Sport

Lundby avslørte utstyrstrøbbel like før VM-bragden: – Hva skal vi gjøre?

Lagvenninnene kastet seg over Maren Lundby (24). Den feiringen hadde de planlagt kvelden før VM-gullet.

Anna Odine Strøm, Silje Opseth og Ingebjørg Saglien Braaten kastet seg over Maren Lundby da gullet var sikret.
  • Erlend Nesje
    Journalist

SEEFELD: OL-vinner Pyeongchang i fjor. VM-vinner i Seefeld onsdag kveld. Lundby vinner gull som bestilt.

Men det i normalbakken i Seefeld var det hårfine slaget. 0,5 poeng var hun foran tyske Katharina Althaus.

Etter noen nervepirrende sekunder med venting, kunne Lundby og alle dem rundt henne slippe jubelen løs.

– Det var det beste øyeblikket i hele dag, i hele år, i hele livet mitt. Det var stort, sa 24-åringen om øyeblikket da de andre jentene kastet seg over henne.

Så avslørte Lundby at feiringen var planlagt.

– Vi gjorde det litt i skjul ...

  • LEST DENNE? Når villdyret våkner: Slik har Maren Lundby gjort seg klar til VM
Det var vill jubel på sletta da Maren Lundby sikret VM-gull.

Dramatisk vei mot gullet

Kvelden før vant Norge bronse i laghopping takket være ankerkvinne Lundby.

– Vi pratet om det da vi sto og ventet i går, at jeg ville at de skulle komme og legge seg over meg. Jeg sa det til dem i går, at jeg var veldig skuffet over at de ikke kom og hoppet over meg. Jeg sa at vi måtte gjøre det hvis jeg vant i dag.

Og det gjorde verdens beste skihopper.

Men det var en dramatisk vei mot gullet hun var så stor favoritt til å vinne. Mellom de to omgangene var hun stresset etter problemer med bindingene.

– Begge bindingene ramlet ut i landingen. Jeg hadde noen stressende minutter. Skal vi skifte sko? Skal vi skifte binding? Eller hva skal vi gjøre? Men vi kom frem til at vi skulle slakke litt i bindingen, sånn at det ikke ble så mye spenn på den. Det virket som det fungerte, for den ramlet ikke ut igjen i andre omgang.

– Hvor stresset var du?

– Jeg var ikke veldig stresset, jeg følte at jeg hadde kontroll. Det var tre folk på saken. Jeg kunne bare fokusere på det jeg skulle gjøre, så det ordnet seg.

Det var noen nervepirrende sekunder da Maren Lundby ventet på resultatet etter finalehoppet.

Landet på den grønne streken

Hun satt alene på bommen som siste kvinne i finaleomgangen. Ved landing skjønte Lundby at det kom til å bli jevnt mellom henne og Althaus.

– Jeg landet akkurat på den grønne streken. Da jeg kjørte ned på sletta tenkte jeg at det ville bli gull eller ingenting. Det var utrolig nervepirrende å stå der og vente. Men det føles nesten enda bedre når jeg vinner på den måten.

– Var det så stor forskjell på gull og sølv?

– Ja, akkurat da jeg sto der. Jeg var ganske klar på at det var gull jeg skulle ha. Jeg la et ganske stort press på meg selv.

Lundby var tydelig på at det var VM-gull, ingenting annet, som gjaldt i Seefeld. Dermed la hun et stort press på seg selv.

– Jeg liker det slik. Da tror jeg litt bedre om meg selv, at jeg er bedre enn jeg er. Når jeg legger press på meg selv, må jeg virkelig opp i ringa for å ta frem det beste.

– Du er 24 år og har vunnet både OL og VM, hva blir det neste?

– Det må bli flere OL og VM det da. Så blir det forhåpentlig skiflyvnings-VM etter hvert. Storbakke i VM og OL. Det er mye å se frem mot.

Kong Harald og dronning Sonja spiste middag med flere VM-deltagere i Seefeld tirsdag kveld. Fra venstre: Robert Johansson, dronning Sonja, kong Harald, Maren Lundby, Jørgen Graabak, Therese Johaug, Anna Odine Strøm og Ingvild Flugstad Østberg.

Middag med kong Harald

Kvelden før spiste hun middag med kong Harald.

– Vi pratet mye om sport, om hva som skulle skje i dag, at han skulle komme og se på. Vi ble enige om at vi håpet å møtes også i dag. Det ble sånn.

Lundby var imponert over hvor oppdatert kong Harald er på hoppsport.

– Han pratet en del om hopphistorie, for eksempel om da treskiene forsvant. Han hadde kontroll på historien. Mye mer enn det vi hadde, sier Lundby.

For å illustrere hvor stort det var å sitte ved siden av kong Harald, sier hun:

– Jeg var skikkelig starstruck.

Maren Lundby var stolt og fornøyd etter blomsterseremonien.

Hadde en forferdelig dag

Lundby får utdelt gullmedaljen i Seefeld torsdag kveld. Før det skal hun nyte gullmedaljen hun har jobbet så mye for.

– Det har vært en forferdelig dag, jeg har vært så nervøs at jeg ikke visste hvor jeg skulle gjøre av meg. Jeg har måttet gå og vente. Jo nærmere jeg kom bakken, desto roligere ble jeg. Det er bare å psyke seg opp, slå seg selv litt i ansiktet.

– Har du rutiner i sånne situasjoner?

– Jeg har noen rutiner, ja, men i dag gikk tiden sakte. Jeg gikk rundt og surret med forskjellige ting. Men jeg hadde ingenting på planen.

Les mer om

  1. Maren Lundby
  2. Hopp
  3. Ski-VM 2019