Ruud tok karrierens største seier - pappa Christian «utrolig stolt»

(Ruud-Tsitsipas 7–6, 6–4) Casper Ruud (22) slo seg enda høyere på tennissportens stjernehimmel med en praktfull kamp mot verdensfemmer Stefanos Tsitsipas (22) i tredje runde av Madrid Open.

VISTE KLASSE IGJEN: Casper Ruud storspilte under nok en kamp i Spania.

Nå er nordmannen klar for kvartfinale. Athen-fødte Tsitsipas er rangert som verdens femte beste spiller. Som 22-åring har grekeren allerede spilt inn 14 millioner dollar og tatt seks titler.

Mot Snarøya-karen Ruud ble han likevel utklasset. Med skyhøy presisjon, konsentrasjon, vinnervilje og kvalitet, tok nordmannen karrierens største skalp i løpet av to strake sett i ATP 1000-turneringen i Spanias hovedstad.

– Off, utbryter en utladet pappa og trener overfor VG minutter etter seieren.

– Dette er stort. Jeg er utrolig stolt og imponert. Han fortjener dette. Han spiller bra. Han slår en god spiller som ikke spiller dårlig selv, sier Christian Ruud til VG fra arenaen i Madrid.

– Hvor høyt rangerer du denne prestasjonen?

– Det er karrierens største seier. Helt klart. Det er den beste motstanderen han har møtt.

Mot verdenstoppen

Norge har for lengst fått en av klodens beste tennisspillere. Nå er Ruud i ferd med å gjøre et nytt taktskifte som vil skyve ham enda høyere på rankingen.

Før torsdagens opptreden var Ruud nummer 22. Han hadde aldri møtt Tsitsipas på det ypperste nivået før, som ATP 1000 er.

– Jeg er veldig glad. Det var viktig å vinne det første settet. Han server bra, men jeg fikk en liten mulighet hvor jeg klarte å bryte på en dobbeltfeil fra ham, sier Casper Ruud til Eurosport.

Etter å ha beseiret mannen som nylig vant i Monte Carlo og som tidligere i 2021 hadde kommet til minimum kvartfinale i alle turneringene på det øverste nivået, stiger Ruuds status mot stjernene ytterligere.

– Forholdene passer Casper veldig bra. Han får veldig godt betalt for serven og forehanden. Da er det vanskelig å forsvare seg mot Casper, forteller pappa Ruud.

– Han har slått Tsitsipas, en av de beste spillerne i verden. Casper skal inn i kvartfinalen, hvor han kommer til å være favoritt, sier Eurosport-kommentator Ola Bentzen.

– Dette er historie i norsk sammenheng. Det er bare helt enormt, sier kollega Øivind Sørvald.

I SPANIA: Ruud i aksjon i Madrid.

Mektig øyeblikk

På Arantxa Sanchez Stadium satt pappa Christian Ruud på tribunen og knyttet neven i stolthet og glede over sønnens glitrende spill. Så fort sønnen kunne gå, begynte de to å trene sammen. Først hjemme på terrassen, så på det lokale anlegget på Snarøya.

De har dratt verden rundt i søken etter optimale trenings- og kampforhold. Det har bidratt til over 200 reisedøgn siden tenårene.

– Hvis man har et talent, må man bare gå for det. Jeg tror man vil angre så innmari hvis man ikke gjør det, har pappa Ruud fortalt VG om satsingen, som knapt kunne vært mer vellykket.

I kvartfinalen møter sønnen nå kasakhstanske Alexander Bublik (23), som er rangert som nummer 44 i verden og er 196 centimeter høy.

– Det blir en interessant match. Han kan slå de villeste slag. Jeg må være forberedt. Han har spilt bra her og får hjelp av høyden. Jeg må nøytralisere serven hans. Det blir en tøff match, sier Ruud om fredagens motstander.

STARTET TIDLIG: Her er Christian og Casper i gang med treningen.

Ruud store mål denne sesongen er French Open i Paris som starter 23. mai.

PS! Casper Ruuds kvartfinale mot Aleksandr Bublik sendes på discovery+ og Eurosport fredag, klokken 19.00. Det gjør også French Open.