Sport

Klubber og lag overrasket med 40 millioner kroner. Se hele listen her.

Idrett og kultur får et pengedryss de ikke hadde sett for seg.

Sagene IF tilgodeses med midler. Det kan klubbens unge være glad for. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix

 • Mette Bugge
  Mette Bugge
  Journalist

Listen over utvalgte klubber og foreninger er lang, og alle som nå får beskjed om at de kan vente seg penger, blir overrasket. Pengene kommer fra boligbyggelaget Obos.

Bakgrunnen er koronakrisen. Tidlig i pandemien delte Johan H. Andresen og Ferd ut flere millioner til klubber som ansatte foreslo og var knyttet til.

Det ble tatt imot med stor forundring og glede.

Nå har Obos fått samme idé: De vil bruke noe av overskuddet i konsernet til fotball, håndball, svømming, bordtennis, basket, kampsport, ishockey og mange andre idretter. I tillegg får korps, kor, og en rekke foreninger av ulikt slag innen kultur, sin del av potten. Dette handler om frivilligheten.

 • SE TILDELINGENE FOR HELE LANDET HER

Ikke bare i Oslo

Det er ikke bare lag fra Oslo som mottar penger. 19 foreninger i Ålesund, nesten 50 i Bergen, 25 i Trondheim, 26 i Stavanger, og mange flere i Hamar, Follo, Bærum, Asker, Lillestrøm og Fredrikstad, Sarpsborg og Nittedal (se listen over) er blant dem som er inne.

– Det er medlemmene våre som har nominert, og det kom inn 1000 forslag. Klubber og foreninger kunne ikke søke, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i Obos.

I Oslo går rundt ti millioner av potten til idrettslag og klubber og nesten seks millioner til kulturen. Resten går til lag og foreninger rundt om i landet.

– Vi har måttet prioritere mellom mange gode formål i mange kommuner og har derfor prøvd å fordele midlene der vi har flest medlemmer, forklarer Siraj.

Derav fordeling til enkelte steder i landet og ikke over alt.

Treffer midt i blinken

En klubb som Vålerenga mottar 750.000 kroner. Summen er fordelt på flere VIF-lag, men fotballen alene får 200.000 kroner.

– Det er fantastisk at Obos gjør dette. Det treffer alle idrettslag som selger vafler, koker kaffe og må avlyse cuper, sier Morten Grødahl, daglig leder i Vålerenga Fotball.

Klubben var allerede i gang med kronerulling da beskjeden kom.

Grødahl er strålende fornøyd med at flere av klubbens andre idretter også får midler. Under klubbens paraply er det flere idretter, som ishockey og håndball.

Les også

Vålerenga har 1,4 millioner kroner i ubetalte treningsavgifter etter koronakrisen. Nå starter klubben kronerulling.

Nif-president Berit Kjøll besøkte nylig Sagene idrettsforening. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix

I Sagene fikk klubbens leder nesten hakeslepp av å få 190.000 kroner.

– Vi hadde ledermøte onsdag kveld og hadde hørt rykter. Det er så fint at det virkelig er sant. Det at Obos også tenker på andre, er stort, sier klubbens leder Einar Eriksen.

Sagene er blant de mange klubbene som har sett reduksjon i treningsavgifter. Det har vært frafall og dermed tapte inntekter.

– Vi trenger de pengene og har også vært heldig de siste ukene og fått hjelp fra mange. Vi fikk blant annet 250.000 fra Sagene bydel.

Da Mette Hammersland fikk nyheten, trodde hun nesten ikke sine egne ører. Foto: Eirik Brekke

Stor jubel i Bergen

– Nå ble jeg så glad at jeg ikke vet hvilken fot jeg skal stå på, sier Mette Hammersland, marked- og medieansvarlig i IL Sandviken.

I Bergen er omtrent 50 klubber og foreninger tildelt penger. De fleste vet foreløpig ikke om det.

Hun søkte selv på vegne av klubben.

– Du håper jo alltid, men dette var utrolig gøy og uventet. I over 40 år har vi arrangert Norges største jentecup. I år måtte vi avlyse. Denne summen er et stort plaster på såret, sier hun.

Både Sandviken i Bergen og Vålerenga i Oslo får midler, her representert ved Amalie Vevle Eikeland (t.v.) og Sherida Spitse. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det er veldig hyggelig at noen har tenkt på oss. Dette er en betydelig sum penger, sier Frank Lidahl, daglig leder i Ranheim IL Topp Fotball. Klubben mottar 200.000 kroner.

– I en tid da mange inntekter har uteblitt, kommer disse godt med. Vi hyller alle aktører som tar et ekstra tak i disse tider.

Ranheims Adrià Mateo López (t.h.) og klubben kan juble for tildeling av penger. Her fra treningskamp mot Rosenborg i juni. Gjermund Åsen med ballen. Foto: Ole Martin Wold/NTB scanpix

Obos la opprinnelig en ny strategi i 2016 der ambisjonen var å dele ut ti prosent av overskuddet til samfunnsnyttige formål.

I år er budsjettet på til sammen 180 millioner kroner. Pengene skal gå til mange store og små formål.

Les mer om

 1. Idrett
 2. IL Sandviken
 3. Vålerenga Fotball
 4. Daniel Kjørberg Siraj
 5. OBOS-ligaen
 6. Johan H. Andresen
 7. Rogaland Teater