Sport

Hun har flere VM-medaljer. Likevel er det kun lillebror som får hoppe i Vikersund.

Fortsatt forskjell på kvinner og menn i idretten.

Anna Odine Strøm (t.h.) kom på pallen og fikk to bronser i ski-VM i Seefeld. Likevel er det lillebror Jørgen Oliver Strøm (t.v.) som får hoppe i Vikersundbakken.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

VIKERSUND: Jørgen Oliver Strøm (18) rekker ikke storesøster til knærne foreløpig når det gjelder resultater. Men det er han som får være med på skiflyvning i Vikersund denne helgen.

Idretten kan være urettferdig når det gjelder kvinner og menn. For mens Anna Odine Strøm (20) er på landslaget, og kom hjem fra ski-VM med to medaljer, er ikke den to år yngre lillebroren på det nivået.

Likevel hopper han i mammutbakken i Vikersund denne helgen, der det er avslutning av Raw Air søndag.

Strøm er prøvehopper i et skiflyvningsrenn der verdens beste er med. Kvinnene har foreløpig ikke noe skiflyvningsrenn på programmet.

Skjønt Anette Sagen var blant dem som fikk prøve seg for flere år siden som prøvehopper. I Kulm i Østerrike satte Eva Ganster verdensrekord som prøvehopper med 167 meter i 1997, mens Daniela Iraschko i 2003 landet på 200 meter i den samme bakken.

Maren Lundby, som har vunnet verdenscupen sammenlagt for andre året på rad, drømmer også om at kvinnene skal få fly i de største bakkene. Det samme gjør lagvenninnene.

– Jeg får ikke gjort så mye med at kvinner ikke har adgang til en skiflyvningsbakke i renn, men jeg har selvfølgelig lyst til å prøve det, sier Anna Odine Strøm.

  • LES OGSÅ: Lundby vant verdenscupen. Nå vil hun gjøre som hopplegende
Jørgen Oliver Strøm har fått mye trening i skiflyvningsbakken de siste dagene.

Hun kom på pallens tredje trinn

Skihopperen fra Alta kom på tredjeplass i russiske Nizjnij Tagil lørdag, bak Lundby og vinner Juliane Seyfarth.

Det går mot slutten av verdenscupsesongen, og Strøm har oppnådd mye i vinter, ikke minst i Seefeld.

Nå håper hun broren får mye erfaring i gigantbakken, der han debuterte på trening torsdag, og fikk mange hopp fredag og lørdag.

– Jeg må bare heie på broren min, sier hun.

Lillebror Jørgen Oliver Strøm forstår storesøsteren godt.

– Jeg tror absolutt at kvinnene vil få slippe til. Om et par år, når det er enda flere nasjoner som kommer opp på et høyere nivå, mener jeg at tiden er inne. Det hadde ikke vært noe problem å hoppe i Vikersund for de 15 beste i verden, men det må bli enda større bredde.

Familien har for øvrig enda en hopper, 15 år gamle Eidar Johan Strøm, som tok tre seire av tre mulige under hovedlandsrennet i Gålå for kort tid tilbake. Han drømmer også om lange hopp.

Også storesøster Anna Odine Strøm var med i Raw Air, men kvinnene måtte hoppe av før den fjerde bakken.

Ser at det snart skjer

Sportssjef Clas Brede Bråthen mener at «kvinnene er mye nærmere å få delta i skiflyvning enn de kvinnelige alpinistene er å få kjøre i Kitzbühel».

– Det er ikke lenger noen begrensninger for at det kan skje i bakken. Det må bare være bred nok interesse fra flere nasjoner. De siste hindringene ble fjernet i fjor. Det var hindringer som lå der fordi FIS ville utvikle kvinnenes skihopping som konkurranseidrett og ikke bare show og pauseunderholdning.

I godt selskap. Kvinner og menn på samme lag som fikk VM-bronse i Seefeld. F.v. Maren Lundby, Anna Odine Strøm, Robert Johansson og Andreas Stjernen.

Bråthen sier at han «skulle likt å se hvilken annen idrett som har bygget opp et slikt tilbud som kvinnene nå har på så kort tid».

Det som gleder ham er den store interessen for kvinnehopp internasjonalt.

– Det er en oppmerksomhet som i veldig mange andre land overgår de andre skiidrettene. Og det har skjedd i underkant av ti år.

Ting skjer fort. Det at Maren Lundby & co. deltok for første gang i Raw Air, men måtte hoppe av før finalen, var et gjennombrudd. Kvinnene fikk med seg renn i tre av de fire bakkene.

– Dette har vært et av de største løftene i kvinneidretten, sier Bråthen, som mener at Norge går foran og at kvinnene vil nå mammutbakkene til slutt. Og eventuelt ikke «bare» som prøvehoppere.

Les mer om

  1. Hopp
  2. Maren Lundby
  3. Raw Air
  4. Anna Odine Strøm