Sport

Topptreneren fant ut at han måtte ta grep. Da lot han seg inspirere av stjerneelevene.

Da Anders Blegeberg nådde «all time high» på vekten, var det mange toppidrettsutøvere som kom med gode råd.

Anders Blegeberg føler seg mye mer vel etter at han begynte å spise sunnere og gå mer.
  • Mette Bugge
    Journalist

141 kg fordelt på 184 cm var for mye for mannen som nesten hele livet har jobbet med noen av Norges store idrettsutøvere. Kanskje var han den yngste eliteserietreneren i ishockey da han trente Spektrum Flyers en periode i 1994. Studietur til Moskva i 1986 var starten på trenerkarrieren.

Fra den gangen har 51-åringen vært elitetrener i fire tiår og hatt ansvar for mange av dem som har vært eller er på landslaget i dag, som Alexander Bonsaksen, Mats Zuccarello og Jonas Holøs.

Blegeberg har hatt en finger med i spillet på en rekke landslag i ishockey både på juniorsiden, U-20 og i seniorsammenheng.

I dag er han mediekoordinator på Wang Toppidrett, ved siden av å være sportssjef og trener på Wang Ung. Han har i årenes løp opplevd at mange elever er blitt verdensstjerner, som Nora Mørk, Stine Bredal Oftedal, Casper Ruud, Viktor Hovland, Ada Hegerberg, Magnus Abelvik Rød, Sander Berge og Isabelle Pedersen.

Hvis de hadde sett ham nå, ville de sett en helt annen utgave av Blegeberg. Han har gått ned 51 kg.

Anders Blegeberg i velmaktsdagene.

Manglet gode vaner

– Jeg begynte tidlig å legge på meg som trener, og starten var kanskje i 1991 da jeg var på Lillehammer og trente ishockeylaget der. Det var mye jobbing i helger og på kvelder, og jeg fikk noen uvaner i matveien, sier Blegeberg

Det som gjorde at han ikke tok tak i sin egen livsstil og en etter hvert høyere vekt, var at han fungerte i det daglige.

– Jeg har aldri vært syk, alltid vært i aktivitet.

Mat må til, men lenge ble maten usunn for Anders Blegeberg. Året er 2008. Her i samtale med Jim Marthinsen (f.v.) og Roy Johansen.

Venner tullet med ham og sa at han lignet faren sin. Blegeberg fortsatte med å drikke halvannen liter solo hver dag og spise usunn mat. Men så begynte han å frykte for at vekten ville medføre at han fikk kroniske sykdommer i voksen alder. Da Norge ble stengt ned i mars 2020, var tiden inne.

– Jeg begynte å gå turer og fant ut at det var fint med en skritteller. Noen dager var jeg helt oppe i 40.000 skritt, sier Blegeberg.

Han delte opp øktene på morgenen og ettermiddag/kveld. Men det aller viktigste ble å endre kostholdet med mindre kjøtt, mer vegetar og ikke minst mye grønnsaker, frukt og bær.

– Jeg ble mer kreativ i matlagingen, flinkere til å bruke mye fisk, kveite, steinbit og laks, legger han til.

Anders Blegeberg var større før. Her med Mats Rosseli Olsen, som gikk på Wang Toppidrett. Senere skulle Olsen komme til å spille 600 kamper for svenske Frölunda.

Toppidrettsutøvere heiet ham frem da de så hva som skjedde. Mange ishockeyspillere han fortsatt står nær, syntes det var fint å se at han «tapte seg». De som satser på toppidrett er spesielt flinke til å tenke ernæring. Nå så de at Blegeberg gjorde det samme.

– Koronatiden ga meg nye og gode vaner. Det å komme ut og bruke nærmiljøet er undervurdert, sier han.

Applauderer omleggingen

Ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius fra www.bramat.no roser Blegeberg.

– Han har gjort alt riktig. Jeg tror mange kjenner seg igjen i koronatiden ved at de har fått bort noe av hverdagsstresset, fått mer søvn, mer trening og tid til å lage mat. Rett og slett mer tid til seg selv og prioritere de tingene som vi alle egentlig kjenner på kroppen er viktige.

Borchsenius sier at hun elsker å høre at folk spiser sunt og fokuserer på alt de gjerne kan spise og gjøre mer av, ikke bare kutter ut forskjellige ting.

– Den som spiser mer av det som er bra, vil automatisk kutte det som ikke er så bra, som en pølse i farten. Han har klart å tenke positivt, velge skikkelig mat og gode råvarer og har tatt inn at vi trenger mer av søvn, trene litt mer og stresse litt ned. Det er hele mitt mantra, som gjør at det blir så positivt. Da får man også mer stabilt blodsukker, legger hun til.

Hun opplyser at nettopp gode råvarer og mindre ultraprosessert (kraftig bearbeidet) mat kan bidra til at vekten går ned.

– Nyere forskning viser at ultraprosessert mat trigger overvekt. Derfor er det så lurt å lage mat av gode råvarer.

Ishockeyspiller Mathis Olimb gikk over fra Vålerenga Ishockey til Manglerud Star i 2015. Han ble tatt imot av trener Anders Blegeberg.

Les mer om

  1. Ishockey
  2. Livsstil
  3. Ultraprosessert mat
  4. Ernæring
  5. Overvekt