Sport

– Jeg får litt kjeft på Twitter. De kaller meg for «gratulasjonsministeren»

Midt i gullrushet i Seefeld: Statsminister Erna Solberg, som innrømmer at det kan bli litt for mye av det gode.

Emil Iversen satte seg ned for å prate litt da han traff på statsminister Erna Solberg fredag kveld. Noen minutter senere delte hun ut premie til han og resten av det norske stafettlaget i Seefeld.
  • Robert Veiåker Johansen
    Robert Veiåker Johansen

SEEFELD: Lørdag hadde Erna Solberg (H) praktplass til gull nummer 11 og 12 i Seefeld: Først gjorde Therese Johaug tremila til en fryktelig uspennende affære. Så rykket Jarl Magnus Riiber fra kombinert-konkurrentene og spurtet inn til stafett-triumf.

– Noen antyder at det kan bli for mye. Jeg får litt kjeft på Twitter, for jeg gratulerer utøvere der. «Du gratulerer jo hele tiden», mener de, og kaller meg for «gratulasjonsministeren», sier statsministeren og ler.

Statsminister Erna Solberg besøkte det norske utøverhotellet lørdag. Hun ble tatt i mot av leirsjef Britt Baldisol og hopper Maren Lundby.

Aftenposten ble innvilget et kvarter med henne fredag kveld, i et VIP-rom forbeholdt mektige idrettsledere, glade medaljevinnere og prominente gjester. Mens våt snø falt over VM-byen, forberedte statsministeren seg på å dele ut premiene etter herrestafetten. Arrangørene og Det internasjonale skiforbundet var sjeleglade for at hun var på besøk, for i et mannsdominert miljø har det ikke vært lett å finne kvinner å ta med opp på scenen.

Leste du denne? «Én kvinne. 17 middelaldrende og gamle menn. En president som ikke tenker over hva han sier.»
Emil Iversen, Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og Johannes Høsflot Klæbo får stafettpremiene sine av Erna Solberg fredag kveld.

– Her blir det hjemmestemning

Ut av intet kommer plutselig det norske gullaget i stafett inn i rommet. Snart skal de på scenen og få beviset på at Norge er best i verden for tiende mesterskap på rad.

– Hei, hei, hilser Martin Johnsrud Sundby blidt.

– Her blir det hjemmestemning. Jeg skal få dele ut premier til dere, sier Erna Solberg.

– Skal du? Så hyggelig. Og så god timing. Det er bra vi står øverst, sier verdensmesteren.

– Jeg tror det hang litt sammen. Her om dagen vant Tyskland i kombinert, og da fikk deres forsvarsminister overrekke premier, forteller Solberg mens Emil Iversen setter seg på ryggstøtten av en stol for å prate litt.

– Det er norsk stemning der ute. Utrolig mye nordmenn og mange kjente, sier han.

Erna Solberg svarer at hun har sett på TV at den østerrikske landsbyen er full av landsmenn og -kvinner.

– VM-suksess er bra som indremedisin for landet. Man skal ikke overdrive betydningen av det, men langrenn og skisport har jo en helt spesiell posisjon i Norge. Når vi vinner, bidrar det til at folk blir i godt humør. Og godt humør fører gjerne til entusiasme som gir motivasjon til andre ting, sier Solberg til Aftenposten.

– Er du god på ski selv?

– Jeg? Jeg er bergenser. Uten hytte på fjellet. Elendig. Jeg er som en andre ukes danske.

– Andre ukes danske?

– Ja. Det går akkurat sånn passe lang tid mellom hver gang jeg går på ski. Jeg liker at det er flatt. Kan godt gå motbakker i rolig tempo, men jeg liker ikke å renne ned igjen. Det er viktig å kjenne sine begrensninger.

Erna Solberg sammen med sølvvinner Ingvild Flugstad Østberg og Therese Johaug lørdag.

Finnes det noen kvinner?

Selv ser Solberg begrensningene i skisirkuset på nært hold. På ærestribunene rundt om i Seefeld støter hun stort sett på menn. I styret i Det internasjonale skiforbundet er det én kvinne og 18 menn.

– Det er jo for dårlig, sier statsministeren.

– Men samtidig er det et generelt problem i sportsbyråkratiet i mange land. De har altfor få damer og altfor mange menn. Det har sikkert ulike grunner, men ofte når jeg møter internasjonale idrettsledere, så er de også næringslivsfolk. Og når det er kjønnsubalanse i samfunnet for øvrig, så er det færre å rekruttere fra. Da blir det en ond sirkel.

– Utfordrer du den norske skipresidenten Erik Røste på dette?

– Jada. Idretten må skaffe seg flere kvinnelige ledere. Men det må jo også være slik at kvinner er villige til å ta slike posisjoner. De ender ofte opp med å ta ledervervet i ungdomsavdelingen. Det skjer positive ting i Norge. Det blir flere kvinnelige generalsekretærer, og i «min» fotballklubb er direktøren kvinne, sier Brann-supporteren.

Erna Solberg sammen med Martin Johnsrud Sundby, Sjur Røthe og dronning Sonja.

«Horribel» doping

Hun synes det er viktig å være til stede på mesterskap, men innrømmer at det er en fordel at hun faktisk liker å se på langrenn og hopp. Før VM stilte hun opp som skuespiller i en av sketsjene til NRK-moromannen Nicolay Ramm, der han spiller en nordmann som ikke er interessert i langrenn. Straffen for en slik forbrytelse er streng, og kommer fra høyeste nivå.

– Innslaget ble litt blodigere enn jeg hadde blitt fortalt at den skulle være. Det var nok lurt inn noen scener som ikke var helt autorisert av Statsministerens kontor, sier hun og ler.

Det gjorde hun ikke da hun så bildet av den østerrikske langrennsløperen med nålen i armen og blodoverføring unterwegs.

– Jeg? Jeg er bergenser. Uten hytte på fjellet. Elendig. Jeg er som en andre ukes danske, sier Erna Solberg om sine egne skiferdigheter.

– Vi vet jo at det er sånn det er, og at det er sånn et slikt bilde ser ut. Det horrible er at de fortsetter. At de tror de ikke kan bli tatt. Jeg husker da jeg satt og så på han ... hva het han, Muller?

– Johan Mühlegg?

– Ja, han kom «fra nowhere», og plutselig var han så god. Det jeg synes er bra med saken fra dette mesterskapet, er at man ikke tilfeldigvis har snublet over noe, men at det ligger en systematisk etterforskning bak. Det er et viktig signal til de urene: Risikoen for å bli tatt er stor. Og de skal vite at tilliten til idrett og gleden over den blir mindre hvis vi tror at alle har dopet seg eller er nødt dope seg for å vinne, sier Erna Solberg.

Hun går ut, deler ut premier og mottar ellevill jubel av alle de norske VM-turistene foran scenen. Dagen etter står hun opp og reiser ut for å se gull og sølv i langrenn, gull i kombinert og bronse i mixed laghopp. I Seefeld begynner følelsen av repetisjonsøvelse å bli sterk, selv for en statsminister.

Les mer om

  1. Ski-VM 2019
  2. Erna Solberg