet han til 138 meter, og ledet foran finaleomgangen.

Det klarte 22-åringen å følge opp – og hoppet 142 meter og til seier i det gjeveste rennet man kan vinne i verdenscupen.

Da moren ble intervjuet av NRK-kommentator Karen-Marie Ellefsen, brøt Daniel-André Tande inn i intervjuet og ga moren en bamseklem – og felte noen tårer.

Les også

Uvanen det norske håpet vil ha slutt på: – Det er et gammelt problem

Nervøs

Som siste hopper ut innrømmer Tande at han var nervøs.

– Jeg hadde det helt jævlig, skal jeg være ærlig. Jeg hadde skikkelig problemer med å puste med magen en periode. Jeg måtte tenke at jeg skulle slappe av, ikke det som skulle skje etterpå. Den følelsen da jeg satte meg ned i sittestilling er den verste noensinne, sier Tande.

– Det siste jeg sier til meg selv før jeg setter meg ned i sittestilling er tre faste ord.

– Og hva er de tre siste ordene?

– Det vil jeg ikke si. Det er en hemmelig oppskrift, sa vinneren og gliste til tross for å ha gjennomført 12–15 intervjuer med radio- og TV-stasjoner fra hele Europa på sletta i den gamle Olympiabakken.

Nå er han halvveis i Hoppuka og har fortsatt los på den store premien, sammenlagtseiere.

– Det kommer til å bli mer trøkk nå. Nå skal vi ned i heksegryta i Innsbruck. Jeg gleder meg bare til å fortsette.

Mamma gråt av glede

Mamma Trude Tande møtte pressen med et smil som nesten gikk helt rundt:

– Dette kan ikke beskrives. Nå er jeg så skjelven i kroppen at jeg nesten har problemer med å stå, flirer hun.

– Jeg bare gråt. Det var vanskelig å holde tilbake følelsene. For han betyr dette veldig mye, det er jo dette han jobber for. Jeg er stolt av at han klarer å prestere og jobbe mot å bli best. Siden han var liten har han hatt høye mål for seg selv, sier Trude Tande til Aftenposten.

Etter konkurransen i Garmisch- Partenkirchen er det trolig bare tre hoppere som kan vinne Hoppuka sammenlagt. Kamil Stoch leder med 0,8 poeng på Stefan Kraft. Tande knappet inn på ledelsen de to hadde og er nå 6,0 og 6,8 poeng bak teten.

– Planen min nå er bare å ta dag for dag og hopp for hopp.

Trude Tande var helt skjelven etter sønnens seier.
Les også

Offensiv Tande: – Jeg har tro på at dette kan bli veldig morsomt

Klatrer i sammendraget

Tande klatret med det opp på en tredjeplass i sammendraget.

– Å vinne nyttårshopprennet er som å vinne i Holmenkollen, det er det største rennet man kan vinne i hoppuka. Dette og Kollen er det største man kan vinne. Det er fullt på høyde, synes jeg. Helt spesielt, sier hopplegende Roger Ruud, som nå mener Tande kan henge med i sammendraget.

– Han er i siget nå, sier Ruud, som selv vant samme hopprenn i 1982.

Det så lenge ut til at polske Kamil Stoch skulle true den norske hopperen, som svevet ned en halv meter bak bakkerekorden, på 143,5 meter. Men Tande leverte jevnt knallgodt i sine hopp, og tok med det seieren.

Johan Remen Evensen hyller prestasjonen:

– For en prestasjon, med det presset han har som sitter sist igjen på toppen. Han vet han må hoppe ordentlig langt. Det er så deilig, Daniel, sier NRK-ekspert Johan Remen Evensen.

Hør Tjærnås og gjengen i Aftenpodden Sport oppsummere og kåre seg gjennom idrettsåret 2016: