Tom Brady (43) ble historisk: Tampa Bay Buccaneers vant Super Bowl

(Tampa Bay Buccaneers - Kansas City Chiefs 31–9) I sin tiende Super Bowl viste Tom Brady at de gamle fortsatt er eldst og vant for syvende gang.

JUBEL: Tom Bradys syvende Super Bowl-triumf kommer ikke til å stilne de som mener han er tidenes beste idrettsutøver uansett sport.

Ikke bare ble han tidenes eldste vinner. Ingen spillere har klart å vinne like mange ganger som Brady.

– Jeg er så stolt av alle gutta. Vi kom til kampen med selvtillit, og vi sto skulder ved skulder. Vi visste at det ville ende slik, sier Tom Brady på podiet etter kampen.

Brady ble kåret til mest verdifulle spiller (MVP) i Super Bowl for femte gang, to flere enn noen annen.

– Jeg vil ikke sammenligne denne tittelen med de andre, men jeg gir meg ikke nå. Vi kommer tilbake, lover Brady.

Quarterbacken hadde flere glimrende pasninger:

Triumfen natt til mandag bringer nostalgiske minner for New England Patriots-fansen, hvor Tom Brady vant sine seks foregående ringer.

Natt til mandag fikk de se Brady og Patriots-kameraten Rob Gronkowski vinne igjen, men denne gangen for Tampa Bay Buccaneers. Sammen sikret de Bradys syvende triumf. Ingen andre spillere har mer enn fem.

Allerede i første kvarter fant 43-åringen følgesvennen Gronkowski med en pasning som ledet til touchdown.

Litt senere kopierte de suksessoppskriften og satte dermed rekord. Ingen har hatt flere touchdown-kombinasjoner i sluttspill gjennom historien enn Brady og Gronkowski (14).

DUO: Tom Brady og Rob Gronkowski herjet for New England Patriots og fortsatte i samme spor da de sto sammen i finalen med Tampa Bay Buccaneers. Gronkowski la egentlig opp i 2018, men kom tilbake for å spille med Brady.

På motsatt side sto quarterbacken Patrick Mahomes, som av mange er spådd til å bli «den neste» Tom Brady.

Med seier ville 25-åringen blitt den yngste quarterbacken noensinne til å vinne Super Bowl for andre gang. 18 år og 45 dager skiller Brady og Mahomes.

Chiefs-quarterbacken, som i fjor sommer signerte en 10-årskontrakt verd 502 millioner dollar (4,3 milliarder kroner), hadde aldri tapt en NFL-kamp med tosifret antall poeng før søndagens duell med Brady.

Men i nattens finale var det svært lite som stemte for den yngste av dem. Med Mahomes på laget hadde det aldri skjedd at Chiefs har gått gjennom de tre første kvarterene uten en touchdown, men i natt skjedde det.

GRATULERES AV KONA: Tom Brady er gift med den tidligere supermodellen Gisele Bündchen

Etter tre av fire kvarter ledet «Bucs» 31–9 etter at Antonio Brown og Leonard Fournette hadde notert seg for en touchdown hver.

Da var det i praksis over for Kansas City Chiefs – og Buccaneers-coach Bruce Arians (68) begynte å ane at han kom til å bli tidenes eldste coach som vinner Super Bowl.

– Jeg drar ingen steder. Jeg går for nummer to, så får vi se, sier Arians etter triumfen.

Mellom touchdown tre og fire hadde den kanadiske artisten The Weeknd et pauseshow som fikk veldig blandede tilbakemeldinger.

Reklamene stjal som vanlig en del av oppmerksomheten:

Fournette sprang altså inn nattens fjerde touchdown kort tid etter at det tredje kvarteret ble satt i gang, og det ble ikke noe bedre for Chiefs i det fjerde og siste kvarteret.

Patrick Mahomes sendte av gårde et utrolig pasningsforsøk, men runningback Damien Williams klarte merkelig nok å glippe den. Det oppsummerte på mange måter natten for Chiefs.

– Han skal jo fange den der, konstaterte NFL-ekspert Jørgen Hoff i Viasports studio.

Kameraene fanget opp Tom Bradys kone, den brasilianske supermodellen Gisele Bündchen, på tribunen. Med smilet på plass kunne hun forevige øyeblikket med en en selfie og innse at ektemannen var i ferd med å sikre seg Super Bowl-ring nummer syv.

HEIAGJENG: Gisele Bündchen (nummer to fra høyre) var selvsagt på plass for å bivåne nattens finale.

Dømmingen var også et samtaleemne under kampen. Flere mente at Chiefs var uheldige med dømmingen, spesielt tidlig i kampen, og at det var mange unødvendige flagg og avblåsninger.

Til slutt ble differansen så stor at det for allmenheten forblir en liten parentes. Selv ikke en banestormer klarte å stoppe Brady fra å sikre seg sin syvende triumf.

– Det finnes quarterbacker som har spilt når de er over 40 år, men det er ingen som har vært i nærheten av å være topp fem i ligaen når de har fylt 43 år, sier NFL-ekspert Jørgen Hoff.

– Han er feilfri i dag, sier Hoff.

For å sette det i perspektiv: Bradys syv triumfer er mer enn noen franchiser har klart alene. New England Patriots og Pittsburgh Steelers har begge seks triumfer.

Bradys triumf gjør at han sammenlignes med såkalte GOATs (forkortelse for «greatest of all time») som basketlegenden Michael Jordan, ishockeylegenden Wayne Gretzky og fotballstjernen Lionel Messi.

Flere eksperter trekker frem at Brady allerede i første sesongen med Tampa Bay Buccaneers gikk hele veien og vant Super Bowl.

I wonder why Brady chose Tampa. https://t.co/wSGjn74X5W

NFL-legenden Joe Montana mener at New England Patriots gjorde en stor tabbe da de lot Tom Brady gå.

– Noen har gjort en stor feil. Jeg forstår fortsatt ikke hvorfor New England lot ham gå. Jeg forstår det ikke, sa Montana til USA Today i april.

Tom Brady er også den første quarterbacken noensinne som har spilt i Super Bowl i tre forskjellige tiår.