OL-helt gir seg på landslaget før OL

Øystein Bråten er regjerende olympisk mester. Nå tar han en pause fra landslaget.

Det største øyeblikket. Øystein Bråten feirer gullet i OL for drøyt tre år siden.
  • Mette Bugge

– Trist, sier sportssjef Christoffer Schach i freeski, før han skynder seg å legge til:

– Vi har visst om dette lenge, så det kommer ikke overraskende på oss. Vi har snakket med ham over lengre tid.

25-åringen kommer ikke til å forsvare gullet sitt fra Pyeongchang i 2018, selv om det bare er ti måneder til OL i Beijing. Han er eneste nordmann som har tatt OL-gull i freeski, og han klarte det i grenen slopestyle. To ganger har han dessuten fått med gull i X-Games.

– Etter mange år med konkurranser og reising har jeg bestemt meg for at jeg nå vil fokusere mer på filming og samtidig utforske flere sider av ski. Tiden min på landslaget har vært helt fantastisk. Det å få utvikle meg sammen med så mange bra folk har vært helt rått. Jeg er takknemlig for all støtte jeg har fått av laget, av kjørere og trenere, og sitter igjen med utrolig mange gode minner. Jeg er glad i hele gjengen, og gleder meg til følge med videre, forteller Bråten i en pressemelding.

Øystein Bråten under slopestyle-konkurransen X-Games i Hafjell i 2020. Han har vært med på å prege den idretten.

Har lang fartstid

De siste ti sesongene har han konkurrert verden over, selv om det ble svært amputert sist vinter på grunn av korona. Bråthen valgte i sesongavslutningen å gi «billetten» sin til en mer sulten utøver som har ambisjoner.

– Freeski er så mye mer enn et startnummer på brystet, sier sportssjef Schach, som minner om Bråtens holdning som aktiv.

– Da han vant i Sør-Korea, sto det i avisene: Han lekte seg til OL-gull. Nå vil ha ta et lite steg vekk fra konkurranser, men det er ikke nødvendigvis for bestandig. Vi skulle selvfølgelig hatt ham med videre, men støtter ham og står bak avgjørelsen.

Birk Ruud er klar for en ny sesong, så fort han er ferdig med 71 grader nord.

Mange vil være med

Skiforbundet har tatt ut et rekordstort lag for kommende sesongen, med i alt 22 aktive fra senior til rekrutt, junior og jenter. Ni har plass i elitelaget, blant dem Birk Ruud. Han skal også være med i 71 grader nord – Norges tøffeste kjendis.

– Årets elitelandslag er utrolig sterkt og har en god blanding av allerede godt etablerte utøvere, samt to nye tilskudd gjennom Ulrik Samnøy og Tormod Frostad, opplyser Schach.

– Tormod gjorde rent bord under siste NM, da han vant big air, slopestyle og tok kongepokalen. Deter flere som kommer til å vise seg frem kommende sesong.