Sport

Hun er Årets Idrettsnavn 2014

Cecilia Brækhus vinner Bergens Tidendes kåring.

ÅRETS IDRETTSNAVN: Cecilia Brækhus er kåret til Årets idrettsnavn 2014 av Bergens Tidende. For det mottar hun 25.000 kroner. Brækhus velger å donere pengene til organisasjonen Bring Children From Streets.
  • Mads Bøyum

Bergen sentrum (bt.no): 2014 var året Cecilia Brækhus vant sin mest historiske seier, forsvarte verdensmesterstatusen med brudd i foten og fikk lov til å drive med idretten sin i Norge.

— Jeg har aldri opplevd et mer intenst og slitsomt år, sier Cecilia Carmen Linda Brækhus (33).

Hun går med krykker som har hun falt på isen. En snau måned er gått siden hun tråkket skjevt, da det passet som dårligst. I den tredje av 10 runder i kampen mot Jennifer Retzke (30). Brækhus stavret seg til hjørnet sitt da pausen kom, full av adrenalin. Tenkte at det ikke var så ille, at hun ville gå smerten av seg.

Men da Cecilia Brækhus reiste seg fra krakken, klarte hun knapt å stå på foten.

Les også

«Verden trenger en kvinnelig superhelt. Hun er det for meg.»

Panikken

— Jeg fikk panikk i et lite sekund. Så tenkte jeg at jeg hadde to valg: gi opp eller fortsette uten å sutre, sier Brækhus.

Hun valgte det siste. Planen om å bevege seg mye og holde tempoet høyt måtte kastes, men med ett velfungerende bein sto hun likevel opp mot sin tyske utfordrer. Alle dommerne hadde Brækhus som vinner.

Etter triumfen holdt hun pressekonferanse på natten, sittende i en sofa med foten hvilende på et bord. Forstuelse, ble det sagt, og Brækhus ble kjørt til sykehus for å få det slått fast.

Konklusjonen fra medisinerne: tre brudd i foten. Cecilia Brækhus vant en tittelkamp i boksing med tre brudd i foten.

— Kanskje tenker folk mer på det enn jeg gjør. For meg var det bare noe jeg måtte gjennom der og da.

Les også

Brækhus fikk røntgen-svar: Ferdig med boksing for i år

Stortingsvedtaket

Men påkjenningene fra Retzke-kampen sitter altså fortsatt i, og trolig hadde Brækhus sett for seg å bruke begge beina i jubeldansen, den dagen Stortinget ville gjøre idretten hennes lovlig her i landet.

Dagen kom, endelig for henne, en uke før julaften. Etter 33 år, advarsler fra leger og nevrologer, en borgerlig valgseier og politisk spill slo nasjonens folkevalgte proffbokseloven knockout.

— Det er fremdeles vanskelig å ta innover meg at det blir lovlig. Der og da var det en enorm lettelse, sier Brækhus.

Nå snakkes det om å fylle Norges største arenaer. Oslo Spektrum, Telenor Arena, 10.000 mennesker i Vestlandshallen. Det fables om giganttelt på Brann Stadion eller Koengen.

Det blir en fest Brækhus knapt kan vente på. Men veien dit har vært tøff og lang for henne personlig.

— Jeg tenkte før saken skulle opp i Stortinget nå, at hvis det ikke går denne gangen, vet jeg ikke om jeg orker å fortsette kampen. Det er kraftige følelser i sving rundt idretten min. Reaksjonene fra motstanderne er kraftige.

Hun kan innimellom føle seg som en kasteball mellom og skyteskive for leirenes argumenter.

— Sånn blir det. Men det er jeg som har valgt at det skal være sånn. Da må jeg stå oppreist i stormen.

Om høsten var preget av politisk kjekling, besto våren av kontraktskrangling. Brækhus og teamet hennes brøt med promotorselskapet Team Sauerland. Det var skittkasting i mediene. Så ble de brått enige likevel. Brækhus beskrev månedene med konflikt som "helt på grensen av hva et menneske kan tåle".

Nå forhandler hun igjen om kontrakt med Team Sauerland.

— Vi er venner igjen. Sånn er det, vi kan krangle så det ryker, men blir venner til slutt. Da vi ble enige sist, var begge parter fornøyde og siden har vi hatt et profesjonelt forhold.

Les også

Her får Brækhus førjulsgaven som gjør henne rørt

Den historiske kampen

Internasjonalt vil Brækhus-året 2014 huskes verken for kontraktsbråk, opphevelsen av lovforbudet eller at hun slo Jennifer Retzke med veldig vondt i foten. Internasjonalt vil Brækhus-året 2014 huskes for at hun tok steget inn i en svært eksklusiv bokseklubb.

Brækhus slo Jennifer Retzke i november.

Klubben for dem med VM-titler hos alle de fire store bokseforbundene. Ingen kvinner var der fra før. Bare to legendariske herreboksere: Jermain Taylor (36) og Bernard Hopkins (49)— Å ta alle fire beltene var drømmen min i årevis, men veldig mange hindere lå i veien, sier Brækhus.

Det er en del som har sitt å si når det arrangeres boskekamper. Forbund, promotorer, trenere, utøvere, tv-selskap. Til slutt ble alle disse kreftene forent, en kamp om alle fire VM-beltene i weltervekt kom i stand. Natt til søndag 14. september møttes Brækhus og Ivana Habazin (23), kvinnen med den ene tittelen Brækhus manglet.

— Jeg hadde ventet lenge på sjansen. Jeg kjente virkelig på det at det var en mulighet til å bli historisk, at det sto ekstra mye på spill, sier Brækhus.

Hun vant. Klart.

— Ingen damer har samlet beltene før meg. Jeg tror det blir veldig lenge til det skjer igjen også. For meg hadde den seieren en utrolig symbolverdi. Det var en en stor opplevelse.

Stor opplevelse, stor prestasjon. Stor nok til å bli Årets idrettsnavn 2014. ## Fakta

Cecilia Carmen Linda Brækhus

Født: 28. september 1981, i Cartagena, Colombia

Adresse: Berlin

Yrke: Proffbokser

Høyde/vekt: 171 centimeter/ 64 kilo

Vektklasse: Weltervekt

Karriere: 27 seirer på like mange kamper som proffbokser, verdensmester i fire forbund (WBO, WBA, WBC, IBF)

Promotor: Team Sauerland, har kontrakt til februar 2015

2014-sesongen: Fire kamper, fire seirer på poeng. Slo Myriam Lamare i februar, Jessica Balogun i juni, Ivana Habazin i september og Jennifer Retzke i november.

Tidligere vinnere

Årets idrettsnavn i Bergens Tidende

2013: Nils Jakob Skulstad Hoff

2012: Tommy Urhaug

2011: Alexander Dale Oen

2010: Alexander Dale Oen

2009: Trond Nymark

2008: Alexander Dale Oen

2007: Sportsklubben Brann

2006: Lars Bystøl

2005: Rune Stordal

2004: Terje Hauge

2003: Trond Mohn

2002: Kjell Tore Solvang

2001: Kari Traa

2000: Liv Grete Skjelbreid Poirée

1999: Mia Hundvin, Mette Davidsen og Kjersti Grini

1998: Thomas Kristiansen

1997: Kurt Asle Arvesen

1996: Sportsklubben Brann

1995: Gro Espeseth

1994: Kjell Storelid

1993: Cecilie Leganger

1992: Kristen Skjeldal

1991: Grete Ingeborg Nykkelmo

1990: Kim og Cecilie Rygel

1989: Eirik Kvalfoss

1988: Håkon Henne

1987: Morten Ivarsen

1986: Trude Stendal

Les også

    Les mer om

    1. Boksing
    2. Cecilia Brækhus