Sport

Skrev verdenshistorie etter uhyre jevn avslutning: – Dette føles helt uvirkelig

Jockeyen Vanessa Ryall var én millimeter foran konkurrenten. Hun brøt barrièren og kunne ta en seier som går inn i historien.

Vanessa Ryall jubler for den historiske triumfen.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Hun ble første kvinnelige jockey, uansett land, som vinner et Derby-løp. Og det skjedde på ei hoppe, så dermed var det to «kvinner» som klarte denne bragden.

– Dette føles helt uvirkelig. Jeg vet nesten ikke hva jeg skal si, kommer det fra vinneren.

På Øvrevoll var det så jevnt som det kunne bli. Ført etter målfoto ble det klart at Silver Falcon ble nummer to. Den blir trent av Cathrine Erichsen.

Les også

Og dette skrev Aftenposten da Vanessa Ryall ble presentert før løpet: – Kvinner får ikke samme sjanser som menn

Vanessa Ryall – nå er hun verdens første.

Det var for øvrig første gang på 49 år at det var en norsk jockey som vant Derby-løp på Øvrevoll.

Men dagen var så desidert Ryalls. Hun kunne knapt fatte det som hadde skjedde. Hun hadde alle fotolinsene på seg i vinnerpaddocken. 680.000 til vinneren var ikke det viktigste. Å få navnet i historiebøkene er så desidert det.

– Klart at jeg tenker over det. Det å lage historie er utrolig. Dert viser at vi kvinner kan gjøre det vi også, sier en strålende Derby-vinner. Hun fortsetter:

– Dette er den største dagen i mitt liv, og det skjedde på min mors fødselsdag. Jeg kunne ikke gitt henne en bedre gave, sier hun.

Ryall mistet faren sin, som døde da hun var fem år.

– Han var med meg i dag, sier Ryall og tar seg til hjertet.

Les også

Da han fikk kongepokalen, brølte Warholm ut: «Hvor er Henrik Ingebrigtsen?»

Fikk sjansen av stefaren

Da stefaren Jan Bjørdal kom inn i livet hennes, ble det han som har betydd alt. Hesteeieren, som ga stedatteren mulighet til å sitte på en formsterk hest, angret ikke et sekund.

Jan Bjørdal har betydd mye for Ryall.

– Hun viste at hun var voksen for dette. Hun er ikke en erfaren jockey sammenlignet med mange her. Når det gjaldt løpet var vi opptatt av å stenge denne voldsomme «hypen» ute når det gjelder Derby. Hun skulle ri som om det var et vanlig løp.

Midt på oppløpet var jeg litt i tvil om at hun ville vinne, men da hun passerte mål så jeg at hun var først.

Bjørdal fortsetter :

– Det at hun er første kvinne i verden som vinner et Derby-løp er vilt. Hun kan komme på førstesider over hele verden.

– Hva slags type er hun?

– Hun er fysisk godt utrustet fra foreldrene sine. Moren var norgesmester i turn. Datteren er sterk og har en sterk vilje. Når hun har satt seg noe i hodet, er det ikke godt å få snudd henne. Det har jeg slitt litt med i andre sammenhenger, ler stefaren.

Vanessa Ryall fikk knapt forlate vinnerpaddocken. Alle ville gratulere henne. Hun svarte i øst og vest. Og hun skrøt av hesten.

– High As A Kite betyr så mye. Den er utrolig. Hadde det ikke vært for henne, hadde jeg ikke kunne vinne dette. Det holdt inn, sier en beveget Ryall.

Hun lot seg ikke knekke av mennene.

– Nei, ikke i dag, sier Ryall, som har planer om å vende hjem fra USA der hun har bodd i seks år. Det skjer i så falll ikke før neste år. Nå drar hun tilbake til Florida.

Jan Bjørdal tok med seg blomstene og gikk over til hesten.

– Den har fått et lite sår på benet, opplyser han.

– Hesten ble kjøpt som åring og den har gjort det veldig bra hele veien, sier sunnmøringen, som også driver med oppdrett i Frankrike, ved siden av at han har leid en stall i Sande i Vestfold.

Rollon Stables er hans stall.

Nå ble det heder og ære. Dette var hans og Ryalls største triumf i karrièren.

Tre år gammel og god

Den tre år gamle hesten ble presentert i Skandinavia i mai. Da vant hesten et løp på Bro Park i Stockholm, og var også knallgod da hun seiret i 1000 Guineas på Øvrevoll.

Nå var det litt nerver med i spillet, for 26 år gamle Vanessa Ryall hadde mange øyne på seg. Norges eneste galoppbane, som var besøkt av 7800 tilskuere med eller uten hatter.

Les også

Hun kan bli historisk: – Kvinner får ikke samme sjanser som menn

Ryall bor mesteparten av året i USA, der hun har vært lærling. Bjørdal sendte

henne dit. Nå var hun én av to kvinner i feltet ved siden av 12 menn.

Sterk reklame for Øvrevoll også

– Det er helt fantastisk og en kjempereklame for sporten. Det at det er en historisk bragd, at den er unik og at det skjer i Norge er utrolig. Yvonne Durant og andre prøvde i mange år. Vi er stolte og glade over at en kvinne endelig lykkes, sier Thomas Gjelsås, administrerende direktør på Øvrevoll

Det var han som intervjuet jockeyer, trenere og eiere i vinnerpaddocken etter løpene, en oppgave han har overtatt etter den tidligere sjefen Hans Petter Eriksen.

– Den rollen var jeg kjent med, sier Gjelsås, som tidligere har jobbet for Rikstoto i mange år, for deres TV-kanal og NRK.

Fra vond til god dag

Dagen før ble det klart at en av favorittene, Spitzbergen, hadde tråkket på en stein og fått en hovknusning.

Det kan sammenlignes med å ha betennelse under neglen hos mennesker. Det ble jobbet med hesten hele natten til søndag, men den var halt og umulig å få klar til start.

– Det var et hardt slag, sa trener Niels Petersen, som fikk veldig mange plastre på såret i løpet av dagen. Tre seire totalt, blant andre seier til Icecapada som vant Erik O. Steens Memoriel. er var førstepremien på 200.000 kroner. Den aller største gevinsten kom i Marit Sveaas Minneløp med Trouble of course, som vinner. Der var førstepremien 800.000 kroner.

Var egentlig for ung

Det hadde aldri skjedd at en treåring hadde vunnet dette Sveaas-løpet tidligere, men Trouble of course var først.

– Det var en «tilleggshest» som ble kjøpt, sier eier Einar Nagell-Erichsen.

Marit Sveaas minneløp er det nest gjeveste på Øvrevoll på Derby-dagen, men med størst pengepremie.

– Hesten er blitt veldig tøff etter å ha løpt i Qatar i vinter, opplyser Petersen om hesten som kunne ha blitt solgt. Men Einar Nagell-Erichsen valgte å beholde 3-åringen og angrer ikke på beslutningen.

– Dagen er over all forventning, fortsetter Petersen, som var glad for at han har mange hester, og dermed har mer å by på når en favoritt ikke kommer til start.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: Tror Johaug dømmes hardere fordi hun er norsk. Og hvorfor unner «ingen» Rosenborg Europa-suksess?

Les mer om

  1. Hest
  2. Rikstoto