Sport

Tennisens Mekka

19 gressbaner. 662 kamper. 205 millioner kroner i potten. Velkommen til Wimbledon-turneringen. Også i år kommer den til å handle om en sveitsisk "konge" og en britisk forbannelse.

Federer.jpg
 • Erlend Nesje
  Journalist
BorgWimbledon.jpg
MurrayWimbledonTap.jpg

8. juli 2012: En 30 år gammel sveitser kneler på gresset. Han kjemper for å holde tårene tilbake. På tribunen jubler kona Mirka og tvillingdøtrene på tre år.

Roger Federer vinner sin syvende Wimbledon-finale, innkasserer nærmere 11 millioner kroner i premiepenger, og skriver seg selv inn i historien som en av de største i verdens mest prestisjetunge tennisturnering. Med syv seire er han likt med Willie Renshaw og Pete Sampras.

På den andre siden av nettet denne andre søndagen i juli henger geipen til en snurt skotte. Andy Murray er britenes tennishåp. Det er han som skal bryte forbannelsen, han skal bli den første briten som vinner Wimbledon-turneringen siden Fred Perry klarte det i 1936. Men Roger Federer vil det annerledes, han er kongen av de åtte millimeter høye gresstråene på Wimbledons Centre Court. Tenniskongen fra Basel i Sveits vinner 3-1 i set, Murray og britene river seg i håret — slik de har gjort i de 76 foregående årene.

Murray vant riktig nok OL-gull i Wimbledon halvannen måned senere. Men det var et lite plaster på et dypt sår.

Tennisens VM

For prestisjen rundet selve Wimbledon-turneringen, eller The Championships som den opprinnelig heter, er større enn alt.

Det sies at verdens eldste tennisturnering også er større enn spillerne, Federer og Murray inkludert. Historien er lang og omfattende, kulissene er av det glamorøse slaget, Wimbledons Centre Court er tennissportens maktsentrum. Den myteomspunne turneringen er tennisspillernes VM.

Wimbledon er den eneste av de fire Grand Slam-turneringene som spilles på gress. Slik har det vært helt siden Spencer Gore vant den første turneringen foran 200 tilskuere 9. juli 1877. Nå benker en hel tennis-verden seg foran TV-stolene og følger kampene serve for serve, ballveksling for ballveksling, slag for slag, seier for seier.

Og på de totalt 19 gressbanene i All England Club (The All England Croquet and Lawn Tennis Club) er det rundt en halv million betalende tilskuere i løpet av de 14 turneringsdagene.

Her er det ingen reklame. Det er stilrent, det er stramt, det er eksklusivt, det er tradisjonstungt, og stillheten før servene er respektfull og påfallende. Spillernes konsentrasjon skal ikke ødelegges i gentlemans-idretten.

På All England Club anmodes medlemmene om å stille i slips og klubbjakke. Og spillerne får ikke lov å delta i fargesprakende antrekk. De skal kle seg i "dominantly white".

Pengemaskin

Selv om det ikke er reklame rundt de 19 velpleide gressbanene er Wimbledon-turneringen helkommersiell. Det er en pengemaskin.

Fra i fjor til i år er den totale premiesummen økt med nærmere 60 millioner norske kroner. Totalt skal det deles ut 205 millioner kroner! Og dersom Roger Federer eller eventuelt hjemmehåpet Andy Murray vinner, venter det 14,5 millioner kroner på konto noen dager senere. Vinneren av kvinneklassen får akkurat samme sum.

Men The All England Croquet and Lawn Tennis Club har råd til det.

Wimbledon-turneringen er verdensomspennende. Derfor hentes det inn store summer i TV-penger.

Å gå på kamp er heller ikke gratis. I 1877 kostet inngangsbilletten 1 shilling, rundt 50 norske øre.

Søndag 7. juli koster en finalebillett på Centre Court 130 pund, snaut 1200 kroner, dersom du har vært så heldig å kjøpe en billett via arrangøren. Men ifølge Daily Mail var det tidligere denne uken svartebørsbilletter med en prislapp på 13.500 pund.

Men Wimbledon-butikken er mer enn TV-penger og billettinntekter.

Store selskaper kjøper "Wimbledon-pakker" til ansatte og forretningsforbindelser. Det rigges opp mange store selskapstelt, der er det underholdning, bevertning og pleie til stive priser.

Det er snobbete. Men kunden kjøper produktet, og alle er fornøyde.

Jordbær og fløte

Her er det plass til alle. Turneringen er sommeren store happening i London, og Wimbledon med sitt snobbete rykte gjør seg også brede. I de innledende kampene er det mulig å få kampbilletter til rundt 300 kroner.

Totalt de neste to ukene ventes det rundt 500.000 løste billetter for å se verdens beste tennisspillere. Og har du ikke billett er det mulig å se tennis på storskjerm fra utsiden.

Utenfor Centre Court og VIP-telt tyr arrangøren også til de folkelige grepene: Jordbær og fløte. Estimater forteller at det konsumeres rundt 30.000 kilo jordbær og 10.000 liter fløte.

Wimbledon er myteomspunnet. Og den har skapt mange helter.

Willie Renshaw var den første og til nå en av de største. Han vant syv singleturneringer i perioden 1981 og 1989, og sammen med tvillingbroren Ernest var han å anse som tennissportens største pioner. Tennis var sett på som en "selskapssport". Brødrene Renshaw forvandlet tennis til en kraftfull konkurranseidrett. Sammen vant brødreparet fem double-turneringer.

Det var selvfølgelig en helt annen tid, med helt annet utstyr, og med en langt svakere konkurranse, men Renshaw og Roger Federer er sammen med Pete Sampras de mestvinnende i Wimbledon-historien.

Stjernen Björn Borg

Nå kan Federer passere Renshaw.

Men mellom dem hadde vi Wimbledon-historiens største popstjerne: Svenske Björn Borg.

Han var best både på Centre Court og i Londons mange nattklubber. Svensken startet karrieren med å slå tennisballer mot garasjeveggen hjemme i Södertälje. Vidunderbarnet endte opp med å bli tennissportens heteste spiller. Svensken vant French Open hele seks ganger. Men det er likevel de fem strake triumfene (1976-1980) han kanskje huskes best for.

Om du ikke har skjønt det allerede, Wimbledon er noe helt spesielt. De to neste ukene dreier mye seg om dette for britene:

 • Det spilles totalt 662 kamper på 13 dager. Det er 128 spillere med i både dame- og herreklasse. I tillegg kommer double-turneringene.
 • All England Club består av 19 gressbaner. Hvert gresstrå er åtte millimeter langt og er blitt dandert med kjærlig omsorg siden frosten slapp taket i vår.
 • Wimbledon-turneringen, eller The Championships som den egentlig heter, er en av få store turneringer (sammen med Australian Open og French Open) der det ikke spilles tiebreak i det femte og ofte avgjørende settet.
 • Turneringen starter hvert år seks uker før den mandagen i august og varer i to uker.

Les mer om Wimbledon på turneringens hjemmeside.

Les også

 1. Ulrikke (20) vil til Wimbledon neste år

 2. Federer og Nadal kan møtes i Wimbledon-kvartfinale

 3. Venus Williams spiller ikke i Wimbledon

Les mer om

 1. Tennis