Sport

Landslagsstjerner jobber for å redde Larvik i siste liten

Larvik i dyp krise før skjebnedøgn: – Akkurat nå har vi ikke pengene som trengs.

Anja Hammerseng-Edin (venstre) og Heidi Løke jobber for å redde Larvik. Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

  • Andreas Hopen

Den tidligere håndballstormakten Larvik er i dyp krise. I forrige uke ble det klart at alle spillerne er fristilt fra sine kontrakter.

Det neste døgnet vil avgjøre Larviks skjebne. Tirsdag er det styremøte hvor revisor skal levere beretningen, onsdag er det årsmøte. Da får man vite hva som blir fremtiden til klubben.

Norges Håndballforbund har hatt tett dialog med Larvik den siste uken. De er tydelige på at de ikke vil gi klubben noe mer økonomisk hjelp med å få videre lisens i Eliteserien.

– Vi har et grunnleggende prinsipp der alle klubbene behandles likt i henhold til kravene for å få lisens, forklarer generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud.

Larvik er i dyp krise. Her etter en kamp i høst mot Odense. Foto: Robert Wengler / Ritzau Scanpix / Ritzau Scanpix

Tre mulige utfall

Det er tre scenarioer som er sannsynlige etter årsmøtet.

  • Larvik kan få endene til å møtes og fortsette som før.
  • De kan melde oppbud. Da må klubben starte opp på bunnen av norsk håndball.
  • De kan overleve, men ikke holde kravene til lisens. Da fortsetter klubben videre i år, men rykker ned og må starte neste sesong i 1. divisjon.

Daglig leder i Larvik, Pål Albertsen ser bare to muligheter.

– Nå handler det bare om å få inn nok penger. Det er enten eller, sier Albertsen.

Han er ikke veldig optimistisk noen timer før styremøtet.

– Akkurat nå har vi ikke pengene som trengs. Jeg skal ikke spekulere i hva som blir den endelige avgjørelsen, men det er faktum nå, fortsetter Albertsen som startet i jobben som daglig leder i januar.

– 4. året på overtid

Styreleder Cathrine Svendsen håper at styret kan bli enige om en innstilling til årsmøtet som ikke innebærer konkurs, men innrømmer det at kan bli tøft.

– Vi driver 4. året på overtid. Så ærlige må vi være. Vi kan ikke drive sånn lenger, sier Svendsen, kun kort tid før styremøtet tirsdag kl. 18.00.

Et siste håp er blant annet at Heidi Løke og tidligere lagvenninne Anja Hammerseng-Edin kan få med næringsliv og andre på å redde klubben. Løke signerte for Larvik før kommende sesong, men ble fristilt sammen med resten av troppen da sjokkbeskjeden om den dårlige økonomien kom ut.

– De driver ingen innsamlingsaksjon, men de har presentert den nye modellen Larvik vil drives etter hvis klubben blir reddet. Vi er åpne om kostnader og konsekvenser for å sette i gang med det, sier Svendsen.

Det skal dreie seg om flere millioner totalt som må inn før en eventuell siste frist, som er 14. mars.

– Det jobbes iherdig, lover Svendsen.

Fana-spiller Christine Alver under kampen mot Storhamar 17. februar. Fana står nå i fare for å miste to poeng. Foto: Rune Sævig

Dette skjer ved oppbud

Hvis Larvik skulle begjære oppbud så vil alle resultatene deres i serien så langt strykes. Larvik har tapt fire kamper og spilt én uavgjort.

To av lagene som da vil påvirkes, er bunnlagene Skrim og Fana. De vant begge mot Larvik i høst, og vil i så fall miste to poeng hver.

– Det blir tyngre å ta igjen lagene foran, men det er ikke oss det handler om. Jeg synes det er mer flaut at det skjer. Det er ikke en eneste sesong uten at det er økonomisk trøbbel, sier Erlend Lyssand, trener for Fana topphåndball.

Rælingen og Gjerpen som ligger på plassene over, vil da «tjene» to poeng hvis Larvik melder oppbud.

Silje Waade og Vipers står i fare for å miste to poeng. Her i kamp mot Byåsen i helgen. Foto: Terje Refsnes

Vipers og Tertnes

Vipers som leder serien, vil tape to poeng. Det betyr at Fredrikstad bare er fire poeng bak. Tertnes vil tape to poeng, og miste ett poeng til tabellnabo Storhamar. Likevel klatrer de på tabellen og vil være to poeng unna medalje hvis Larvik forsvinner.

For lag som Byåsen og Molde har et eventuelt oppbud ikke ha så mye å si, bortsett fra at de vil klatre én plass på tabellen.

Med Larvik i serien rykker to lag ned og et tredje spiller kvalifisering. Hvis Larvik derimot rykker ned, er det bare ett lag som rykker direkte ned.

– Laget som havner sist rykker ned, og plassen over spiller kvalik hvis det skulle gå verst tenkelig med Larvik, forklarer Langerud.

Plass. LagPoeng med LarvikPoeng uten Larvik. (- differanse)
1. Vipers2826 (-2)
2. Fredrikstad22 22 (0)
3. Storhamar2120 (-1)
4. Tertnes2018 (-2)
5. Byåsen1717 (0)
6. Molde1414 (0)
7. Oppsal1212 (0)
8. Gjerpen88 (0)
9. Rælingen77 (0)
10. Fana75 (-2)
11. Skrim75 (-2)

Les mer om

  1. Larvik HK
  2. Håndball